Σάββατο 26 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ο Τραμπ συνεχίζει το «φιλεργατικό» παραμύθι

«Εργάζομαι σκληρά ακόμη και την Ημέρα των Ευχαριστιών, προσπαθώντας να καταφέρω την εταιρία Carrier A. C. να παραμείνει στην Ιντιάνα. Κάνουμε πρόοδο - Θα ξέρουμε σύντομα!» ήταν το τελευταίο μήνυμα που ανάρτησε στο «Τουίτερ» ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, προσπαθώντας να αναζωπυρώσει το δημόσιο ενδιαφέρον γύρω από την προεκλογική του υπόσχεση να διατηρήσει αλλά και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, εγκλωβίζοντας μέρος της εργατικής τάξης στο ιδεολόγημα ότι για να έχουν δουλειά οι εργάτες πρέπει να υπάρχουν καπιταλιστές.

Ο Τραμπ αναφερόταν στα σχέδια της τεχνολογικής εταιρείας «Carrier Corp»., (θυγατρική της United Technologies Corp) να μεταφέρει στο Μεξικό μονάδα της που απασχολεί 1.400 εργαζόμενους στην Ιντιάνα (όπου είναι κυβερνήτης ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος Μάικ Πενς) λόγω χαμηλότερου εργατικού κόστους. Εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση ή το μήνυμα του νεοεκλεγέντος Προέδρου.

Ο Τραμπ, πάντως, είχε συνδέσει την απόφαση της Carrier Corp., για μεταφορά μονάδας της στο Μεξικό με τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική (NAFTA), η οποία υλοποιείται μεταξύ ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού. Ο ίδιος, είχε μάλιστα απειλήσει ότι εάν εκλεγεί θα επιβάλει φόρους στα προϊόντα που παράγει η εταιρεία κατά την εισαγωγή τους, από το Μεξικό στις ΗΠΑ.

  • «Οι διπλωματικές σχέσεις της Ουγγαρίας με τις ΗΠΑ μπορεί να βελτιωθούν σημαντικά υπό τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ» δήλωσε χτες ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία με τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org