Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αντιπαράθεση των αστικών κομμάτων αντανακλά τον σκληρό επιχειρηματικό πόλεμο

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ, χτες στη Βουλή, για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, τις τηλεοπτικές άδειες και τις εξελίξεις στη Δικαιοσύνη

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας στη χτεσινή διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ επισήμανε:

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, η ΝΔ, αλλά και τ' άλλα κόμματα, αξιοποιούν το ζήτημα των αδειών, της συγκρότησης του ΕΣΡ και της συζήτησης στο ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου, προκειμένου να στήσουν ένα δικομματικό καβγά οξύτατο, να πάνε την πολιτική αντιπαράθεση σε ζητήματα ηθικής και να κρύψουν τη σύγκλισή τους στα μεγάλα στρατηγικά ζητήματα που καθορίζουν τη ζωή του λαού.

Βεβαίως, δεν ισχυριζόμαστε ότι είναι ζήτημα εντυπώσεων και μόνο. Γι' αυτό ξεκαθαρίζουμε για μια ακόμη φορά: Η αντιπαράθεση για τις τηλεοπτικές άδειες δεν γίνεται για τη δημοκρατία, τη διαφάνεια, την πάταξη της διαπλοκής. Πρόκειται για αναδιανομή της πίτας των καναλιών και σκληρό πόλεμο επιχειρηματικών συμφερόντων, για το ποιος θα ελέγχει την ενημέρωση και όχι μόνο. Οπου η μεν κυβέρνηση υπερασπίζεται κάποιους απ' τους επιχειρηματίες που θέλουν να μπουν στην αγορά των ΜΜΕ, η δε ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τις συμμαχίες τους με κάποιους άλλους καναλάρχες.

Κανένας τους, όμως, δεν αμφισβητεί ότι η ενημέρωση και ό,τι αυτό σημαίνει στην άσκηση πολιτικής, θα συνεχίσει να είναι στα ίδια χέρια που στηρίζουν το σύστημα, τη σαπίλα του, τις ενώσεις του. Και γύρω απ' τα ζητήματα της αναδιανομής της πίτας μπορούν να υπάρχουν οξύτατοι πολιτικοί και επιχειρηματικοί καβγάδες, σκοτωμοί κυριολεκτικά, χωρίς όμως αυτά να εκφράζουν τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα.

Να γιατί το ΚΚΕ ψηφίζει διαχρονικά "παρών" και στο ζήτημα της σύνθεσης του ΕΣΡ. Γιατί και οι λεγόμενες "ανεξάρτητες αρχές" και το ΕΣΡ - και με τις αρμοδιότητες που είχε και που λέει η ΝΔ ότι πρέπει να επιστρέψουν - ήταν και πάλι ένας τροχονόμος αυτών των συμφερόντων».

Ποια «ανεξαρτησία» της Δικαιοσύνης;

Παραπέρα, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής και αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Δικαιοσύνη, ο Θ. Παφίλης τόνισε:

«Το ερώτημα είναι: Υπάρχουν προσπάθειες, με αφορμή το ζήτημα των αδειών, ελέγχου και επηρεασμού της Δικαιοσύνης, πρώτα απ' όλα από την κυβέρνηση που έχει το πάνω χέρι;

Εμείς λέμε ναι, βεβαίως και υπάρχουν. Υπάρχουν προσπάθειες, και ανοικτές και πιθανά υπόγειες, παρέμβασης στη Δικαιοσύνη. Και είναι απαράδεκτα αυτά τα φαινόμενα. Η τακτική της κλειδαρότρυπας, να κρέμονται στα μανταλάκια προσωπικά στοιχεία ενός δικαστή είναι πρακτικές που συνεχίζονται και σήμερα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρότι παλιότερα καταδικάζονταν απ' αυτές τις πολιτικές δυνάμεις με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Οπως και είναι απαράδεκτα όλα όσα προηγήθηκαν, παραιτήσεις δικαστικών, συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων, παραγκωνισμός άλλων ενώσεων, μισθολογικές υποσχέσεις, συζητήσεις για παράταση της θητείας συγκεκριμένων δικαστικών, που παραπέμπουν ευθέως και αντικειμενικά σε συνδιαλλαγή. Και δικαιολογημένα τοποθετήθηκαν στα ζητήματα αυτά και τα κατήγγειλαν οι ενώσεις των δικαστών.

Μήπως, όμως, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, δεν προσπαθούσαν στο παρελθόν να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις; Επιτέλους, δηλαδή, θα ξεχαστούμε; Θα γίνουμε λωτοφάγοι για το τι έχετε κάνει στο παρελθόν και οι μεν και οι δε; Εδώ ξηλώσανε και την εκλεγμένη διοίκηση της ΓΣΕΕ παλιότερα.

Τη δήθεν "ανεξαρτησία" της Δικαιοσύνης την κρίνουν κάθε φορά ανάλογα με τη θέση που βρίσκονται. Οταν είναι στην κυβέρνηση, είναι καλώς καμωμένα, είναι ανεξάρτητη, δεν υπάρχει καμία παρέμβαση, είναι αμερόληπτη, έχει κύρος. Και όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση, ξαφνικά σταματά να είναι ανεξάρτητη, ανακαλύπτονται διαπλοκές και παρεμβάσεις στο έργο της.

Κάνουν πως ξεχνάνε ότι από κοινού ψηφίζουν τα μνημόνια, τους βασικούς αντιλαϊκούς νόμους που καλείται να εφαρμόσει η Δικαιοσύνη. Αρα, ποια ανεξαρτησία; Εφαρμόζει αντιλαϊκούς νόμους που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Και, επίσης, ότι συμφωνούν όλοι με το διορισμό της ηγεσίας από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Ολη αυτή η αντιπαράθεση δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά θέματα της απονομής της δικαιοσύνης, αλλά και τα προβλήματα των ίδιων των δικαστών. Ο σκοπός είναι να ελέγξουν μηχανισμούς, να επηρεάσουν εξελίξεις στο χώρο υπέρ στενών κομματικών συμφερόντων, αλλά και μερίδων επιχειρηματικών ομίλων, που συγκρούονται σκληρά, πράγματι, αλλά όχι για τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά για τα δικά τους κέρδη στο πεδίο της οικονομίας.

Ρόλος της αστικής Δικαιοσύνης είναι να στηρίζει τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης

Εμείς έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι ο ρόλος της Δικαιοσύνης και η θέση της στο πλαίσιο αυτής της εξουσίας, αυτής της οικονομίας, σαν τμήμα του κρατικού μηχανισμού, είναι να στηρίζει τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης και να υλοποιεί τους αντιλαϊκούς νόμους που ψηφίζουν. Γίνεται πιο απροκάλυπτη η αξιοποίησή της για την επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής, την εξυπηρέτηση συνολικά των συμφερόντων των μεγάλων ομίλων σε βάρος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων.

Και σε ορισμένες περιπτώσεις - και προσέξτε το - η Δικαιοσύνη προπορεύεται στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Να ένα πρόσφατο παράδειγμα: Πριν από λίγες μέρες είχαμε ωμή παρέμβαση στο συνδικαλιστικό κίνημα από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με απόφαση αναστολής εκτέλεσης των αποφάσεων του 29ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας, μαζί και των οργάνων διοίκησής του. Επειδή τα όργανα του ΕΚΑ, αλλά και το συνέδριο αποφάσισε, και μάλιστα ομόφωνα, τη μη συμμετοχή αντιπροσώπων ενός σωματείου στο συνέδριο του ΕΚΑ, λόγω κατάφωρης παραβίασης των διατάξεων του καταστατικού του ΕΚΑ κατά την εκλογή των αντιπροσώπων του σε αυτό, έχουμε παρέμβαση ανοικτή για λογαριασμό εργοδοσίας και κυβέρνησης που θυμίζει άλλες εποχές και ανοίγει το δρόμο για ολοκληρωτικό και άμεσο έλεγχο των συνδικάτων από κράτος και εργοδοσία, αφού δεν αναγνωρίζει στα συνδικάτα το δικαίωμα να ελέγχουν και να νομιμοποιούν αντιπροσώπους με βάση τα καταστατικά τους. Δεν έβγαλε κανείς τσιμουδιά, εκτός από το ΚΚΕ. Πώς τοποθετείστε; Δεν μιλάτε και κόπτεστε για τη Δικαιοσύνη; Πάει και καταργεί ουσιαστικά την αυτονομία των συνδικάτων, αυτό κάνει, όπως και το δικαίωμά τους να εφαρμόζουν τα καταστατικά τους και να αποκλείουν αντιπροσώπους. Γιατί δεν μιλά κανένας σας, που κόπτεστε όλη την ώρα για τη Δικαιοσύνη ή όταν όλες οι απεργίες εκ των προτέρων ή τουλάχιστον το 99% κηρύσσονται παράνομες και μάλιστα μερικές πριν ακόμα εξαγγελθούν;

Εμείς δεν ταυτίζουμε το ρόλο και το θεσμό της Δικαιοσύνης με όλους τους δικαστές και τους ανθρώπους που εργάζονται, γιατί υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις που έχουν σηκώσει μπόι και υφίστανται και αυτοί τις συνέπειες των αντιλαϊκών πολιτικών. Αρα, η υποκρισία να σταματήσει σ' αυτόν τον τομέα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ