Σάββατο 15 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Απανωτές βομβιστικές επιθέσεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σειρά βομβιστικών επιθέσεων έγιναν χτες σε διάφορες νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας, με τις αρχές να τις αποδίδουν στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν που συνεχίζει να θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση». Στη νοτιοανατολική επαρχία Μαρντίν, στον επαρχιακό δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα της επαρχίας με το Ντιγιάρμπακιρ, έγινε έκρηξη με στόχο ένα στρατιωτικό όχημα στο 25ο χιλιόμετρο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις στρατιώτες, ενώ ακολούθησε επίθεση του στρατού κατά θέσεων του ΡΚΚ. Στην κοντινή επαρχία Χακάρι, ένας ακόμα στρατιώτης σκοτώθηκε μετά από την πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού στο χωριό Τεκελί, της περιοχής Σιεμντινλί. Επίσης, στην επαρχία Βαν οκτώ στρατιώτες τραυματίστηκαν και πάλι μετά από επίθεση με εκρηκτικά ενάντια σε στρατιωτικό όχημα, στην περιοχή Μπασκαλέ. Τέλος, στην τουριστική περιοχή της Αττάλεια, άγνωστος αριθμός ενόπλων εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες στο δρόμο που συνδέει την πόλη με την Κεμέρ, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα.

Στο μεταξύ, χτες η αστυνομία έκανε επιχείρηση στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ένα από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, με εντάλματα σύλληψης σε βάρος 189 δικαστών και εισαγγελέων που κατηγορούνται ότι συνδέονται με την οργάνωση FETO του Φετ. Γκιουλέν, του φερόμενου ως πρωτεργάτη της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη.

Διεργασίες για το προεδρικό σύστημα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, είπε χτες ότι το δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος της Τουρκίας και την υιοθέτηση του προεδρικού συστήματος ενδέχεται να διεξαχθεί πριν από την άνοιξη, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης.

Τις προηγούμενες μέρες, το εθνικιστικό ΜΗΡ είχε εκφράσει ακόμα μια φορά την ετοιμότητά του να στηρίξει το ΑΚΡ σε αυτό το ζήτημα. Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε πως το ΑΚΡ θα καταθέσει σύντομα πρόταση για καθιέρωση του προεδρικού συστήματος που «θα διασφαλίζει μια ισχυρή, σταθερή και συνεχή διακυβέρνηση που θα συνεργάζεται με όλους τους (άλλους) θεσμούς αρμονικά».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org