Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Know how...

Εξαγωγή τεχνογνωσίας στη χειραγώγηση του λαού κάνει η κυβέρνηση. Ετσι, από χτες, ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, βρίσκεται στο Μόντρεαλ του Καναδά, για να συμμετάσχει στο φόρουμ «Global Progress (Παγκόσμια Πρόοδος) 2016», μια διοργάνωση που δικτυώνει think tanks, πρωτοβουλίες, ινστιτούτα και κινήσεις απ' όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων, στο φετινό φόρουμ θα συμμετάσχουν ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Tριντό, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίνγκμαρ Γκάμπριελ, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπίλ ντε Μπλάσιο, και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν κ.ά. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Ν. Παππάς θα συμμετάσχει σε πάνελ όπου θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: «Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό αφήγημα προόδου και ευημερίας στον 21ο αιώνα, το οποίο να είναι ελκυστικό, περιεκτικό και ρεαλιστικό; Ποιες παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις πρέπει να εξεταστούν στη διαμόρφωση μιας ατζέντας παγκόσμιας ευημερίας;».

Ενα τέτοιο αφήγημα παρουσιάζει η κυβέρνηση και στο εσωτερικό της χώρας, κάλπικο απ' την πρώτη έως την τελευταία του αράδα. Γιατί, πρόοδος και ευημερία για όλους στον καπιταλισμό και μάλιστα στο σημερινό του στάδιο είναι αδύνατον να υπάρξουν. Το γνωρίζουν καλά, άλλωστε οι πολιτικές που υλοποιούν εξασφαλίζουν ότι όλο και περισσότεροι θα βυθίζονται στην ανέχεια, σαν προϋπόθεση όλο και λιγότεροι να συγκεντρώνουν στα χέρια τους τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο. Συνεπώς, τέτοιου είδους φόρα δεν έχουν άλλη χρησιμότητα, πέραν της ανταλλαγής εμπειρίας ανάμεσα στο πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου για αποτελεσματικές μεθόδους εξαπάτησης των λαών.

Πτυχίο Χάρβαρντ στην κοροϊδία

Μια πρωτότυπη συλλογιστική ανέπτυξε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, στην προσπάθειά της να εξηγήσει γιατί η κυβέρνηση προσανατολίζεται να αντικαταστήσει τη χρηματική ενίσχυση - ψίχουλα που προβλέπει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με παροχές σε είδος, μικρότερου μάλιστα κόστους για τον προϋπολογισμό. Είπε η υπουργός: «Εγώ ισχυρίζομαι ότι όταν βρίσκεσαι σε τέτοια κατάσταση, δεν μπορεί να πας με επιδοματικό χαρακτήρα. Πρέπει να πας με το χαρακτήρα που είχαν οι παροχές που κάναμε στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Δηλαδή σε είδος. Διότι πρέπει να είσαι απόφοιτος του Χάρβαρντ για να καταφέρεις να επιβιώσεις με 200 ευρώ το μήνα. Αν σου δίνουμε όμως 70 ευρώ κάρτα, η οποία είναι προπληρωμένη για τρόφιμα, που τα παίρνεις από οποιοδήποτε μαγαζί, δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια, δηλαδή αυτό που έχει ανάγκη μια οικογένεια, και σου δίνουμε, εφόσον δεν έχεις σπίτι, 70 ευρώ επιδότηση ενοικίου (...) Δηλαδή μία λογική σε είδος και όχι σε χρήμα. Οταν φτάνεις σε τόσο μικρά επίπεδα επιδοματικά, όπως είναι σήμερα το GMI (σ.σ. ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα), τα 200 ευρώ, οι παροχές σε είδος μπορούν να σε κάνουν να επιβιώσεις. Οι παροχές σε χρήμα θα σε καταστρέψουν. Γιατί, όπως είπα και πριν, είναι αδύνατον να επιβιώσεις με 200 ευρώ, ενώ αυτά που σας είπα μόλις πριν είναι 150 ευρώ. Και μπορείς να επιβιώσεις, πολύ δύσκολα αλλά μπορείς». Το δίλημμα που βάζει η κυβέρνηση στα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, είναι αν θα ζουν ...καλύτερα με 200 ευρώ «στο χέρι» ή με 150 ευρώ σε είδος! Πράγματι, χρειάζεται πτυχίο από το Χάρβαρντ, όχι μόνο για να αναδιανέμεις τη φτώχεια στο λαό, αλλά και για να προσπαθείς να τον κοροϊδέψεις με τόσο θράσος.

Το Ωραιόκαστρο και η κυβέρνηση

Η μία πλευρά της υπόθεσης του Ωραιοκάστρου είναι το ρατσιστικό ντελίριο κάποιων κατοίκων, γονιών και βέβαια του δημάρχου της πόλης, που στην πραγματικότητα εμφανίζεται - όσο κι αν είναι προσεκτικός - ως το πρώτο βιολί της ιστορίας. Στάση που οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες πρέπει να αποδοκιμάσουν και να αγκαλιάσουν αυτά τα παιδιά που είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Υπάρχει, όμως, και μια άλλη σημαντική πλευρά, που αφορά τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης στο θέμα των προσφύγων και των μεταναστών. Το γεγονός ότι έβαλε την υπογραφή της στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που εγκλωβίζει χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα μας, σε συνδυασμό με τις άθλιες συνθήκες διαμονής τους σε διάφορα κέντρα, είναι «βούτυρο στο ψωμί» φασιστικών, ρατσιστικών στοιχείων, που εκμεταλλεύονται αυτήν την κατάσταση για να εξαπολύσουν το δηλητήριό τους. Ευθύνες που όχι μόνο δεν είναι αμελητέες, αλλά μπορούν να τροφοδοτήσουν αντίστοιχες συμπεριφορές.

«Γεωπολιτική» και «ομοψυχία»

Μια εικόνα των επιχειρούμενων «λυκοσυμμαχιών» της ελληνικής αστικής τάξης έδωσε χτες ο πρόεδρος των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, μιλώντας στη ΔΕΘ. Σκιαγράφησε τις προσπάθειες της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ για μια «μεγάλη στρατηγική συμμαχία» ανάμεσα σε Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρο, Αίγυπτο, Ιορδανία, Βουλγαρία και άλλες χώρες της Βαλκανικής. Αναφέρθηκε στο «δρόμο του μεταξιού» που, όπως είπε, «επανενεργοποιείται» μέσα από το Σουέζ και περνά από την Ελλάδα. Επέμεινε ότι διαμορφώνεται μια «καινούρια γεωπολιτική ισορροπία» όπου η Ελλάδα παίζει «σημαντικό ρόλο», με «ισχυρές συμμαχίες», όντας «μέρος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», όπως επεσήμανε. «Υπάρχει ένα μήνυμα ελπίδας που έχει να κάνει με την γεωπολιτική», είπε ο Π. Καμμένος και κάλεσε, προς πραγμάτωσή της, σε «εθνική ομοψυχία». Αυτό που παρέλειψε να πει ο υπουργός, είναι πως όλα αυτά τα κομπρεμί στήνονται ή σπάνε πάνω στους κλιμακούμενους, λυσσασμένους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για το προβάδισμα στην εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Ανταγωνισμοί που βρωμάνε μπαρούτι για τους λαούς της περιοχής - εξ ου και η τέτοια συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο - και το λαό μας ειδικότερα, τον οποίο η κυβέρνηση καλεί να συναινέσει, να βάλει το κεφάλι στον τορβά, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1789 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Τζέιμς Φένιμορ Κούπερ.

1821 Ανακηρύσσονται ανεξάρτητα κράτη η Κόστα Ρίκα, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, η Νικαράγουα και το Σαλβαδόρ.

1890 Γεννιέται η Βρετανίδα συγγραφέας Αγκάθα Κρίστι.

1918 Τα στρατεύματα της Αντάντ διασπούν το Μακεδονικό Μέτωπο και συντρίβουν το βουλγαρικό στρατό.

1919 Συνέρχεται στη Λάρισα Πανθεσσαλική Αγροτική Σύσκεψη με θέμα την πάλη για την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών.

1928 Ο Σκοτσέζος βιολόγος και φαρμακολόγος Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλίνη.

1935 Στη Γερμανία οι ναζί θεσπίζουν τους «νόμους της Νυρεμβέργης», στους οποίους στηρίχτηκε το πρόγραμμα θρησκευτικής και ρατσιστικής καταδίωξης. Ολοι οι Εβραίοι στερήθηκαν την υπηκοότητά τους και άρχισαν να συγκεντρώνονται σε γκέτο. Την ίδια μέρα, η σβάστικα γίνεται η εθνική σημαία της Γερμανίας.

1936 Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και 6 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1938 Πεθαίνει ο γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς.

1939 Η μάχη του Χαλχίν Γκολ λήγει με αποφασιστική νίκη των σοβιετικών και μογγολικών στρατευμάτων κατά του ιαπωνικού ιμπεριαλισμού.

1944 Επειτα από 3ήμερο σκληρό αγώνα κατά των ταγματασφαλιτών, οι δυνάμεις του 8ου και του 9ου Συνταγμάτων του ΕΛΑΣ, μαζί με τον εφεδρικό ΕΛΑΣ Μεσσηνίας, απελευθερώνουν την κωμόπολη του Μελιγαλά, στην οποία είχαν ταμπουρωθεί σχεδόν 1.000 ταγματασφαλίτες, σε μια ύστατη προσπάθεια να εμποδίσουν την απελευθέρωση της Μεσσηνίας από το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Οι ταγματασφαλίτες είχαν προβεί σε ανείπωτες λεηλασίες, βιασμούς και σφαγές. Εκτοτε, οι διάφοροι νοσταλγοί των Ταγμάτων Ασφαλείας (βλ. χρυσαυγίτες, και όχι μόνο), με την ανοχή του αστικού πολιτικού κόσμου, συναθροίζονται στο Μελιγαλά για να «τιμήσουν» τους νεκρούς, που σφαγιάστηκαν, όπως λένε, από τους «κομμουνιστοσυμμορίτες».

1946 Ανακηρύσσεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας.

1946 Οι αρχές καταλαμβάνουν τα γραφεία του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη.

1947 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού καταλαμβάνουν το Ροδολείβος στο Νομό Σερρών, ενώ τετρακόσιοι έφιπποι μπαίνουν στη Λιγύρα της Λαμίας.

1956 Ξεκινά το 8ο Συνέδριο του ΚΚ Κίνας (15 - 27/9/1956), το πρώτο μετά την επιτυχή έκβαση της Κινεζικής Επανάστασης το 1949.

1960 Στο σπήλαιο των Πετραλώνων, στη Χαλκιδική, ανακαλύπτεται κρανίο Αρχανθρώπου, που έζησε στην Παλαιολιθική Εποχή. Η χρονολόγηση του κρανίου έδειξε ότι ήταν έως και 700.000 ετών.

1963 Ο Αχμέτ Μπεν Μπέλα, ηγέτης του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου της Αλγερίας, γίνεται ο πρώτος Πρόεδρος της ανεξάρτητης Αλγερίας, που έως τότε ήταν γαλλική αποικία.

1968 Ιδρύεται η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, η ΚΝΕ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org