Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12601

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Εμπαιγμός και αυταπάτες στο λαό με ψίχουλα από τα ματωμένα πλεονάσματα

ΚΚΕ: Προκλητική κοροϊδία του λαού


ΣΕΛ.  3
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Συνεχίζουν με νέα 48ωρη απεργία από σήμερα

Δημήτρης Κουτσούμπας: Ο αγώνας των ναυτεργατών αφήνει παρακαταθήκη, μέσα σε δύσκολες συνθήκες δείχνει το δρόμο


ΣΕΛ.  14  -  15

Μαζική μαχητική απάντηση σε κυβέρνηση - εργοδοσία - κουαρτέτο

Σε αγωνιστική συνέχεια και κλιμάκωση καλεί το ΠΑΜΕ

ΟΜΟΝΟΙΑ
ΟΜΟΝΟΙΑ
Αποφασιστική απάντηση σε κυβέρνηση, κεφάλαιο και κουαρτέτο, ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα, έδωσε χτες η εργατική τάξη της χώρας, με την πανελλαδική πανεργατική 24ωρη απεργία, προβάλλοντας ταυτόχρονα τις δικές της διεκδικήσεις, με βάση τις δικές της σύγχρονες ανάγκες.

Μεγάλη σε όγκο ήταν η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εργαζομένων και διαδηλωτών από τα άλλα λαϊκά στρώματα, ενώ η πορεία που ακολούθησε απλώθηκε από την Ομόνοια μέχρι τον Εθνικό Κήπο.

Στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ εκφράστηκαν με μαζική συμμετοχή οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις σε μια σειρά από κλάδους (π.χ. ναυτεργάτες, ξενοδοχεία, χώρους της βιομηχανίας κ.ά.)

Δημήτρης Κουτσούμπας: Αγώνας διαρκείας, από όλα τα μετερίζια, για ανάπτυξη με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΣΕΛ.  10  -  11

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σκέτη πρόκληση...

Το χτεσινοβραδινό διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα αποτελεί πραγματική πρόκληση για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ψηφίζει έναν προϋπολογισμό λαιμητόμο για τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, των «ματωμένων πλεονασμάτων» και του «δημοσιονομικού κόφτη», την ίδια ώρα που στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ ουσιαστικά δόθηκε κατεύθυνση για αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας σε βάθος 50ετίας για τη «ρύθμιση» του χρέους, την ίδια ώρα που προετοιμάζει ένα νέο αντιλαϊκό πακέτο με αιχμή τα Εργασιακά για το κλείσιμο της «αξιολόγησης», ο Αλ. Τσίπρας βγήκε προκλητικά να εξαγγείλει ορισμένα ψίχουλα ντροπής και κοροϊδίας για τον ελληνικό λαό.

Δεν είναι μόνο ότι τα μέτρα αυτά είναι ψίχουλα. Για παράδειγμα, με τον τελευταίο αντιασφαλιστικό νόμο, η κυβέρνηση κόβει από τους συνταξιούχους 8,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2019 και την ίδια ώρα εξαγγέλλει ότι θα διανείμει ...600 εκατ. ευρώ στους πλέον εξαθλιωμένους κι αυτά εφάπαξ! Μάλιστα, αυτόν τον καραμπινάτο εμπαιγμό η κυβέρνηση τολμάει να τον παρουσιάζει ως επαναφορά της 13ης σύνταξης!

Ούτε είναι μόνο η συνεχιζόμενη προσπάθεια οι εργατικές - λαϊκές απαιτήσεις και προσδοκίες να βρίσκονται στα τάρταρα, να καθορίζονται με κριτήριο τι μπορεί να «δώσει» το κεφάλαιο και όχι τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Ακόμα πιο προκλητικό και επικίνδυνο είναι πως η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίζει αυτά τα μέτρα ως κέρδη από την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της, της πολιτικής στήριξης του κεφαλαίου, των αναδιαρθρώσεων, της έντασης της εκμετάλλευσης. Ως «κέρδη» που συνδέονται με την πρόσφατη αντιλαϊκή συμφωνία του Γιούρογκρουπ για το χρέος αλλά και με την προώθηση της ευρωενωσιακής πολιτικής εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων.

Πρόκειται, δηλαδή, για ξεδιάντροπη προσπάθεια ο λαός να χάψει το παραμύθι ότι ο δρόμος για την ανακούφισή του, για έξοδο από τη σημερινή κατάσταση περνάει μέσα από την επιτάχυνση της υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής, μέσα από την πολιτική που δίνει απλόχερα στο κεφάλαιο φοροαπαλλαγές, ελαφρύνσεις, επενδυτικούς νόμους, ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, εξοικονόμηση κρατικού χρήματος κ.ά.

Οταν όλη η πραγματικότητα βοά για το αντίθετο, ότι αυτή η πολιτική προϋποθέτει το χτύπημα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, το χτύπημα του εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας, μια διαδικασία που είναι βαρέλι δίχως πάτο. Πρόκειται, λοιπόν, για μια ανοιχτή προσπάθεια εξαγοράς σιωπής. Την απάντηση που πρέπει να δοθεί σε μια τέτοια πρόκληση σηματοδότησαν οι χτεσινές μαζικές απεργιακές διαδηλώσεις που οργάνωσαν τα Σωματεία, οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, παρά τα εμπόδια και το σαμποτάρισμα από τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Την απάντηση δίνουν οι χιλιάδες που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας - ΕΕ, οι ναυτεργάτες στους καταπέλτες των πλοίων, οι απεργοί σε μια σειρά από επιχειρήσεις, οι οποίοι δεν αποδέχονται «τη μοίρα τους», αντιστέκονται, διεκδικούν και παλεύουν για να ανακτήσουν όσα έχασαν στην κρίση αλλά και να διεκδικήσουν τη ζωή που τους αξίζει με βάση τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Το κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα η απάντηση αυτή να δυναμώσει, να γίνει πλειοψηφική, τρίβοντας στα μούτρα κυβέρνησης και εργοδοσίας τέτοιες προκλήσεις σαν τη χτεσινοβραδινή.ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προκλητικές πιέσεις για μεγαλύτερη υποχώρηση στις τουρκικές απαιτήσεις

ΣΕΛ.  7
ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ
«Τρέχουν» οι μπίζνες για την Ενέργεια

ΣΕΛ.  6
ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ
Δίπλα στους πρόσφυγες και μετανάστες βρέθηκε το ΚΚΕ

ΣΕΛ.  19


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org