Σάββατο 26 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πρωτοβουλία για συμφωνία ελέγχου εξοπλισμών με τη Ρωσία

Πρόταση της γερμανικής διπλωματίας να υπάρξει νέα συμφωνία με τη Ρωσία ελέγχου των εξοπλισμών στην Ευρώπη και να υπάρξει περισσότερος διάλογος, για να προληφθεί ένας ανταγωνισμός όπλων στην Ευρώπη μετά την παρέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία και την Ανατολική Ουκρανία, εμφανίζεται να στηρίζεται από 15 χώρες - μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Welt», υποστήριξε ότι «η ασφάλεια της Ευρώπης κινδυνεύει», αλλά «όσο δύσκολες και να είναι οι σχέσεις με τη Ρωσία στο παρόν, χρειαζόμαστε περισσότερο διάλογο, όχι λιγότερο». Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός που έχει προταθεί για Πρόεδρος της Γερμανίας για του χρόνου, κάλεσε πρώτη φορά σε μια νέα συμφωνία εξοπλισμών με τη Ρωσία τον Αύγουστο, για να αποφευχθεί η κλιμάκωση των εντάσεων στην Ευρώπη. Οι άλλες που στηρίζουν έως τώρα την πρόταση είναι οι: Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο, Ελβετία, Τσεχική Δημοκρατία, Ισπανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ρουμανία, Σουηδία, Σλοβακία, Βουλγαρία και Πορτογαλία.

Οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών σχεδιάζουν να συναντηθούν ξανά στο περιθώριο συνάντησης του ΟΑΣΕ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στις 8 και 9 Δεκέμβρη στο Αμβούργο, όπου η Γερμανία προεδρεύει αυτή την περίοδο του Οργανισμού.

Ο Σταϊνμάγερ καταδίκασε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και την υποστήριξη της Μόσχας για τους αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία, δηλώνοντας ότι τέτοιες πράξεις υπονομεύουν τους λεπτούς δεσμούς εμπιστοσύνης που έχουν χτιστεί ανά τις δεκαετίες και απειλούν να εξαπολύσουν ένα νέο ανταγωνισμό όπλων. Η πρωτοβουλία αυτή αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις από την πλευρά των ΗΠΑ, ενώ έτσι κι αλλιώς, σε περίοδο που κλιμακώνεται η αντιπαράθεση της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ, που συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορά της, είναι αμφίβολο αν μπορεί να προχωρήσει. Επίσης, ο Γερμανός ΥΠΕΞ και οι άλλοι (όλοι στο ΝΑΤΟ) κάνουν την ...πάπια για τη στήριξη που πρόσφεραν στις εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις όταν ανέτρεπαν την προηγούμενη αστική κυβέρνηση της Ουκρανίας, πριν δυο χρόνια, όταν αυτή παζάρευε και με την ΕΕ και με τη Ρωσία ενεργειακές και άλλες συμφωνίες.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org