Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ - ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΣΡ
Στη Βουλή μεταφέρθηκε χτες το επίκεντρο της ενδοαστικής κόντρας

Από τη χτεσινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με θέμα τη συγκρότηση του ΕΣΡ

Eurokinissi

Από τη χτεσινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με θέμα τη συγκρότηση του ΕΣΡ
Στη Βουλή μεταφέρθηκαν χτες οι κόντρες των αστικών κομμάτων για τα ΜΜΕ και τη Δικαιοσύνη, μια μέρα μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που έκανε παραδεκτές τις προσφυγές καναλαρχών.

Οι χτεσινές αντιπαραθέσεις εξελίχτηκαν ταυτόχρονα, στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Το περιεχόμενό τους και οι βαρείς χαρακτηρισμοί που ανταλλάχτηκαν, και αυτήν τη φορά, αποτύπωσαν ξεκάθαρα τόσο την επιχείρηση συσκότισης της αντιλαϊκής στρατηγικής σύμπλευσης των αστικών κομμάτων, όσο και τις εντεινόμενες κόντρες μεταξύ ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων.

«Αγονη» η απόπειρα συγκρότησης ΕΣΡ

Στη Διάσκεψη των Προέδρων εξελίχθηκε μία ακόμα «άγονη» απόπειρα να συγκροτηθεί ΕΣΡ, με τον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση να καταθέτει «ανανεωμένη» πρόταση, με καινούργια πρόσωπα έναντι της προηγούμενης.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του Συντάγματος για τη συγκρότηση του ΕΣΡ απαιτείται έγκριση από τα 4/5 των μελών της διάσκεψης. Στη σχετική ψηφοφορία ωστόσο, υπήρξαν 12 «ναι» (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ), 4 «όχι» (ΝΔ, ΧΑ) και 7 «παρών» (ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων), ενώ απουσίαζε ο Β. Μεϊμαράκης.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι είχαν προτείνει αναβολή της συνεδρίασης, μέχρι να αποφανθεί το ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του «νόμου Παπά». Να σημειωθεί ότι από την ΝΔ, τόσο ο Ν. Κακλαμάνης, όσο και ο Ν. Δένδιας, ζήτησαν από τα υπόλοιπα μέλη να δεσμευτούν ότι «όποια απόφαση και να βγει από το ΣτΕ, να βγάλουμε αμέσως μετά ΕΣΡ», χωρίς να θέσουν θέμα απόσυρσης του «νόμου Παππά».

Από την πλευρά του Ν. Βούτση αναφέρθηκε ότι σε περίπτωση που η Διάσκεψη αποφάσιζε αναβολή της συνεδρίασης, θα λειτουργούσε «πιεστικά» στο ΣτΕ, αφού θα φαινόταν ότι από την απόφασή του θα κριθεί αν θα υπάρξει ΕΣΡ ή όχι.

Αμέσως μετά τη Διάσκεψη, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, κατήγγειλε τη ΝΔ ότι «τορπίλισε την συγκρότηση του ΕΣΡ, υιοθετώντας μια προκλητικά αντιθεσμική συμπεριφορά», κατηγορώντας την ότι με τη στάση αυτή επιδιώκει «να υπερασπιστεί την διαπλοκή και να εκβιάσει την ακύρωση του διαγωνισμού».

«Υπεύθυνη αντιπολίτευση» για τις «μεγάλες προκλήσεις» του κεφαλαίου

Την ίδια ακριβώς ώρα, στην Ολομέλεια, συνέχεια στον καβγά με την κυβέρνηση έδινε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης. Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη Δικαιοσύνη, χρέωσε στην κυβέρνηση ότι «η χώρα βιώνει έναν πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό», ενώ ανέφερε ότι «ακολουθεί ακραίες μεθόδους» που «στοχεύουν στην ηθική εξόντωση όποιου στέκεται εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης». Παράλληλα, ζήτησε την ακύρωση του «νόμου Παππά» για τις τηλεοπτικές άδειες ως προϋπόθεση για να συναινέσει η ΝΔ στη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Ταυτόχρονα, ωστόσο με τους μύδρους εναντίον της κυβέρνησης, έστειλε το... μήνυμα ότι «η ΝΔ έχει αποδείξει ότι ασκεί δημιουργική, υπεύθυνη και δυναμική αντιπολίτευση», προσθέτοντας ότι «δεν αρνείται τα πάντα, όπως έκανε στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ (...) Για αυτό και συμφωνήσαμε στη στελέχωση Ανεξάρτητων Αρχών, (...) Για αυτό και απαιτούμε την επιστροφή στο ΕΣΡ των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρμοδιοτήτων του».

Συνεχίζοντας να δείχνει την προθυμία της ΝΔ για συναίνεση στα προτάγματα του κεφαλαίου είπε ακόμα ότι «σε μια εποχή που πρέπει να αθροίζουμε δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις, η κυβέρνηση επιμένει να διχάζει τη χώρα».

Προσπαθώντας δε να λανσάρει τη ΝΔ ως ικανότερη να προωθήσει τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ακόμα και στο ζήτημα του χρέους, το οποίο όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο, απαιτείται αξιοπιστία και μεταρρυθμιστική βούληση. Δύο αρετές που αυτή η κυβέρνηση δεν διαθέτει. Και κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να βγάλει την κυβέρνηση από τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε. (...) Για αυτό και η πολιτική αλλαγή είναι σήμερα περισσότερο επιβεβλημένη, παρά ποτέ» κατέληξε, ζητώντας ξανά πρόωρες εκλογές.

Απαντώντας από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, ανέφερε ότι η ΝΔ «επιλέγει για άλλη μια φορά να είναι ουρά των συμφερόντων» - επιχειρώντας ο ίδιος να εμφανίσει την κυβέρνηση ως... πολέμια των «συμφερόντων»! - ενώ ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, επιλέγοντας το «βολικό» πεδίο της αντιπαράθεσης περί διαπλοκής, είπε προς τη ΝΔ: «Υπονομεύσατε συστηματικά το κράτος δικαίου και το Σύνταγμα κι εσείς είσαστε, στο πλαίσιο του παλαιοκομματισμού, η γενεσιουργός αιτία της διαπλοκής».

Διάφορα σενάρια «στον αφρό»...

Στο μεταξύ, καθώς εντείνονται οι ενδοκαπιταλιστικές κόντρες γύρω και από το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, διάφορα «εναλλακτικά» σενάρια αρχίζουν να βγαίνουν στον «αφρό».

Τα σενάρια αυτά εξαρτώνται και από τις αποφάσεις που θα πάρει το ΣτΕ, το οποίο, κατά πληροφορίες, θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα και την Τετάρτη.

Ετσι χτες, ο Ν. Παππάς, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ να κάνει παραδεκτές τις προσφυγές καναλαρχών, μίλησε για «τηλεοπτικό παρακράτος» που προσπαθεί «να επιβάλει πολιτικές και δικαστικές αποφάσεις» και για δελτία ειδήσεων «που στοχοποιούν δικαστικούς λειτουργούς».

Στην ερώτηση για το τι θα γίνει αν ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες κριθεί αντισυνταγματικός, απάντησε ότι στην περίπτωση αυτή «γυρίζουμε σε ένα καθεστώς αντισυνταγματικό, γυρίζουμε σε ένα καθεστώς με τηλεοπτικούς σταθμούς μη αδειοδοτούμενους».

Την ίδια ώρα, κυβερνητική πηγή δήλωνε σε ΜΜΕ ότι η απόφαση του ΣτΕ για το τυπικά παραδεκτό των προσφυγών στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, δεν προδικάζει κάτι επί της ουσίας.

Σε αντίθεση με τον Ν. Παππά, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στον «Αθήνα 9,84» δήλωσε ότι «η ιστορία δεν γυρίζει πίσω. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να κυβερνά τον τόπο. Υπάρχει μια χθεσινή απόφαση η οποία δέχεται να συζητηθεί το ζήτημα να μπει δηλαδή στην ουσία. Ας πάρουμε το ενδεχόμενο ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος, από όσο καταλαβαίνω, δηλαδή τι; Θα γυρίσει και θα πει, δίνω τα λεφτά πίσω; Η κυβέρνηση θα ψηφίσει έναν καινούργιο νόμο. Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσει πίσω σε κανένα καθεστώς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκροτήθηκε τελικά το ΕΣΡ...(2016-11-11 00:00:00.0)
Αλλο ένα επεισόδιο του σίριαλ σήμερα στη Βουλή(2016-11-10 00:00:00.0)
Στη συγκρότηση ή όχι νέου ΕΣΡ μεταφέρεται η κόντρα(2016-10-15 00:00:00.0)
Σήμερα η δεύτερη διάσκεψη του ΣτΕ(2016-10-14 00:00:00.0)
Αντισυνταγματική η συγκρότηση του ΕΣΡ(1998-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ