Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΗΠΑ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Με αντιλαϊκά μέτρα στρωμένος ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους

Η νέα παρέμβαση των ΗΠΑ επιβεβαιώνει ότι η όποια «ελάφρυνση» του χρέους θα συνοδευτεί από νέα αντιλαϊκά μέτρα (φωτ. από την επίσκεψη Λιου στην Αθήνα τον Ιούλη)

Copyright 2016 The Associated

Η νέα παρέμβαση των ΗΠΑ επιβεβαιώνει ότι η όποια «ελάφρυνση» του χρέους θα συνοδευτεί από νέα αντιλαϊκά μέτρα (φωτ. από την επίσκεψη Λιου στην Αθήνα τον Ιούλη)
«Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και είναι σημαντικό για τον λόγο αυτό η Ελλάδα να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ, για να εφαρμόσει τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το Ασφαλιστικό κ.ά.».

Αυτό τονίζει ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Ν. Σιτς, εν μέσω των πληροφοριών που φέρουν τον Πρόεδρο Μπ. Ομπάμα να επισκέπτεται το επόμενο διάστημα την Αθήνα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ν. Σιτς ουσιαστικά επαναφέρει την πρόταση για την αναβαθμισμένη συμμετοχή και τον ειδικό ρόλο του ΔΝΤ στο αντιλαϊκό πρόγραμμα, ενώ ξεκαθαρίζοντας τη θέση της κυβέρνησής του, επισημαίνει ότι η ουσιαστική συζήτηση σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους έχει όρο και προϋπόθεση την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή», χαρακτηριστικά τονίζει: «Καθώς η Ελλάδα θα εφαρμόζει αυτές τις μεταρρυθμίσεις και θα υιοθετεί σε βασικές γραμμές τα βήματα που χρειάζονται για να κάνει την οικονομία της πλήρως ανταγωνιστική μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αυτό θα ανοίξει την πόρτα για μία σοβαρή συζήτηση με τους Ευρωπαίους για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους».

Αναφερόμενος στο ρόλο του ΔΝΤ, επισημαίνει πως με αυτές τις προϋποθέσεις «θα ανοίξει επίσης το δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ έχει την ικανότητα να δώσει μία χρήσιμη και πλούσια οπτική σε αυτές τις συζητήσεις, και είναι σημαντικό να είναι στο τραπέζι στο πλαίσιο αυτό», σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, η «χρήσιμη και πλούσια οπτική» του ΔΝΤ αποκαλύπτεται και στην πρόσφατη έκθεση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, που δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο της δικής του «αξιολόγησης», παράλληλα με αυτή του κουαρτέτου. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ, σε ρόλο «λαγού», φέρνει στο επίκεντρο της αντιλαϊκής λαίλαπας ζητήματα όπως η παραπέρα μείωση των σημερινών συντάξεων, τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά, η παραπέρα κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, όπως και των προνοιακών επιδομάτων, σε συνδυασμό βέβαια με τα μέτρα ενίσχυσης του εγχώριου κεφαλαίου.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να «υπενθυμίζει» τη δική της παρουσία στις γενικότερες αντιλαϊκές διεργασίες στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και την ειδική σχέση που έχει με την πλευρά του ΔΝΤ. Στο πλαίσιο της πρόσφατης συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου, χαρακτηριστικά τόνισε: «Είναι μεγάλη πρόοδος το γεγονός ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα, κάποια από τα οποία είναι σκληρά και πρέπει να τα ολοκληρώσουν».

Ενόψει διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη «αξιολόγηση»

Βέβαια, τα παραπάνω συνδυάζονται με την επίσημη έναρξη του δεύτερου κύκλου της «αξιολόγησης». Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θεωρείται πιθανή μια πρώτη συνάντηση με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου για αύριο, Παρασκευή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την Κυριακή θα υπάρξουν συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο, καθώς και με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο.

Η πρώτη φάση της «αξιολόγησης» προβλέπεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του Οκτώβρη, ενόψει της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στις 7 Νοέμβρη. Το γνώριμο αντιλαϊκό σκηνικό θα στηθεί εκ νέου στη συνέχεια, ενώ λόγος γίνεται για ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» ενδεχομένως και μέχρι τις 5 Δεκέμβρη, που συνεδριάζει το επόμενο Γιούρογκρουπ, προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για τη διαχείριση του κρατικού χρέους. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν θα ολοκληρωθεί η «αξιολόγηση» χωρίς ισχυρές εγγυήσεις ότι θα συνοδευτεί από ρύθμιση χρέους ή και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιταχύνουν την «αξιολόγηση», «αμπαλάρουν» τα νέα αντιλαϊκά μέτρα (2016-11-11 00:00:00.0)
Συμφωνία επί της αντιλαϊκής πολιτικής με φόντο τους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς (2016-10-23 00:00:00.0)
Σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση εν μέσω μονοπωλιακών ανταγωνισμών (2016-10-08 00:00:00.0)
Νέος αντιλαϊκός «εφαρμοστικός νόμος» για το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης» (2016-09-17 00:00:00.0)
«Τρέχουν» τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, εκβιάζοντας για «μεγαλύτερο κόστος στο μέλλον» (2016-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org