Σάββατο 15 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Διαβουλεύσεις με φόντο σενάρια επιχειρήσεων...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΓΗ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Οι εικασίες για "παύση" των εχθροπραξιών στο Χαλέπι δεν είναι τίποτε άλλο παρά προσπάθειες να ξεπλυθούν οργανώσεις όπως το "Μέτωπο Νούσρα" και άλλοι τρομοκράτες με τους οποίους συνεργάζονται και να αλλάξουν την κατάσταση στο έδαφος», δήλωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για την κατάληξη της υπουργικής συνάντησης με ομολόγους του από τις ΗΠΑ, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, σήμερα, στη Λοζάνη της Ελβετίας, με βασικούς στόχους την ανάσχεση των επιθέσεων στο Χαλέπι και την επανέναρξη της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκημένες περιοχές.

Σημείωσε, επίσης, πως πρόβλημα δεν είναι μόνο το πρώην «Μέτωπο Νούσρα», αλλά και πολλές άλλες οργανώσεις που λανσάρονται σαν «μετριοπαθής αντιπολίτευση», που πλέον συγχωνεύονται με την οργάνωση της «Αλ Κάιντα» και αρνούνται να ενταχθούν σε μία συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών. Υπογράμμισε έτσι ότι ένα βασικό μέρος του προβλήματος στον πόλεμο της Συρίας αφορά το διαχωρισμό ομάδων της αντιπολίτευσης από τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Το ίδιο διάστημα, ο Ρώσος στρατηγός, Σεργκέι Ραντσκόι, εξέφρασε την ετοιμότητα του ρωσικού στρατού να εγγυηθεί την ασφαλή αποχώρηση αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών από το Αν. Χαλέπι και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Νωρίτερα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, επικύρωσε συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση που επιτρέπει «επ' αόριστον» τη χρήση της αεροπορικής βάσης Χμέιμιμ στην επαρχία Λατάκεια, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση σχεδίων για την κατασκευή μόνιμης ρωσικής ναυτικής βάσης στο συριακό λιμάνι Ταρτούς.

Επιπλέον, το Κρεμλίνο διέψευσε χτες πρότερες πληροφορίες ΜΜΕ ότι Μόσχα και Αγκυρα είχαν, υποτίθεται, συμφωνήσει μυστικά σε μία επιχείρηση στη Β. Συρία, κατά την οποία οι ένοπλες οργανώσεις που ελέγχονται από την Τουρκία θα αποχωρούσαν από το Χαλέπι εάν η Ρωσία επέτρεπε σε αυτές να «αντιμετωπίσουν» τους Κούρδους της περιοχής κατά την αποχώρησή τους.

Συσκέψεις στην Ουάσιγκτον

Αυτά ενώ χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για τις εξελίξεις στη Συρία και στο Ιράκ. Η κυβέρνηση Ομπάμα φερόταν έτοιμη να «ζυγίσει» για μία ακόμη φορά τα δεδομένα στα πεδία των συγκρούσεων, τις δυσκολίες και τις κινήσεις στο πεδίο της διπλωματίας, τις κόντρες με τη Ρωσία, τις αντιπαραθέσεις Τουρκίας και Ιράκ ενόψει της επιχείρησης στη Μοσούλη, και να επανακαθορίσει τη στάση της, μη βγάζοντας από το τραπέζι ακόμη και σενάρια «στρατιωτικού» τύπου.

Στο μεταξύ, χτες φάνηκαν να εντείνονται οι αεροπορικές επιδρομές και οι βομβαρδισμοί, ιδιαίτερα στο Ανατολικό Χαλέπι, που είναι υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών, αλλά και να σημειώνει νικηφόρες μάχες ο συριακός στρατός στα περίχωρα της Δαμασκού και στην επαρχία Χομς.

Αυξάνονται οι επιδρομές των ΗΠΑ στο Ιράκ

Παράλληλα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους φάνηκαν χτες να αυξάνουν τις αεροπορικές επιδρομές εντός και εκτός Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ, κάνοντας κάποιους αναλυτές να εκτιμούν πως ίσως να πλησιάζει ο χρόνος για την έναρξη μεγάλης επιχείρησης ανακατάληψής της από τον ιρακινό στρατό και τους συμμάχους του.

Επιπλέον, με φόντο τις κόντρες Αγκυρας και Βαγδάτης για την επιχείρηση στη Μοσούλη, δυνάμεις που εκπαιδεύονται από τον τουρκικό στρατό στο στρατόπεδο Μπασίκα στο Βόρειο Ιράκ υποστήριξαν πως θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση που σχεδιάζεται για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη Μοσούλη, δίχως να είναι ξεκάθαρο εάν έχουν εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από την ιρακινή κυβέρνηση.

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Aνατολή», επικαλούμενο αξιωματούχους που συμμετείχαν σε συνομιλίες ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ, καθώς και ιρακινές πηγές, μετέδωσε πως η επιχείρηση θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες, «αν δεν υπάρξει κάποια έκτακτη εξέλιξη». Η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα από αμερικανικής πλευράς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ