Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Κόντρα στα ψίχουλα για την ακραία φτώχεια, ο λαός να διεκδικήσει ανάκτηση απωλειών και αξιοπρεπή ζωή

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ρ/σ «ΣΚΑΪ»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε χτες συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και το δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη.

***

-- Καλημέρα κ. Κουτσούμπα. Ανεβαίνετε Θεσσαλονίκη και θα διαδεχθείτε εκεί τον πρωθυπουργό. Επειδή όλοι το συζητάνε και θέλω να αρχίσω απ' αυτό, η παρουσία του πρωθυπουργού και όσα είπε και για τα οικονομικά και για τα άλλα, επισκιάστηκαν από το θέμα των τηλεοράσεων, την αντιπαράθεσή του με τους δημοσιογράφους που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Ξέρουμε πώς σχολίασε το ΚΚΕ όλη αυτή τη διαδικασία, αλλά θα ήθελα τη γνώμη σας για όλο αυτό. Η δική μου οπτική είναι ότι η κυβέρνηση λέει ότι έδωσε μόνο 4 άδειες, γιατί έτσι θα έπαιρνε περισσότερα λεφτά, αδιαφορώντας αν έτσι χάνονται κάποιες θέσεις εργασίας τεχνικών, δημοσιογράφων και άλλων στα κανάλια που δεν μπόρεσαν να πάρουν άδεια - αφού ήταν μόνο 4 - και συνεπώς θα κλείσουν. Εσείς τι λέτε, ποια είναι η δική σας θέση για όλο αυτό;

-- Είναι ένα άλλο παραμύθι εξαπάτησης που κάνει η κυβέρνηση και για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, όπως και σε όλα τα ζητήματα της οικονομίας και της κοινωνίας. Ούτε τάξη πρόκειται να μπει, ούτε χτύπημα της διαπλοκής, ούτε όλα αυτά τα παραμύθια που αναμασά συνέχεια ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του.

Κατ' αρχήν η κυβέρνηση έχει υπογράψει ότι όποιο έσοδο μπαίνει στο ταμείο, περνά πρώτα απ' τον έλεγχο του κουαρτέτου, πάει για το χρέος. Δηλαδή, δεν υπάρχει περίπτωση ούτε ένα ευρώ απ' αυτά τα περίφημα 246 εκατομμύρια να δοθεί ούτε για να μην περικοπούν οι συντάξεις, για να μην καταργηθεί το ΕΚΑΣ, ούτε για να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ κ.λπ.

Αλλωστε, η κυβέρνηση τα παίρνει απ' το λαό για να τα δώσει ξανά σε επιδοτήσεις σε ομίλους. Αυτούς θα επιδοτήσει τώρα και θα τους δώσει και φοροαπαλλαγές, αυτά κάνει και αυτά ήδη έχει εξαγγείλει. Μόνο απ' αυτά θα εξανεμιστεί το όποιο κέρδος, υποτίθεται, θα έχει.

Αν και εδώ που τα λέμε, είναι και πολύ επικίνδυνη λογική να βάζεις τον κόσμο να ψάχνει κάποια έσοδα μικρά ή μεγαλύτερα για να ανέχεται την ακραία φτώχεια και κάποια ψίχουλα, τη στιγμή που πρέπει να αντισταθεί και να απαιτήσει ό,τι του ανήκει, ανάκτηση δηλαδή απωλειών, μια αξιοπρεπή ζωή για τον καθένα, για τις λαϊκές οικογένειες.

Αλλωστε, ο ίδιος ο νόμος της κυβέρνησης - απ' την αρχή εμείς το είχαμε καταγγείλει στη Βουλή - ανοίγει το δρόμο και για απολύσεις και για επιδείνωση εργασιακών συνθηκών για όσους δε θα χάσουν τη δουλειά τους. Ηδη, μέχρι σήμερα, έχουν χαθεί αρκετές θέσεις ειδικά σ' αυτόν τον κλάδο των ΜΜΕ αλλά και σε άλλους κλάδους.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αξιοποιηθεί ο διαγωνισμός και για να διαγραφούν οφειλές σε εργαζόμενους και δεδουλευμένα και μια σειρά άλλα τέτοια ζητήματα. Συνολικά πρόκειται για ένα τοπίο πολύ θολό, που θα οδηγήσει και οδηγεί ήδη σε νέα προβλήματα, αντί να ανοίγει το δρόμο για μια πιο αντικειμενική ενημέρωση, για μεγαλύτερη διαφάνεια υποτίθεται, για να μπει μια υποτιθέμενη τάξη σ' αυτή την ιστορία.

Αντικειμενική ενημέρωση μόνο με τα ΜΜΕ πραγματική κοινωνική ιδιοκτησία

-- Επειδή είναι ανοιχτή και η δικαστική ιστορία, προφανώς δε θα σας ζητήσω να κάνετε πρόβλεψη τι θα λέει η δικαστική απόφαση, κατά τη γνώμη σας θα σταθεί αυτό το πράγμα; Θα ολοκληρωθεί έτσι όπως ξεκίνησε ή έχει περιπέτεια ακόμη;

-- Νομίζω ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, έτσι κι αλλιώς. Αλλωστε, αυτό το στηρίζουμε και στη γενική μας θέση, που την ξέρετε. Μπορεί γενικότερα ο λαός ή η πλειοψηφία του ακόμη να μη συμφωνεί, αλλά μόνο όταν τα Μέσα Ενημέρωσης αποτελέσουν πραγματική κοινωνική ιδιοκτησία, στο πλαίσιο φυσικά γενικότερων αλλαγών στην οικονομία και στο κράτος, τότε μόνο μπορεί να προάγουν και την αντικειμενική ενημέρωση, την ψυχαγωγία, να είναι ανοιχτοί σε φορείς του κινήματος, σε συλλογικότητες, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και στους φορείς τους. Αρα, να παίζουν το ρόλο για τον οποίο θα έπρεπε να υπάρχουν τα Μέσα, αλλά αυτό είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση. Σ' αυτήν την κατεύθυνση εντάσσουμε την πρότασή μας.

Η Δικαιοσύνη θα πρέπει να παίξει το ρόλο της, είναι απαράδεκτο να γίνονται παρεμβάσεις, αν και εδώ που τα λέμε, πίσω από τις κάμερες και πίσω από πρωθυπουργικά γραφεία, πάντα γίνονται και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη...

-- Αλήθεια είναι αυτό, το ότι γίνονται πάντα δεν τις κάνει ανεκτές.

-- Είναι ένα μυστικό, το οποίο δεν είναι καθόλου μυστικό, πλέον. Είναι πρόκληση όταν ο πρωθυπουργός ή οποιοσδήποτε άλλος από τους υπουργούς προαναγγέλλει και την απόφαση, για παράδειγμα στην περίπτωση αυτή, του Συμβουλίου της Επικρατείας ή οποιουδήποτε άλλου δικαστηρίου.

-- Εγινε μεγάλη συζήτηση για τον τρόπο, το ήθος με το οποίο ο πρωθυπουργός απάντησε σε μια συγκεκριμένη εργαζόμενη δημοσιογράφο, η οποία τον ρώτησε για τη δουλειά της που κινδυνεύει να χάσει, έπειτα της την έπεσε κι ένας υπουργός αποκαλώντας την «θεραπαινίδα». Υπάρχει και ένα θέμα δημόσιου ήθους στη συζήτηση αυτή, δεν ξέρω τι λέτε εσείς.

-- Οταν η πολιτική σου, οι προτάσεις, οι νόμοι που επιβάλλεις στο λαό είναι αντιλαϊκοί, είναι αντεργατικοί και στρέφονται ενάντια στους εργαζόμενους, είναι φυσικό κι επόμενο από ένα σημείο και ύστερα, ακόμα και το ύφος της εξουσίας να ακολουθεί αυτή την αντιλαϊκότητα και τη λογική «θα σε πατήσω κάτω, όποιος κι αν είσαι, διότι εγώ είμαι η εξουσία».

Θέλουν να δεχτεί ο λαός αδιαμαρτύρητα παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα

-- Τώρα να έρθω στο κεντρικό μήνυμα που θέλησε να δώσει ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, είναι ότι «εντάξει, αυτά που υποσχέθηκα το '14 δεν μπορούσαν να γίνουνε, αλλά τώρα με πέντε βήματα ή δεκαπέντε βήματα θα γυρίσουμε στην ανάπτυξη σιγά - σιγά και η ζωή όλων θα καλυτερέψει». Εσείς πώς διαβάσατε αυτή την παρουσία; Κάποιος είπε πως ο κ. Τσίπρας κάνει μια στροφή προς το κέντρο και προς το ρεαλισμό, άλλοι είπανε ότι απλώς επαναλαμβάνει ψέματα. Εσείς τι λέτε;

-- Ο κ. Τσίπρας, ιδιαίτερα στη φετινή ΔΕΘ, ξεπέρασε κάθε όριο πολιτικής εξαπάτησης, για να υπηρετήσει βέβαια τα συμφέροντα των λίγων, στα οποία το τελευταίο δίχρονο έχει καθαρά ταχθεί. Αυτό που πρότεινε ήταν, κατά τη γνώμη μας, παλιές, ξεπερασμένες οικονομικές συνταγές, που τις έχει ζήσει η χώρα, τις έχει ζήσει ο λαός μας και με προηγούμενους και με τους τωρινούς.

Το νέο παραγωγικό μοντέλο του κ. Τσίπρα, για παράδειγμα, οδηγεί σε απαλλαγές και στο εγχώριο και στο ξένο κεφάλαιο, φέρνει νέα αντιλαϊκά μέτρα για τους πολλούς, για το λαό δίνει ή υπόσχεται ότι θα δώσει και κάποια ψίχουλα για την ακραία φτώχεια.

Στην ουσία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πλέον κάνει τη βρώμικη δουλειά. Θέλει να περάσει στο λαό να δεχτεί αδιαμαρτύρητα αυτά τα μέτρα και τα παλιότερα, τα οποία τα συντηρεί, τα διατηρεί και τα νέα που έχει περάσει ο ίδιος και θα περάσει ξανά. Και να περιμένει, έτσι «δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα να προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα». Αυτή είναι όλη η ιστορία, αυτή είναι η τακτική και η προπαγανδιστική γραμμή της κυβέρνησης Τσίπρα.

-- Το βλέπετε να βγαίνει; Ανεξάρτητα εάν εσείς διαφωνείτε με την κατεύθυνση και με τη λογική ότι αυτό θα είναι και «δίκαιη ανάπτυξη». Βγαίνει, όμως, αυτό που υπόσχεται; Εστω αυτή η ανάκαμψη με τους όρους που την περιγράφει ο κ. Τσίπρας, θα γίνει κατά τη γνώμη σας; Εχει πιθανότητες να γίνει;

-- Ανάκαμψη μικρή, στις συνθήκες του καπιταλιστικού συστήματος, μπορεί να υπάρξει κάποια στιγμή. Μόνο, αυτό που κρύβει είναι ότι η ανάκαμψη αυτή θα είναι για πολύ λίγους, θα είναι για το μεγάλο κεφάλαιο, δε θα είναι για τον ελληνικό λαό και βέβαια θα την ακολουθήσει και νέα πιο βαθιά κρίση. Δηλαδή, ακόμα κι αν έχεις μια μικρή ανάκαμψη μετά από 7 χρόνια κρίσης, αυτή δε θα σε οδηγήσει ουσιαστικά στο να λύσεις προβλήματα, δεν πρόκειται να βρεθεί το βιοτικό επίπεδο του λαού μας ξανά στα προ κρίσης χρόνια, ούτε βεβαίως να λυθούν λαϊκά προβλήματα.

Και από αυτήν την άποψη, θα πρέπει να ετοιμάζεται ο εργαζόμενος, ο ελληνικός λαός, για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση, γιατί μόνο στα χέρια του είναι.

Γιατί, βλέπετε και από την άλλη μεριά και στα άλλα κόμματα, η ΝΔ για παράδειγμα αυτή τη στιγμή δείχνει μεγάλη πολιτική αμηχανία, γιατί βλέπει βιομήχανους, άλλους, τον ΣΕΒ, τους «θεσμούς», την ΕΕ, να επικροτούν σήμερα την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού τους κάνει τη δουλειά. Βέβαια, και αυτή έχει εξίσου αντιλαϊκή πρόταση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα ακούσουμε και τον κ. Μητσοτάκη την Κυριακή, αλλά όταν λέει για παράδειγμα «λιγότεροι φόροι», εννοεί λιγότεροι φόροι για τους ομίλους, για το κεφάλαιο. Οταν λέει «λιγότερες κρατικές δαπάνες», εννοεί μάλλον πετσόκομμα όσον κονδυλίων ακόμα έχουν απομείνει - δεν έχουν απομείνει και πολλά - για την κάλυψη κοινωνικών, λαϊκών αναγκών, όπως λέμε.

Αρα, λοιπόν, αυτά τα ζητήματα είναι μπροστά και από αυτή τη σκοπιά θα πρέπει να οργανώσει ο ελληνικός λαός την αντεπίθεσή του.

Η βουβή διαμαρτυρία του λαού να εκφραστεί με οργανωμένους μαζικούς αγώνες

-- Αφού πιάσαμε τα πολιτικά. Ο κ. Μητσοτάκης ζητάει εκλογές, ο κ. Τσίπρας λέει εκλογές το 2019. Πώς το βλέπετε το πολιτικό τοπίο; Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

-- Να σας πω, αν με ρωτάτε για τις εκλογές, δε φαίνονται ότι αυτή τη στιγμή άμεσα θα γίνουν εκλογές, με την έννοια ότι δε φαίνεται να τις θέλουν ούτε η ΕΕ, ούτε οι «θεσμοί» με τους οποίους συνεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση, γιατί ακριβώς προχωράνε πολύ καλά όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, όλες οι αναδιαρθρώσεις, οι περιβόητες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πλήττουν το λαϊκό εισόδημα, μειώνουν το «εργατικό κόστος», όπως λένε αυτοί. Εμείς δεν το λέμε, δεν το θεωρούμε «κόστος» αυτό που δίνει ο εργάτης, τη ζωή του δηλαδή, για να παράγει όλο αυτόν τον πλούτο, με αυτήν την έννοια το λέω, αλλιώς αντικειμενικά μειώνεται αυτό το κόστος. Και βεβαίως, θα έχουμε αυτήν την πορεία, η οποία συνεχώς θα φτωχοποιεί τον ελληνικό λαό.

Αρα, τους κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά και συντηρούν αυτήν την κατάσταση. Εάν προκύψουν εκλογές, για παράδειγμα, θα προκύψουν από άλλα ζητήματα, εννοώ τους μεγάλους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις που έχουν και ευρωπαϊκά κράτη, τα ίδια τα τμήματα του κεφαλαίου στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και διεθνώς. Οι ανταγωνισμοί αυτοί μπορούν να συμπαρασύρουν και την Ελλάδα, την ελληνική πολιτική σκηνή.

Εχει να κάνει, επίσης, με το πώς θα προχωρήσει η κρίση, εάν θα υπάρξει μικρή ανάκαμψη ή αν θα μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση στην Ευρωζώνη και στις χώρες της ΕΕ, κυρίως στις πιο ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης που έχουν προβλήματα, έχει να κάνει με τέτοιου είδους ζητήματα και φυσικά έχει να κάνει και με το λαϊκό παράγοντα, δηλαδή τι πίεση θα ασκήσει ο ελληνικός λαός, το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Αυτή η βουβή μέχρι στιγμής - γιατί για τέτοια πρόκειται, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις σε κάποιους κλάδους - δυσαρέσκεια, αυτή η υπόκωφη διαμαρτυρία, να εκφραστεί με οργανωμένους μαζικούς αγώνες, που θα έχουν και περιεχόμενο, βέβαια, τη συνολική ανατροπή αυτής της πολιτικής και όχι τη διαμέσου των εκλογών ανά τριετία, τετραετία, αντικατάσταση του ενός διαχειριστή με έναν άλλον ίδιο διαχειριστή μιας αντιλαϊκής πολιτικής, στη λογική «φύγε εσύ, έλα εσύ, για να μου κάνεις λίγο καλύτερα τη δουλειά και άντε να σε διώξω εσένα, για να φέρω ύστερα τον άλλον και να μου κάνει τα ίδια με κάποιες επιμέρους διαφορές».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org