Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αστερίσκοι» από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή

«Κριτική» από τη σκοπιά του κεφαλαίου και με άξονα την «αναγκαιότητα» των μνημονίων, επιχειρεί το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, σχετικά με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017.

Η σχετική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χτες περιέχει σειρά «αστερίσκων» και «αβεβαιοτήτων» γύρω από την επίτευξη των αντιλαϊκών στόχων, αλλά και για το συνολικό μείγμα, που, όπως εκτιμά, έχει «έντονα υφεσιακό χαρακτήρα, μολονότι η υφεσιακή επίπτωση μπορεί εν μέρει να εξουδετερωθεί με την αλλαγή του οικονομικού κλίματος λόγω ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων».

Μεταξύ άλλων, το Γραφείο Προϋπολογισμού εντοπίζει «αδυναμίες» και «αβεβαιότητες», όπως:

-- Το προσχέδιο προϋπολογισμού έχει «βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα» και «δεν εντάσσεται σε μια μεσο-μακροπρόθεσμη στρατηγική, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα καταρτίσει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

-- Χαρακτηρίζεται από τη «φοροκεντρική λιτότητα» που δημιουργεί «ασφυκτικό περιβάλλον στην υπό ανάκαμψη οικονομία, επιτείνοντας την ύφεση ή περιορίζοντας τις προοπτικές ανάκαμψης».

-- Οι προβλέψεις για ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης (1,8%) χαρακτηρίζονται «αρκετά αισιόδοξες». Αντίθετα, η προβλεπόμενη αύξηση των επενδύσεων (9,1%) μπορεί να «θεωρηθεί εφικτή», λόγω «της χαμηλής βάσης του 2016» (δηλαδή ποσοστιαία φαίνεται μεγάλη αλλά ποσοτικά δεν είναι). Προϋπόθεση, λένε, για την επίτευξή της είναι η ορθή χρήση των «εργαλείων» (ΕΣΠΑ, πακέτο Γιούνκερ κ.ά.), να ολοκληρωθούν «σημαντικές αποκρατικοποιήσεις», να «αποδώσει ο νέος αναπτυξιακός νόμος» κ.ά.

-- Η «υπερφορολόγηση» εκτιμούν ότι θα οδηγήσει σε «μείωση των εσόδων του κράτους από άμεσους και έμμεσους φόρους, τόσο σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη όσο και με τους στόχους που έχουν τεθεί». Εμμεσα, ανοίγεται ζήτημα ενεργοποίησης του «δημοσιονομικού κόφτη», καθώς όπως χαρακτηριστικά τονίζεται «τίθεται εύλογα το ζήτημα της πολύ μικρότερης από το αναμενόμενο απόδοσης των δημοσιονομικών παρεμβάσεων».

-- Επισημαίνεται ότι «πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη του Ασφαλιστικού, η διατηρησιμότητα του οποίου, σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις,δεν έχει διασφαλιστεί παρά τις τελευταίες αλλαγές». Εμμέσως πλην σαφώς, δηλαδή, «δείχνουν» νέες αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ