Σάββατο 15 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το «ηθικό πλεονέκτημα»

Την καραμέλα του «ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς» πιπιλίζουν στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, για να αποπροσανατολίσουν το λαό από την ουσία της αντιλαϊκής, αντιδραστικής τους πολιτικής. Τελευταίο κρούσμα η αναφορά του ίδιου του πρωθυπουργού στη συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα, που με στόμφο είπε πως αυτό το πλεονέκτημα, το «ηθικό πλεονέκτημα» που έχει η Αριστερά, είναι που κάνει τη διαφορά. Και τολμούν να κάνουν τέτοιες αναφορές, την ίδια στιγμή που τσακίζουν τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, την ώρα που στέλνουν τα ΜΑΤ στους συνταξιούχους, την ώρα που κάνουν χαριστικές ρυθμίσεις και «δωράκια» στο μεγάλο κεφάλαιο. Τέτοιο αίσχος, δηλαδή. Και το χειρότερο είναι ότι η προπαγάνδα τους είναι «βούτυρο στο ψωμί» των αστικών επιτελείων, που παίρνουν πάσα για τον πλέον αισχρό αντικομμουνισμό. Ο λαός είναι ο μόνος που μπορεί να μετατρέψει σε πλεονέκτημα το δίκιο του και να αντιπαλέψει, να οργανώσει τον αγώνα του ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και τις αστικές κυβερνήσεις - όπως του ΣΥΡΙΖΑ - που την υπηρετούν.

Το δημοψήφισμα

Το δημοψήφισμα του Ιούλη του 2015 μνημόνευσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην έναρξη του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Τι είπε; «(...) Που ακόμη και όταν ο εκβιασμός έφτασε στο απόγειό του, με το κλείσιμο των τραπεζών και τους ελέγχους κεφαλαίων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στάθηκε στο ύψος του και έδωσε μια αποστομωτική απάντηση στο δημοψήφισμα του Ιουλίου. Το δημοψήφισμα που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας σαν η μεγαλύτερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας και των αγώνων του λαού μας». Δε διστάζει, λοιπόν, να κάνει αναφορές στο δημοψήφισμα, όταν το «όχι» του ελληνικού λαού η κυβέρνησή του το μετέτρεψε σε «ναι σε όλα» και σε μια συμφωνία με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο. Πράγματι, το δημοψήφισμα ήταν μία ιστορική στιγμή, μία από τις μεγαλύτερες απάτες σε βάρος του ελληνικού λαού που έχει στήσει κυβέρνηση.

Παραλίγο...

Η αλήθεια είναι ότι απογοητευτήκαμε κάπως με την απόφαση της επιτροπής των Νόμπελ για την απόδοση στον Μπομπ Ντίλαν του φετινού Νόμπελ Λογοτεχνίας, «επειδή δημιούργησε νέες ποιητικές εκφράσεις μέσα στη μεγάλη παράδοση του αμερικανικού τραγουδιού». Οχι τόσο για το ότι ένας τραγουδοποιός κέρδισε Νόμπελ Λογοτεχνίας, όπως σχολίασαν πολλοί, όσο γιατί η επιτροπή δεν πρόλαβε να ακούσει τον προχτεσινό λόγο του Αλ. Τσίπρα στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που δημιούργησε νέες εκφράσεις εξαπάτησης και λαθροχειρίας μέσα στη μεγάλη και βρώμικη παράδοση της σοσιαλδημοκρατίας. Αλλά, απ' την άλλη, φανταζόμαστε ότι η ελπίδα δεν έχει πεθάνει. Μέχρι του χρόνου έχει ακόμα πολλά να δώσει. Οχι μόνο στο κεφάλαιο, αλλά και στο είδος της αχαλίνωτης φαντασίας και εξαπάτησης που υπηρετεί...

Συγκλίνουν ... διαφωνώντας

Στην εκταμίευση 370 εκατομμυρίων ευρώ από το «μικρό κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών (ΑΚΑΓΕ) προχωρά η κυβέρνηση, για την κάλυψη των ελλειμμάτων σε ΟΑΕΕ, Ταμείο Νομικών και ΤΣΑΥ, συνεχίζοντας την παράδοση των προηγούμενων κυβερνήσεων να καλύπτονται τα ελλείμματα των Ταμείων από τα χαράτσια στις συντάξεις και όχι από τον τακτικό προϋπολογισμό. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αναμένεται να δοθεί στον ΟΑΕΕ, 350 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 20 εκατ. θα κατανεμηθούν ισόποσα στα δύο άλλα Ταμεία. Η εξέλιξη αυτή έγινε αφορμή για έναν ακόμα γύρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ. Ο Γ. Βρούτσης, υπουργός Εργασίας επί ΝΔ, κατήγγειλε ότι «τρώνε από τα έτοιμα» και ότι «το Ασφαλιστικό είναι στον αέρα», για να απαντήσει ο Γ. Κατρούγκαλος ότι «ο πρώτος που χρησιμοποίησε αυτόν το λογαριασμό, χρηματοδοτώντας με 100 εκατ. τον ΟΑΕΕ, ήταν ο κ. Βρούτσης, που ουσιαστικά δημαγωγεί ασύστολα κατά του εαυτού του». Τι κρύβει ο καβγάς; Πρώτον, τη συνενοχή τους για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα. Και δεύτερον, την ομοθυμία τους να συγκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες για τα υπαρκτά ελλείμματα στα Ταμεία, τα οποία αποτελούν θρυαλλίδα για παραπέρα ανατροπές στο Ασφαλιστικό. Κάπως έτσι, κυβέρνηση και ΝΔ καταφέρνουν να συγκλίνουν ακόμα και όταν διαφωνούν...

Μοντέλο...

Για «επιστροφή στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο» μίλησε ο Γ. Κατρούγκαλος στη σύνοδο των υπουργών Εργασίας της ΕΕ, στην οποία αναφέρθηκε και στο ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, παρουσιάζοντας το πόρισμα της επιτροπής «σοφών». Αλλά, τι είναι το λεγόμενο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο στα Εργασιακά; Μέτρα για την ανταγωνιστικότητα, που σημαίνει κυριαρχία χαμηλών μισθών, ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, δυνατότητα μαζικών απολύσεων, εφαρμογή της οδηγίας Σέρκας για τον εργάσιμο χρόνο, που επιβάλλει ελεύθερο χρόνο 11 ώρες το 24ωρο και οι υπόλοιπες να βρίσκονται στη διάθεση του εργοδότη κ.λπ. Κοινωνικό μοντέλο για τη διευρυμένη αναπαραγωγή κερδών είναι αυτό και όχι προστασίας των εργαζομένων και των ανέργων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ