Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΚΡΟΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προκύπτουν ερωτήματα

Στις αρχές του επόμενου έτους θα είναι έτοιμο το πόρισμα της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), για τις καταγγελίες του ΚΚΕ αναφορικά με συνακροάσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στο τηλεφωνικό κέντρο του Κόμματος, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος της Αρχής, Χρ. Ζαμπίρας, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κατά τη χτεσινή συνεδρίασή της, με θέμα την εξέταση των εκθέσεων πεπραγμένων των «ανεξάρτητων αρχών» για το προηγούμενο έτος. «Εχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τους ελέγχους στους οποίους φαίνεται ότι πέρασε η δρομολόγηση των κλήσεων», ανέφερε ο Χρ. Ζαμπίρας, προσθέτοντας ότι «τις πρώτες ημέρες του νέου έτους θα έχουμε το πόρισμα».

Θυμίζουμε ότι στις αρχές του μήνα, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, το ΚΚΕ κατήγγειλε επανειλημμένα κρούσματα συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ, με τρίτους, μεταξύ των οποίων και με τα τηλεφωνικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του Ποταμιού. Οι συνακροάσεις αυτές προκαλούνταν από άγνωστο, τρίτο «κέντρο». Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή απαίτησε από την κυβέρνηση να ερευνήσει σε βάθος το ζήτημα, να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι και να εξασφαλίσει, όπως οφείλει να κάνει κάθε κυβέρνηση, την προστασία του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Θυμίζουμε ακόμη πως η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, έχει διατάξει κατεπείγουσα έρευνα για να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί και τη διενέργεια αυτής ανέλαβε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Γιώργος Νούλης. Ο τελευταίος έδωσε εντολή στην Κρατική Ασφάλεια να προχωρήσει άμεσα στην εξέταση μαρτύρων και διέταξε τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης στις τηλεφωνικές γραμμές που χρησιμοποιεί το ΚΚΕ, η οποία ζήτησε να διενεργηθεί από ειδικούς του ΟΤΕ και της ΑΔΑΕ. Η έρευνα από τους ειδικούς του ΟΤΕ ολοκληρώθηκε χωρίς να βρεθεί τεχνικό πρόβλημα.

Στις 6/12, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρ. Ζαμπίρας, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το θέμα, υπογραμμίζοντας, ανάμεσα σε άλλα, πως «παράνομες παρακολουθήσεις υπήρχαν στο παρελθόν, υπάρχουν σήμερα και θα υπάρχουν και στο μέλλον». Ταυτόχρονα, ανέφερε πως «τους αριθμούς δεν τους έχουμε πάρει, ούτε μπορούμε να τους πάρουμε από τη στιγμή που δεν υπάρχει βούλευμα άρσης του απορρήτου». Μετά από αυτό, την ίδια ακριβώς μέρα, το ΚΚΕ ενημέρωσε τον αρμόδιο εισαγγελέα ότι έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία κατάθεσης αιτήματος για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου στις εισερχόμενες κλήσεις που σχετίζονται με τις καταγγελίες του.

Δεδομένου ότι από τότε έχουν περάσει δύο και πλέον βδομάδες, χωρίς κάποια σχετική εξέλιξη ή ενημέρωση από την πλευρά των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών προκύπτουν μια σειρά από ερωτήματα: Πέρα από την ΑΔΑΕ, συνεχίζεται και αν ναι σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έρευνα; Εχει γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου; Εχουν γίνει ή θα γίνουν οι απαραίτητοι τεχνικοί έλεγχοι και η ανάλογη έρευνα και στα τηλεφωνικά κέντρα των κομμάτων με τα οποία γίνονταν οι συνακροάσεις; Διερευνώνται, και σε ποια κατεύθυνση, όσοι έχουν την τεχνική δυνατότητα για τέτοιου είδους σύνθετες παρεμβάσεις στο τηλεφωνικό δίκτυο και στις επικοινωνίες; Εχουν παρθεί μέτρα για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα και για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών, όπως έχει ζητήσει από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ