Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Βαφτίζει «εθνικό συμφέρον» τη βαθύτερη εμπλοκή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Ο Δ. Βίτσας στην έδρα του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Νάπολη
Ο Δ. Βίτσας στην έδρα του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Νάπολη
Την έδρα του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Νάπολη της Ιταλίας, που ελέγχει και κατευθύνει τις στρατιωτικές δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας στη νοτιοανατολική της πτέρυγα, επισκέφτηκε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, επιβεβαιώνοντας ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παραμένει προσηλωμένη στην προσπάθεια να αναλάβει για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου ενεργότερο ρόλο σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ενημερώθηκε από τον επιτελάρχη του Στρατηγείου για τη λειτουργία και τους σχεδιασμούς της συγκεκριμένης δομής της λυκοσυμμαχίας και είχαν «ανταλλαγή απόψεων» για την κατάσταση στην περιοχή. Παραπέρα, ο Δ. Βίτσας αναφέρθηκε στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη «σταθεροποίηση της περιοχής» και στο «ρόλο» που η Ελλάδα διαδραματίζει σε αυτή την κατεύθυνση.

Ρόλο που έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων, παραχωρώντας π.χ. πλήρη ελευθερία κινήσεων στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, την οποία καλωσόρισε στο Αιγαίο για να απλωθεί - με πρόσχημα το Προσφυγικό - πάνω στον πλου ρωσικών πλοίων προς Συρία. Τάζοντας επέκταση της βάσης της Σούδας, παραχωρώντας στους ΝΑΤΟικούς κι άλλες υποδομές, όπως Κάρπαθο, Καστέλλι, Καλαμάτα, προς υλοποίηση των ματωμένων σχεδίων τους. Αναζητώντας ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην προσφορά υπηρεσιών όπως συγκέντρωση, διαχείριση, ανταλλαγή και διάχυση πληροφοριών, κρίσιμος τομέας στη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων.

Επιβεβαιώνοντας, μάλιστα, την προσήλωση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στα... «εθνικά συμφέροντα» του κεφαλαίου, που διεκδικεί αναβάθμιση της θέσης του εμπλέκοντας το λαό και τη χώρα βαθύτερα σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ο Δ. Βίτσας, σε συνάντηση που είχε με τα στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που υπηρετούν στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ, τους επισήμανε τη «σημασία της αποστολής τους» και πως αυτή «συνδέεται με τις εθνικές υποχρεώσεις και τα εθνικά συμφέροντα».

Σε αντίθεση με το κεφάλαιο, βέβαια, ο λαός όχι μόνο δεν έχει κανένα συμφέρον από τους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά γνωρίζει από την πείρα του ότι οι λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου δεν προσφέρουν καμία εγγύηση για την ασφάλειά του και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Οι «ίσες αποστάσεις» που τηρούν ΝΑΤΟ και ΕΕ απέναντι στην ένταση της τουρκικής προκλητικότητας είναι χαρακτηριστικές, ενώ οι ανακατατάξεις που συντελούνται στην περιοχή της Μ. Ανατολής και Ανατολικής Μεσογείου, ως αποτέλεσμα των εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και επεμβάσεων, ανοίγουν αντικειμενικά ζητήματα αλλαγής συνόρων και αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων...


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org