Σάββατο 15 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΙΣ.-- Σέρβοι και Αλβανοί επιχειρηματίες συναντήθηκαν χτες στη νότια σερβική πόλη Νις σε μία προσπάθεια να εκτονώσουν την ένταση στις διμερείς σχέσεις και να αυξήσουν τις εμπορικές συναλλαγές. Το «παρών» στη συνάντηση έδωσαν ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Αλβανός ομόλογός του Εντι Ράμα.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, ανακοίνωσε χτες ότι παρατείνει την ισχύ της κατάπαυσης πυρός έως τις 31 Δεκέμβρη φέτος (με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης), με στόχο, όπως ισχυρίζεται, να έχει υπογραφεί η τελική συμφωνία ειρήνης με τους αντάρτες των FARC-EP. Θυμίζουμε ότι η πρώτη συμφωνία απορρίφθηκε οριακά στο δημοψήφισμα της 2 Οκτώβρη, με αποχή στο 62%, και κύριο πολέμιό της το κόμμα Δημοκρατικό Κέντρο του αντιδραστικού πρώην Προέδρου, Α. Ουρίμπε, που θέτει νέους όρους για επαναδιαπραγμάτευση που αναμένεται να ξεκινήσει.

ΚΑΪΡΟ.-- Φονική ενέδρα σε βάρος περιπόλου του αιγυπτιακού στρατού έστησαν χτες το πρωί τζιχαντιστές οργάνωσης - παραρτήματος του «Ισλαμικού Κράτους» («Εμιράτο του Σινά») στη Χερσόνησο Σινά της Αιγύπτου, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 12 στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 8. Η επίθεση σημειώθηκε 80 χλμ. ανατολικά του καναλιού του Σουέζ, κοντά στην πόλη Μπιρ ελ Αμπντ.

ΣΕΟΥΛ.-- Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι επτά τραυματίστηκαν από φωτιά που ξέσπασε σε τουριστικό λεωφορείο κοντά την πόλη Ούλσαν στα νοτιοανατολικά της Νότιας Κορέας.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ταϊλάνδης χαρακτήρισε χτες «σχετικά σταθερό» το κλίμα στις διεθνείς χρηματαγορές ομολόγων, μετά τον προχτεσινό θάνατο του 88χρονου βασιλιά της χώρας Μπουμιμπόλ Αντουλιαντέι, που θεωρούνταν ο μακροβιότερος μονάρχης στον κόσμο. Είχε ενθρονιστεί το 1946. Αναμένεται να τον διαδεχτεί ο 63χρονος πρίγκιπας Μάχα Βατζιραλονγκόρν. Ο στρατηγός Πραγιούτ Τσαν-ο-τσά που είναι επικεφαλής της «κυβέρνησης» που διαδέχτηκε τη χούντα του 2014 ανακοίνωσε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πενθήσουν για ένα χρόνο. Η αποτέφρωση της βασιλικής σορού θα διαρκέσει μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ