Σάββατο 15 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Σύνοδος των BRICS στην Ινδία

Το νοτιοδυτικό κρατίδιο Γκόα και όλη η Ινδία έχουν «στολιστεί» για τη Σύνοδο των BRICS

Copyright 2016 The Associated

Το νοτιοδυτικό κρατίδιο Γκόα και όλη η Ινδία έχουν «στολιστεί» για τη Σύνοδο των BRICS
Η Σύνοδος Κορυφής της διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) που πραγματοποιείται μια φορά το χρόνο σε επίπεδο αρχηγών κρατών ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στο νοτιοδυτικό «πλούσιο» κρατίδιο στην Γκόα της Ινδίας. Το σύνθημα της 8ης Συνόδου Κορυφής είναι «Οικοδομώντας υπεύθυνες, συλλογικές και χωρίς αποκλεισμούς λύσεις» και όπως δηλώνεται στην ατζέντα των συνομιλιών είναι η «κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία, τα ζητήματα της παγκόσμιας ανάπτυξης, η συνεργασία των χωρών BRICS με άλλες χώρες, οι κλιματικές αλλαγές, οι στόχοι της αειφόρου ανάπτυξης, η επέκταση των ανθρωπιστικών επαφών», ενώ επίσης θα συζητηθούν και «τα θέματα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, η κατάσταση στη Συρία και σε άλλα σημεία», ενώ αναμένεται να υπογραφούν και πολλές διμερείς συμφωνίες. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί και μια συνάντηση με το λεγόμενο Επιχειρηματικό Συμβούλιο της Ενωσης.

Η επιδίωξη για συντονισμό ή οι εκκλήσεις για διαμόρφωση «κοινής διεθνούς ατζέντας», όπως διατείνεται η Ινδία, είναι δύσκολο να υλοποιηθούν τουλάχιστον σε μεγάλο βάθος, γιατί την ίδια ώρα που οι αστικές τάξεις των χωρών αυτών συγκροτούν την ένωση, την ίδια ώρα ανταγωνίζονται και μεταξύ τους αλλά και η κάθε μια αναπτύσσει και τις δικές συμμαχίες και συμφωνίες με ανταγωνιστικές δυνάμεις, π.χ. η στρατηγική εταιρική σχέση Ινδίας - ΗΠΑ ή Βραζιλίας - ΗΠΑ. Ιδιαίτερα σε περίοδο που η πολυπόθητη καπιταλιστική ανάκαμψη αργεί να έρθει (Ρωσία και Βραζιλία είναι σε ύφεση) ή υπάρχει επιβράδυνση και σε οικονομίες που είναι σε ανάπτυξη όπως η Κίνα και η Ινδία, υπάρχει μεγάλη ανησυχία λόγω της αλληλεξάρτησης της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας.

Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να εγκρίνει ένα κοινό ανακοινωθέν και ένα «σχέδιο δράσης για το επόμενο έτος» όπως και να υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της λεγόμενης Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS (που αν και θεσμοθετημένη «χωλαίνει») και των τραπεζών των κρατών - μελών.

Επίσης, ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι έχει ανακοινωθεί πως στο περιθώριο της συνάντησης θα υπογραφεί συμφωνία Ρωσίας - Ινδίας για την αγορά πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 Triumf, που υπολογίζεται στα 3 δισ. δολάρια όπως και συμφωνία για την συγκατασκευή επιθετικών ελικοπτέρων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φιλοδοξίες για το ρόλο τους και ανησυχία για την κρίση(18/10/2016)
Οι αναδυόμενες δυνάμεις διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο στη διεθνή αγορά(11/7/2015)
Μία νέα ιμπεριαλιστική συμμαχία επιχειρεί να εδραιωθεί(1/4/2012)
Σύνοδος Κορυφής των χωρών του BRICS(29/3/2012)
Μεγάλες μπίζνες στη σύνοδο BRICS(15/4/2011)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org