Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαβεβαιώσεις για τον «μη μόνιμο» χαρακτήρα των ψευτοπαροχών

Με έγγραφο προς την πλευρά της Ευρωζώνης αναμένεται να λυθεί σήμερα η ...«παρεξήγηση» με το επίδομα στους συνταξιούχους

Την παροχή έγγραφης διαβεβαίωσης προς την πλευρά της Ευρωζώνης για τον έκτακτο και μη επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος» αναμένεται να αποστείλει σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προκειμένου να επανέλθουν σε τροχιά οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις για την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές διαβεβαιώσεις δόθηκαν προφορικά από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, στο πλαίσιο της χτεσινής τηλεδιάσκεψης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, ενώ σήμερα αναμένεται και η επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, με στόχο την άρση των όποιων ...«παρεξηγήσεων».

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση διαχείρισης - «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους, ακόμη και κάτω από τη σημερινή «βραχυπρόθεσμη» μορφή της, θα συνοδεύεται από διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα και με ειδικές ρήτρες που έχουν στόχο την απαρέγκλιτη εφαρμογή της συμφωνημένης πολιτικής, των μόνιμων και «επαναλαμβανόμενης απόδοσης» αντιλαϊκών μέτρων. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο αντιλαϊκό τραπέζι κατατέθηκε πρόταση για την εφαρμογή ισοδύναμων αντιλαϊκών μέτρων, ως αντιστάθμισμα στις εφάπαξ παροχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών που συζητήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες και για τη διαδικασία και την ουσία του μέτρου». Επιπλέον, σχετικά με τις εφάπαξ παροχές εντοπίζεται κίνδυνος να δημιουργήσουν προσδοκίες και για άλλες παροχές στο μέλλον, αλλά και την αίσθηση πως μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μπορεί να αντισταθμιστούν...

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, έγινε ανταλλαγή απόψεων με «εποικοδομητικό τρόπο» και υπήρξε συζήτηση σχετικά με τις πιθανές επιλογές, προκειμένου να «ξεπαγώσει» η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το κρατικό χρέος.

Οπως αναφέρεται, οι διαβουλεύσεις στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης για το συγκεκριμένο ζήτημα θα συνεχιστούν μέχρι σήμερα το απόγευμα, οπότε αναμένεται «ληφθεί η τελική απόφαση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο μέλλον», σύμφωνα με παράγοντα της Ευρωζώνης. Στη συνέχεια, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σε λίγες μέρες αναμένεται να «ξεπαγώσουν» οι αποφάσεις για το κρατικό χρέος.

Με βάση τα παραπάνω, αναμένεται η επανεκκίνηση των συνεννοήσεων και των παζαριών σχετικά με τον πυρήνα των αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται στη δεύτερη «αξιολόγηση». Νωρίτερα χτες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, δήλωσε πως «αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, η Ευρωζώνη θα διαλυθεί».

Νέο χαράτσι στην κινητή τηλεφωνία

Την ίδια ώρα , η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) κοινοποίησε χτες την εγκύκλιο για την επιβολή του νέου ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία. Μάλιστα, όπως διευκρινίζεται το νέο χαράτσι θα επιβάλλεται σε όλους τους λογαριασμούς που εκδίδονται μετά την 1/1/2017, ενδεχομένως δηλαδή θα αφορά και την κατανάλωση για το μήνα Δεκέμβρη που θα ενσωματωθεί σε επόμενο λογαριασμό.

Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο 4389/2016 της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επιβάλλεται νέο φορολογικό τέλος 5% σε κάθε λογαριασμό, επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τιμολογίων. Πάνω σε αυτό θα φορτώνεται και ο ΦΠΑ, με την τελική επιβάρυνση να υπολογίζεται πάνω από 6% (54,2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2017). Επίσης, από την 1η Γενάρη 2017, αυξάνονται και οι εδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης (βενζίνες, πετρέλαιο, φυσικό αέριο), διογκώνονται οι φόροι κατανάλωσης στα προϊόντα καπνού, ενώ επιβάλλονται νέα χαράτσια στον καφέ και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ