Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλούσιο αρχειακό υλικό για τη ζωή και τη δράση των μαχητών του ΔΣΕ

Ενδιαφέρουσα η έκθεση που θα λειτουργήσει αύριο στο ΑΠΘ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ

Εκθέσεις από μάχες του ΔΣΕ και υλικό της «Διαφώτισης» του Αρχηγείου, που περιγράφει τα προσόντα του «Λαϊκού Αγωνιστή»: Πίστη στον αγώνα, ηρωισμός, αυτοθυσία, πρωτοβουλία κ.λπ.
Εκθέσεις από μάχες του ΔΣΕ και υλικό της «Διαφώτισης» του Αρχηγείου, που περιγράφει τα προσόντα του «Λαϊκού Αγωνιστή»: Πίστη στον αγώνα, ηρωισμός, αυτοθυσία, πρωτοβουλία κ.λπ.
Εκδήλωση προς τιμήν των 70 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αύριο Κυριακή 11 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο: «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε».

Ξεχωριστό στοιχείο της εκδήλωσης είναι η τιμή που θα αποδοθεί από την ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας σε εν ζωή μαχητές του ΔΣΕ.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η έκθεση που θα λειτουργήσει στο χώρο, με ντοκουμέντα από το Αρχείο του ΚΚΕ, σχετικά με την ηρωική δράση του ΔΣΕ στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Τμήμα της Εκθεσης παρουσιάζουμε σήμερα στον «Ριζοσπάστη».

Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αλλά και έγγραφα (αποφάσεις, ενημερωτικά δελτία κ.λπ.), που περιλαμβάνονται, περιγράφουν τις συνθήκες μέσα στις οποίες γεννήθηκε, οργανώθηκε και έδρασε ο ΔΣΕ στην περιοχή.

Παρουσιάζονται π.χ. στοιχεία για το όργιο τρομοκρατίας που εξαπολύθηκε αμέσως μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, εναντίον μελών του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, όλων όσων συμμετείχαν στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση. Σύμφωνα με αυτά, «στην περιοχή της Μακεδονίας μόνο μέχρι τις 15 Μάη 1945 καταγράφονται τουλάχιστον 64 δολοφονίες, 12 απόπειρες φόνου, 185 τραυματισμοί - ακρωτηριασμοί, 1.700 ξυλοδαρμοί και βασανιστήρια, 148 μπλόκα σε χωριά, 68 καταστροφές γραφείων οργανώσεων, 6 βιασμοί, 8 απόπειρες βιασμού, 68 διαπομπεύσεις, 101 λεηλασίες κ.ά.».

Επίσης, παρουσιάζονται στοιχεία για τη δράση των πολλών μικρών και μεγάλων συμμοριών στην περιοχή της Κ. Μακεδονίας, που συντόνιζαν την καταστολή τους με τις διώξεις της Χωροφυλακής και της Εθνοφυλακής.

Αναφορά της έκθεσης στις δολοφονικές συμμορίες που δρούσαν στην περιοχή. Περιλαμβάνεται η φωτογραφία της κομμουνίστριας δασκάλας Ειρήνης Γκίνη, της πρώτης γυναίκας που εκτελέστηκε από το ελληνικό κράτος
Αναφορά της έκθεσης στις δολοφονικές συμμορίες που δρούσαν στην περιοχή. Περιλαμβάνεται η φωτογραφία της κομμουνίστριας δασκάλας Ειρήνης Γκίνη, της πρώτης γυναίκας που εκτελέστηκε από το ελληνικό κράτος
Σημαντικό τμήμα της έκθεσης αποτελεί το υλικό για τις πρώτες ένοπλες ανταρτοομάδες που δημιουργούνται από καταδιωκόμενους αγωνιστές και αποτέλεσαν στη συνέχεια το σκελετό του ΔΣΕ. Για το Αρχηγείο Κεντρικής Μακεδονίας και τα τοπικά Αρχηγεία (Πιερίων - Ολύμπου, Καϊμακτσαλάν, Κρουσίων - Μπέλες, Χολομώντα, Νιγρίτας).

Δεν λείπουν τα στοιχεία για τη συμμετοχή των γυναικών στον ΔΣΕ, για τη διαφωτιστική δουλειά στις γραμμές του, αλλά και για τις ηθικές αμοιβές και την άμιλλα.

Μιλώντας στον «Ρ» για την έκθεση που είναι αφιερωμένη στα τμήματα του ΔΣΕ που έδρασαν στην περιοχή, η Εφη Κουκούλα, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σημειώνει: «Μέσα από τα γεγονότα που παρουσιάζονται στην έκθεση, έγινε προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η εξέλιξη της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ στην περιοχή, μέσα από σταθμούς του αγώνα και τις σκληρές μάχες που δόθηκαν, αλλά και ιδιαίτερα στοιχεία όπως η άμιλλα ανάμεσα στα τμήματα του ΔΣΕ, η διαφώτιση, η συμμετοχή των γυναικών. Στην παρουσίαση της έκθεσης αξιοποιήθηκε πλούσιο υλικό από το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ, μέσα από το οποίο ζωντανεύει η ζωή και η δράση των μαχητών και μπορεί ο επισκέπτης να έρθει σε επαφή με ντοκουμέντα της εποχής, όπως εφημερίδες, εκθέσεις δράσης, αποτιμήσεις των επιχειρήσεων κ.ά. Μέσα από το υλικό αυτό ακολουθούμε τον ηρωικό και γεμάτο θυσίες δρόμο του Δημοκρατικού Στρατού στα Κρούσια, τα Κερδύλλια, το Μπέλες, στη Χαλκιδική, στην περιοχή των Σερρών, στον Βόρειο Ολυμπο και τα Πιέρια. Στόχος της έκθεσης είναι ο επισκέπτης να μάθει για τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, να ενταθεί το ενδιαφέρον για τη μελέτη της Ιστορίας, να βγάλει συμπεράσματα για το χαρακτήρα του Δημοκρατικού Στρατού και για το σκοπό του αγώνα του, απέναντι στην πλαστογράφηση που επιχειρείται από την αστική ιστοριογραφία».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org