Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
4η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
Στο φόντο οξυμένων ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή

Στο Κάιρο συνεδρίασε χτες η 4η Υπουργική Σύνοδος ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου, στο φόντο των τελευταίων χτυπημάτων σε Αγκυρα, Βερολίνο και Ζυρίχη, της έντασης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων και των προσπαθειών επιχειρηματικών ομίλων των δύο μερών να προωθήσουν θέσεις τους, μέσα από αντιφατικές σχέσεις, παζάρια, κομπρεμί και κόντρες.

Επισήμως, οι συζητήσεις εστίασαν στις «προοπτικές ενίσχυσης και εντατικοποίησης της διαπεριφερειακής συνεργασίας και του διαλόγου», ενώ η Σύνοδος ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση του Κοινού Προγράμματος Συνεργασίας των δύο μερών για την περίοδο 2016-2018, καθώς και τη Διακήρυξη ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου, όπου αποτυπώνονται οι τέτοιοι στόχοι για προώθηση του «διαλόγου» (των μπίζνες) για την «ευημερία» (του κεφαλαίου).

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ο οποίος στο περιθώριο της Συνόδου είχε συνάντηση με τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Ahmed Aboul-Gheit. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «η Ελλάδα λειτουργεί ως γέφυρα που συνδέει την Ευρώπη με τον αραβικό κόσμο» και εξέφρασε την επιθυμία περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων των δύο πλευρών. Παραπέρα, η συζήτηση εστιάστηκε σε θέματα «περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος», ιδίως στην κατάσταση που επικρατεί σε Συρία, Λιβύη, Υεμένη. Οπως λέγεται από ελληνικής πλευράς, ο Gheit εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Υεμένη, τόνισε την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης και χαρακτήρισε ως ορθό βήμα την απόφαση επαναλειτουργίας της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη. Επίσης, ζήτησε εντατικοποίηση της συνεργασίας Ελλάδας και ΕΕ με τα αραβικά κράτη.

Ο Ν. Κοτζιάς είχε συνάντηση και με τον Τυνήσιο ομόλογό του, Khemaies Jhinaoui, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία του Αραβικού Συνδέσμου. Συνάντηση που επίσης επικεντρώθηκε σε «διεθνή και περιφερειακά ζητήματα», ενώ εξετάστηκαν και οι διμερείς σχέσεις. Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε η συνάντησή του και με τον ΥΠΕΞ του Κουβέιτ, Sabah Khaled Al-Hamad Al-Sabah. Συνάντηση είχε και με τον Ιρακινό ομόλογό του, Dr. Al-Jaafari, ο οποίος φέρεται να ενημέρωσε τον Ν. Κοτζιά για τις συνθήκες που επικρατούν στη Μοσούλη και «ιδίως για τις υφιστάμενες προοπτικές ανοικοδόμησης της πόλης». Επιπλέον, αμφότεροι εξέφρασαν την «έντονη ανησυχία τους για την αποσταθεροποιητική δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Σημειωτέον, σε δηλώσεις του για τα τελευταία χτυπήματα, ο Ν. Κοτζιάς είπε, μεταξύ άλλων, ότι «αντικατοπτρίζουν την αστάθεια που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή» και ότι επιβεβαιώνεται «η ανάγκη να ακολουθούμε σταθεροποιητικές πολιτικές, πριν απ' όλα έναντι χωρών όπως είναι η μεγάλη και ιστορική Αίγυπτος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ