Σάββατο 15 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ
Συνάντηση της Οργάνωσης Συνεργασίας Συλλογικής Ασφάλειας

Στο Ερεβάν της Αρμενίας πραγματοποιήθηκε χτες το Συμβούλιο της Οργάνωσης Συνεργασίας Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), που είναι διακρατική καπιταλιστική ένωση για ζητήματα στρατιωτικής συνεργασίας και συντονισμού με πρωτοβουλία της Ρωσίας, από χώρες που προέκυψαν μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και τη διάλυσή της. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν η Ρωσία, η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν. Στη συγκεκριμένη συνάντηση, εκτός από τους ηγέτες των χωρών, παρευρίσκονται και υπουργοί Αμυνας και ανώτερα στελέχη των συμβουλίων ασφαλείας, ενώ είχαν προσκληθεί και αντιπρόσωποι από άλλες διακρατικές ενώσεις όπου συμμετέχει η Ρωσία, όπως η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών και η Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης, όπου είναι μέλη η Κίνα και η Ινδία.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο έλεγχος στην ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη - μέλη, ειδικά στην «καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας» και ο συντονισμός στη «δημιουργία καταλόγου των τρομοκρατικών οργανώσεων». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράφτηκαν μια σειρά από συμφωνίες για το συντονισμό της στρατηγικής συλλογικής ασφάλειας μέχρι το 2025, τη στρατιωτική και τεχνική συνεργασία για την αντιμετώπιση σημερινών και μελλοντικών απειλών, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη δυνατότητα ανάπτυξης δυνάμεων ταχείας επέμβασης (κάτι αντίστοιχο με την στρατηγική που προωθεί το ΝΑΤΟ), στην καλύτερη φύλαξη των συνόρων, στη στρατιωτική εκπαίδευση και την προώθηση των λεγόμενων «ειρηνευτικών αποστολών».

Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική συλλογικής ασφάλειας έως το 2025, αυτή δίνει προτεραιότητα στις εσωτερικές προκλήσεις και απειλές, συμπεριλαμβανομένης και της τρομοκρατίας, στη «διείσδυση στις γραμμές τέτοιων οργανώσεων που απορρέουν από διεθνικές και διαθρησκευτικές συγκρούσεις». Δίνεται έμφαση στις νέες τεχνολογίες και τη συνεργασία, ώστε «να αποφεύγεται ο καταστροφικός ρόλος τέτοιων οργανώσεων στις χώρες - μέλη». Τη συνάντηση απασχόλησε, επίσης, η αντιπαράθεση για την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως και το ζήτημα της ανάπτυξης ενός «συνολικού συστήματος πυραυλικής άμυνας για τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα». Επίσης, ανακοινώθηκε ότι την προεδρία του Συμβουλίου της Οργάνωσης για τον επόμενο χρόνο αναλαμβάνει η Λευκορωσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ