Στην εφαρμογή του λεγόμενου «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ) σε όλους τους δήμους της χώρας προχωρά η κυβέρνηση, με διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που κατέθεσε προχτές. Πίσω από τον παραπλανητικό τίτλο, βρίσκεται μια από τις βασικές ευρωενωσιακές κατευθύνσεις για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, την οποία αναπαράγει και εντείνει η στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου.
Σύμφωνα με την κατεύθυνση αυτή, το κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ, ορίζοντας το κατώτατο όριο διαβίωσης κάτω από το οποίο δεν μπορεί να επιβιώσει ένας άνθρωπος, δηλαδή την ακραία φτώχεια, νομοθετεί ένα κρατικό πρόγραμμα που θα «συμπληρώνει» το αντίστοιχο ποσό εισοδήματος, σε χρήμα ή παροχές σε είδος, αναπαράγοντας την εξαθλίωση...
Ετσι, στην Ελλάδα, μια 4μελής οικογένεια (ζευγάρι και δύο ανήλικα παιδιά) δικαιούται ΚΕΑ μόνο αν το ετήσιο εισόδημά της είναι κάτω από 4.800 ευρώ... Δηλαδή, αν «ζει» με 400 ευρώ το μήνα ή 13,1 ευρώ τη μέρα!
Μάλιστα το ΚΕΑ δίνεται συμπληρωματικά, μέχρι να «πιαστούν» τα παραπάνω όρια. Ετσι, π.χ., σε μια 4μελή οικογένεια με πραγματικό εισόδημα 3.800 ευρώ, το κράτος θα καταβάλλει μόλις 1.000 ευρώ το χρόνο, για να συμπληρώσουν τα 4.800 ευρώ...
Επιπλέον, το ΚΕΑ χρησιμοποιείται ως πολιορκητικός κριός και για την παραπέρα περικοπή προνοιακών επιδομάτων («εξορθολογισμός» και «εξοικονόμηση»). Σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο και τη σχετική Εκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η εφαρμογή του συνδέεται με την περικοπή προνοιακών επιδομάτων που αντιστοιχούν στο 0,5% του ΑΕΠ.
Στο ίδιο κυβερνητικό νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και διατάξεις που συμπληρώνουν ή τροποποιούν επιμέρους ρυθμίσεις του αντιασφαλιστικού νόμου 4387.
Από 1/1/2017 προβλέπεται η επιβολή προσαυξήσεων και τόκων ακόμα και σε μέρος του ποσού της μηνιαίας εισφοράς των αυτοαπασχολούμενων και των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, όταν αυτό δεν καταβάλλεται εμπρόθεσμα.
Αλλη διάταξη προβλέπει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ των αξιωματικών και του προσωπικού κατωτέρων πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού, ενώ ορίζεται πως ο υπολογισμός των εισφορών με βάση το 20% του εισοδήματος, θα γίνει σύμφωνα με τα ποσά που καταγράφονται στα ναυτολόγια από 1/7/2017.
Για μισθωτούς πλήρους απασχόλησης, ως ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού του ποσοστού εισφοράς εργαζόμενου και εργοδότη, ορίζεται το ποσό του κατώτερου βασικού μισθού (σήμερα 586 ευρώ). Καθώς οι νέοι κάτω των 25 ετών παίρνουν χαμηλότερο μισθό (511 ευρώ), το υπουργείο αναφέρει πως θα υπάρξει νέα νομοτεχνική ρύθμιση.
Η εισφορά κύριας ασφάλισης για τους δημοσιογράφους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΠ - ΜΜΕ από 1/1/2017 ορίζεται σε ποσοστό 6,67%, ενώ του εργοδότη σε ποσοστό 7,5% για τον Δεκέμβρη του 2016, η οποία θα αυξάνεται σταδιακά, ώστε την 1/1/2020 να διαμορφωθεί σε ποσοστό 13,33%.
Στην περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου που έχει και παράλληλη απασχόληση ως μισθωτός με μερική απασχόληση, η μηνιαία ελάχιστη βάση υπολογισμού των εισφορών για την ελεύθερη δραστηριότητα, καθορίζεται αφού αφαιρεθούν οι αποδοχές της μερικής απασχόλησης. Καταργείται από 1/1/2017, ο κοινωνικός πόρος υπέρ του πρώην Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης των Δικηγόρων.