Σάββατο 15 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντοπίζουν «πρόοδο» μετά από κάθε συνάντηση

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αποχωρεί προχτές από το προεδρικό μέγαρο της Κύπρου, σε μία από τις πολλοστές επισκέψεις των τελευταίων μηνών

Copyright 2016 The Associated

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αποχωρεί προχτές από το προεδρικό μέγαρο της Κύπρου, σε μία από τις πολλοστές επισκέψεις των τελευταίων μηνών
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΘΗΝΑ.--

Νέα συνάντηση είχαν χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα με τις δηλώσεις Αναστασιάδη, υπήρξε πρόοδος σε θέματα που αφορούν την αποτελεσματική συμμετοχή και τον τρόπο αντιμετώπισης διαφόρων καταστάσεων από τα όργανα του κράτους. Ακόμα, σε θέματα που αφορούν τη σύνθεση τόσο της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας όσο και τη σύσταση των αστυνομιών των δύο πολιτειών. Θυμίζουμε ότι προχτές, Αναστασιάδης και Ακιντζί είχαν νέα συνάντηση, πριν αλλά και μετά την οποία είχαν χωριστές συναντήσεις με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ.

Η Νούλαντ και στην Αμμόχωστο

Η Νούλαντ βρέθηκε για πολλοστή φορά στην Κύπρο, σηματοδοτώντας το ζωηρό ενδιαφέρον του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για τις εξελίξεις σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. «Ερχόμαστε ως φίλοι της διαδικασίας και ως υποστηρικτές», ανέφερε στις πολύ φειδωλές της δηλώσεις, επιλέγοντας να συμπληρώσει κατά τ' άλλα ότι «αυτή η διαδικασία καθοδηγείται από τους Κύπριους». Στο διάστημα της νέας της επίσκεψης, η Νούλαντ δήλωσε «εντυπωσιασμένη» από τη σκληρή δουλειά των δυο ομάδων «για να δημιουργήσουν ένα μέλλον για ολόκληρο τον κυπριακό λαό και για να δημιουργήσουν μεγαλύτερη ευκαιρία εδώ στο νησί». Επίσης, επισκέφτηκε την πόλη της Αμμοχώστου, που από την εισβολή του τουρκικού στρατού το 1974 έχει ερημωθεί, αλλά σήμερα είναι ένα από τα «φιλέτα» της Κύπρου που εποφθαλμιούν μονοπώλια από το χώρο του Τουρισμού (ειδικά το παραλιακό κομμάτι των Βαρωσίων).

Συνάντηση Τσίπρα - Κυπριανού

Στο μεταξύ, χτες στην Αθήνα, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος που συνέχισε την επίσκεψή της στη χώρα μας.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας «Χαραυγή», ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ επανέλαβε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα το 2017 σε μια χώρα - μέλος της ΕΕ και ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να δεχτεί την παρουσία στρατευμάτων στο νησί μετά τη λύση, καθώς τάσσεται υπέρ της πλήρους αποστρατιωτικοποίησης. Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει μια μεταβατική περίοδος, κατά την οποία χρειάζεται να ισχύσει ένα σύστημα ασφάλειας, και ότι πρέπει να υπάρξει μια εγγύηση ότι όποια συμφωνία βρεθεί, αν βρεθεί, θα εφαρμοστεί στην πράξη. «Λέμε ότι μπορεί να εγκριθεί ένα ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας κάτω από το άρθρο 7, που θα εξασφαλίζει ότι η λύση θα εφαρμοστεί», εξήγησε. Οσον αφορά τη συζήτηση περί σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης για το θέμα της ασφάλειας, ο Α. Κυπριανού είπε ότι αυτή μπορεί να γίνει αν επιτευχθεί «μεγάλη σύγκλιση σε όλα τα άλλα ζητήματα».

Από τη μεριά του, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «πολυπαραγοντικό» το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι «πάντα είναι θέμα βούλησης της Τουρκίας» και ότι «είμαστε λίγο πριν φανεί αν υπάρχει κάποια ρεαλιστική προοπτική, ακόμη δεν έχει φανεί».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org