ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ.--
Το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη πολιτική αβεβαιότητα, ισχυρές διακυμάνσεις στις αγορές και αύξηση του κόστους δανεισμού για τις ασθενέστερες χώρες επιτείνοντας εκ νέου τις ανησυχίες για τις υπερχρεωμένες χώρες, εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βιτόριο Κονστάντσιο, προειδοποιώντας ότι η ΕΚΤ θα αντιδράσει «σε οποιοδήποτε οικονομικό σοκ» επιφέρουν οι κάλπες που θα στηθούν στις 4 Δεκέμβρη στην Ιταλία.
Ο Κονστάντσιο συσχέτισε το βρετανικό δημοψήφισμα του περασμένου Ιούνη για Brexit, την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ όχι μόνον με το επικείμενο ιταλικό δημοψήφισμα αλλά και με τις επικείμενες γαλλικές και γερμανικές εκλογές, εκφράζοντας την ανησυχία πως δημιουργείται «κλίμα που πυροδοτεί συναισθήματα κατά της ΕΕ στην Ευρωζώνη», θέτοντάς την σε κίνδυνο...
Μετά την παρουσίαση της εξαμηνιαίας έκθεσης της ΕΚΤ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη, ο αντιπρόεδρός της, προέβλεψε μιλώντας στο πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» «πιθανή διόρθωση από τις ΗΠΑ» διαβεβαιώνοντας ότι «η ΕΚΤ θα συνεχίσει να ασκεί σταθεροποιητικό ρόλο», ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα στην Ευρώπη. Οσον αφορά τις αγορές, ο Κονστάνσιο εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό το διάστημα δεν δείχνουν να ανησυχούν για τυχόν διάλυση της Ευρωζώνης. Η παρέμβασή του, ωστόσο, ήταν αρκετή να μειώσει τα επιτόκια των ιταλικών κρατικών ομολόγων καθώς χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτίμησαν ότι η ΕΚΤ θα στηρίξει την αγορά εάν υπάρξουν «πολιτικές αναταράξεις».
Το ίδιο 24ωρο ο βουλευτής, πρώην υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας και πρώην γραμματέας του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, μιλώντας στον ανταποκριτή του ΑΠΕ στη Ρώμη εξήγησε ότι θα υποστηρίξει το «ΟΧΙ» στο ιταλικό δημοψήφισμα εκτιμώντας πως «τυχόν νίκη του "ναι" θα δημιουργήσει μεγαλύτερη αστάθεια ενώ, παράλληλα, με επικράτηση του "όχι" η Ιταλία δεν θα βγει από το Ευρώ». Γίνεται φανερό ότι το δημοψήφισμα που αφορά σε συνταγματικές αλλαγές που επιχειρούν να κάνουν πιο ευέλικτη την κρατική μηχανή - επί της ουσίας για να προωθεί καλύτερα τη φιλομονοπωλιακή πολιτική - έχει μετατραπεί σε σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε αστικές δυνάμεις σε διαφορετικά κόμματα, αλλά και ενδοκομματικής όπως δείχνει το παράδειγμα του Μπερσάνι, που εκφράζει αντίθεση στη σημερινή κυβέρνηση Ρέντσι, για το μείγμα διαχείρισης έως τις σχέσεις της Ιταλίας με την ΕΕ. Οι λεγόμενες ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις, όπως το λαϊκίστικο Κίνημα των 5 Αστέρων, αξιοποιούν την ευκαιρία για να εκφράσουν τμήματα της αστικής τάξης και να χειραγωγήσουν τον λαό, κρύβοντας τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του.