Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Για το πογκρόμ κατά των αναπήρων από τους ναζί το 1943

Σε μια ηρωική, σχετικά άγνωστη σελίδα της δράσης του ΚΚΕ αφιερώθηκε η εκδήλωση της ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του Κόμματος

Στο Δώμα του «Ευαγγελισμού» φιλοξενήθηκε η εκδήλωση
Στο Δώμα του «Ευαγγελισμού» φιλοξενήθηκε η εκδήλωση
Η θηριωδία των ναζί κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους, αλλά και η παλικαρίσια στάση των αναπήρων πολέμου, που, σακατεμένοι από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, είχαν τεράστια συνεισφορά στην ΕΑΜική Αντίσταση, αναδείχθηκαν στην εκδήλωση της ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4/12.

Ξεχωριστή ηρωική σελίδα αυτής της σχετικά άγνωστης πτυχής της λαϊκής εποποιίας είναι το πογκρόμ των ναζί ενάντια στους ανάπηρους που έγινε στις 30 Νοέμβρη 1943 στα 19 Νοσοκομεία της Αθήνας. Η εκδήλωση τίμησε τα θύματα αυτής της άγριας επίθεσης, τόσο με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλάμβανε απαγγελίες ποιημάτων, ζωντανή μουσική και αφήγηση μαρτυριών όσο και μέσα από την κεντρική ομιλία του Χρήστου Παπάζογλου, μέλους του Γραφείου της ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Το στέλεχος του Κόμματος, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, αναφέρθηκε στη μεγάλη συμβολή των υγειονομικών στην Αντίσταση, με τη στήριξη των κομμουνιστών και των λαϊκών αγωνιστών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απόδραση των στελεχών του Κόμματος από το «Σωτηρία». Οπως είπε: «Η μελέτη της συμβολής των αναπήρων και των υγειονομικών την περίοδο της κατοχής και συνολικότερα η μελέτη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και της στάσης του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος και του ΚΚΕ απέναντί του, δεν έρχεται από το παρελθόν, αλλά αντίθετα, συνιστά αναγκαίο εφόδιο για τον προσδιορισμό των κατευθύνσεων της σημερινής και της μελλοντικής κομματικής δράσης».

Ο Χρ. Παπάζογλου μίλησε στην εκδήλωση
Ο Χρ. Παπάζογλου μίλησε στην εκδήλωση
Μετά τη συνθηκολόγηση του ελληνικού στρατού, 15.000 ανάπηροι του πολέμου μεταφέρθηκαν στα δεκαεννιά νοσοκομεία της κατεχόμενης Αθήνας. Οι αυθόρμητες αντιδράσεις - διεκδικήσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων που συνδέονταν με τη νοσηλεία, τη διατροφή κ.λπ., κλιμακώνονται ιδιαίτερα μετά την ίδρυση του ΕΑΜ και λαμβάνουν οργανωμένο χαρακτήρα με την πρωτοπόρα στάση και συμβολή των κομμουνιστών, με την καθοδήγηση του ΚΚΕ.

Οι ανάπηροι δίνουν μάχη

Οι ανάπηροι μαζί με τους υγειονομικούς μετέτρεψαν τα νοσοκομεία σε φρούρια του αγώνα: Μέσα σ' αυτά κατέστη δυνατό να συνεδριάζει η ΟΠΛΑ και η Λαϊκή πολιτοφυλακή, να νοσηλεύονται αγωνιστές ανάμεσα στους αναπήρους κάτω από το βλέμμα του κατακτητή κ.λπ. Εμπνευστής, καθοδηγητής και ραχοκοκαλιά αυτού του αγώνα ήταν η Αχτίδα Αναπήρων του ΚΚΕ, που έδωσε το δικό της φόρο αίματος όλη τη δεκαετία του 1940.

Δομές οργάνωσης της πάλης μέσα στα νοσοκομεία ήταν οι Νοσοκομειακές Επιτροπές, με κύρια αποστολή τη διεκδίκηση ιατρικής περίθαλψης, επαρκούς και καλής διατροφής. Από αυτές τις επιτροπές συγκροτήθηκε η Παννοσοκομειακή Επιτροπή ως ενιαίο κέντρο όλων των νοσοκομείων με στόχο το συντονισμό του αγώνα τους. Στη συνέχεια, οι Νοσοκομειακές Επιτροπές πήραν τη διαχείριση των τροφίμων και των φαρμάκων στα χέρια τους, κάνοντας πέρα τους αξιωματικούς που είχε διορίσει στα νοσοκομεία το καθεστώς των χιτλερικών ελληνικών κυβερνήσεων, οι οποίοι έκαναν «μαύρη αγορά» με τα εφόδια των νοσοκομείων.

«60.000 μάρκα κοστίζει στην κοινωνία αυτός ο εκ γενετής ανάπηρος ισοβίως. Αυτά είναι και δικά σου χρήματα...», γράφει η ανατριχιαστική αφίσα του ναζιστικού κόμματος, που εκτέθηκε μαζί με άλλα υλικά στην εκδήλωση
«60.000 μάρκα κοστίζει στην κοινωνία αυτός ο εκ γενετής ανάπηρος ισοβίως. Αυτά είναι και δικά σου χρήματα...», γράφει η ανατριχιαστική αφίσα του ναζιστικού κόμματος, που εκτέθηκε μαζί με άλλα υλικά στην εκδήλωση
Οι ανάπηροι πρωτοστάτησαν μάλιστα και στη διαφώτιση των υγειονομικών και των υπολοίπων ασθενών. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες διοργάνωναν τακτικά μαθήματα για τη μόρφωση όσων δεν είχαν πάει στο Δημοτικό Σχολείο, ενώ για όσους το είχαν τελειώσει, οργάνωσαν μαθήματα Γυμνασίου.

Μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας στις αρχές του Σεπτέμβρη του 1943, ο αγώνας των αναπήρων στα νοσοκομεία αποκτά κι άλλο περιεχόμενο, όπως με τη συγκέντρωση του οπλισμού των Ιταλών από τα στρατόπεδα που ήταν κοντά στα νοσοκομεία, ο οποίος διοχετεύεται στον ΕΛΑΣ.

Το πογκρόμ

Με τα νοσοκομεία να μετατρέπονται σε σοβαρό εμπόδιο των κατακτητών και των κυβερνήσεών τους και τη στάση των αναπήρων να εμπνέει συνολικά τη λαϊκή αντίσταση, οι αρχές κατοχής αποφασίζουν να παρέμβουν, με στόχο τη διάλυση των νοσοκομείων. Αρχικά, επιχειρούν τη λεγόμενη «λύση των Μεθάνων», προσπαθώντας να στείλουν τους ανάπηρους στα Μέθανα, δήθεν για λουτροθεραπεία! Η αντίσταση των αναπήρων ματαιώνει αυτήν τη «λύση».

Ετσι στις 30 Νοέμβρη του 1943 οι ταγματασφαλίτες, με την καθοδήγηση της Γκεστάπο, ξεκινούν την επιχείρηση διάλυσης των νοσοκομείων. Στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, αφού κυκλώνουν όλα τα νοσοκομεία έως και τρία τετράγωνα, ξεκινούν την έφοδο στους θαλάμους. Οι περιγραφές είναι ανατριχιαστικές, όπως η παρακάτω μαρτυρία που διαβάστηκε στην εκδήλωση:

«... δεν τους άφησαν ούτε τα ξύλινα πόδια να φορέσουν, ούτε τις πατερίτσες, παρά τους έριξαν σαν τσουβάλια στα καμιόνια και τους πήγαν στις φυλακές Χατζηκώστα και Χαϊδαρίου... Στη συνέχεια, εκτέλεσαν κάποιους εν ψυχρώ, ενώ κάποιους άλλους τους έστειλαν στο στρατοδικείο όπου αργότερα τους εκτέλεσαν. Αίσθηση προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο εκτέλεσαν τους ανάπηρους Τζαμουράνη και Γονατά, τους οποίους αφού δεν μπόρεσαν να τους στήσουν όρθιους, γιατί δεν είχαν πόδια, τους έδεσαν στα καροτσάκια και τους εκτέλεσαν, πυροβολώντας τους από κοντά!...

Εσερναν ανάπηρους με κομμένα και τα δυο πόδια στο χώμα μέχρι που μάτωναν. Δεν άφηναν τις νοσοκόμες να τους βοηθήσουν. Αρπαζαν από τα χέρια τους ή από τα χέρια των αναπήρων τα τεχνητά μέλη και τα έσπαζαν για να μην τα χρησιμοποιήσουν και τους χτύπαγαν με αυτά στο κεφάλι. Μεγαλύτερη αγριότητα και μίσος έδειχναν στα μέλη των νοσοκομειακών επιτροπών, τα οποία υποδείκνυαν οι πράκτορές τους μέσα σε κάθε νοσοκομείο...».

Τις επόμενες 10 μέρες, εκτελούνται 283 ανάπηροι, ήρωες της ΕΑΜικής Αντίστασης. Οι ανάπηροι και μετά τον πόλεμο συνεχίζουν τον αγώνα τους ταυτισμένοι με το ΕΑΜ και το ΚΚΕ. Παίρνουν το δρόμο για τις φυλακές και τις εξορίες, στη Γιούρα και τον Αϊ - Στράτη, στις φυλακές Αβέρωφ και Χατζηκώστα. Είναι τέτοια η ταύτιση των αγωνιστών αναπήρων του 1940 - '44 με το λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ που η απόφαση για τη διάλυση του Συνδέσμου των Αναπήρων Πολέμου από την αστική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου δημοσιεύτηκε την ίδια μέρα με την απόφαση που έθετε το ΚΚΕ και επίσημα στην παρανομία τον Οκτώβρη του '47.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ