Σάββατο 26 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Yπέρ δεύτερου δημοψηφίσματος ο πρώην πρωθυπουργός Μέιτζορ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι ενδοαστικές κόντρες στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας συνεχίστηκαν χτες με τον «Συντηρητικό» πρώην πρωθυπουργό Τζον Μέιτζορ να παίρνει τη «σκυτάλη» από τον «Εργατικό» Τόνι Μπλερ και να δηλώνει πως είναι εφικτό ένα δεύτερο δημοψήφισμα σε σχέση με την παραμονή ή αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ (Brexit).

Αρνούμενος, όπως σημείωσε, «την τυραννία της πλειοψηφίας», ο συντηρητικός Τζον Μέιτζορ δήλωσε πως είναι «απολύτως αξιόπιστη» η ιδέα να διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για τους όρους της συμφωνίας που η χώρα έχει διαπραγματευθεί με την ΕΕ, όπως αναφέρεται σε χτεσινά δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου. Σε αντίθετη περίπτωση, πρότεινε στην πρωθυπουργό, Τ. Μέι, να λάβει υπόψη της στη διαπραγμάτευση και το άλλο 48% των Βρετανών ψηφοφόρων που επέλεξαν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι κατά τ' άλλα «σέβεται» την ψήφο των Βρετανών.

«Μπορώ να δεχθώ», είπε (σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Τάιμς του Λονδίνου»), «πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα παραμείνει πλήρες μέλος της ΕΕ αλλά ελπίζω πως η Βρετανία θα μπορέσει να παραμείνει όσο εγγύτερα γίνεται στην ενιαία αγορά». Συμπλήρωσε μάλιστα πως σε κάθε περίπτωση το βρετανικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να πάρει την τελική απόφαση πάνω σε οποιαδήποτε συμφωνία με τα άλλα μέλη της ΕΕ.

Την Πέμπτη, σε ανάλογη κίνηση κατά του Brexit είχε προβεί και ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ με συνέντευξή του στο βρετανικό πολιτικό περιοδικό «Νew Statesman». Ο Μπλερ δήλωσε έτοιμος να δημιουργήσει μία «πλατφόρμα» με ιδεολογική κατεύθυνση το «προοδευτικό κέντρο» για να βοηθήσει «τους εκατομμύρια πολιτικά άστεγους στη Βρετανία μετά το δημοψήφισμα του Ιούνη». Εκτίμησε μάλιστα πως «είναι ακόμη δυνατό να σταματήσουμε το Brexit, αν το αποφασίσει ο βρετανικός λαός, αφού είδαμε τι σημαίνει πραγματικά».

«Δεν κάνει μπλόφα η ΕΕ», λέει ο Μαλτέζος πρωθυπουργός

Στο μεταξύ, ο Τζόζεφ Μούσκατ, πρωθυπουργός της Μάλτας, που αναλαμβάνει από το νέο χρόνο την προεδρία της ΕΕ, δήλωσε πως η Βρετανία δεν θα πρέπει να αναμένει ότι η σχέση της με την ΕΕ θα γίνει καλύτερη απ' ό,τι είναι τώρα όταν εγκαταλείψει το μπλοκ. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC προειδοποίησε για μία πιθανή σκληρή στάση των άλλων μελών της ΕΕ στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Σε ερώτηση σχετικά με τη θέση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, που είχε πει ότι η Βρετανία θα μπορούσε να διατηρήσει πρόσβαση στην ενιαία αγορά βάζοντας περιορισμούς στη μετακίνηση των πολιτών χωρών - μελών της ΕΕ, ο Μουσκάτ απάντησε: «Δεν υπάρχει απολύτως καμία μπλόφα από την ευρωπαϊκή πλευρά (...) Οχι, αυτή είναι πραγματικά και στα αλήθεια η θέση μας και δεν την βλέπω να αλλάζει».

Η βρετανική οικονομία

Τέλος, χτες, το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», επικαλούμενο στοιχεία της βρετανικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, εκτίμησε πως η βρετανική οικονομία έδειξε «ισχυρές αντοχές» μετά την ψήφο υπέρ του Brexit τον Ιούνη, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αυξήθηκαν στο τρίτο τρίμηνο κατά 0,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων κατά 0,9%.

Επιπλέον, τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αναφέρουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,5%, χάρη κυρίως στις εξαγωγές, με τη μεγαλύτερη συμβολή να προέρχεται από το εξωτερικό εμπόριο.

Την Τετάρτη, πάντως, το Γραφείο για την Παρακολούθηση του Προϋπολογισμού αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του για το ρυθμό ανάπτυξης το 2017 στο 1,4% από 2,2%, σημειώνοντας ότι η αβεβαιότητα θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις να καθυστερήσουν τις επενδύσεις, ενώ η πτώση της στερλίνας συμπιέζει το εισόδημα των καταναλωτών μέσω της αύξησης των τιμών των εισαγωγών.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org