Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Προδιαγεγραμμένη αντιλαϊκή κλιμάκωση για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Παζάρια γύρω από την παραπέρα ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, προεργασία για νέο... «εξορθολογισμό» κονδυλίων που αφορούν σε κάλυψη λαϊκών αναγκών

Eurokinissi

Παζάρια γύρω από την παραπέρα ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, προεργασία για νέο... «εξορθολογισμό» κονδυλίων που αφορούν σε κάλυψη λαϊκών αναγκών
Στην προδιαγεγραμμένη πορεία εφαρμογής των αντιλαϊκών παρεμβάσεων για το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης», σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα πετσοκόμματος κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών, ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, εξελίσσονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης με τα κλιμάκια του κουαρτέτου.

Η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει τα δημοσιονομικά ζητήματα, το συνταξιοδοτικό, τον χρηματοπιστωτικό τομέα καθώς και ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν που συζητήθηκε στο τελευταίο Γιούρογκρουπ, οι δαπάνες του ελληνικού κράτους σε σχέση με το παραγόμενο ΑΕΠ, εμφανίζονται στις υψηλότερες θέσεις μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης, εξέλιξη που οφείλεται τόσο στη συρρίκνωση του ΑΕΠ, όσο και στα ποσά για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, που βέβαια παραμένουν στο απυρόβλητο.

Προλειαίνοντας το έδαφος για τα περαιτέρω, το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει διαδικασίες «επισκόπησης» δαπανών, προκειμένου να εντοπίσει «κωδικούς» στους προϋπολογισμούς από τους οποίους μπορεί να κόψει δαπάνες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο αντιλαϊκό στόχαστρο βρίσκεται ο αποκαλούμενος «εξορθολογισμός» των κάθε είδους προνοιακών επιδομάτων, συμπεριλαμβανομένου ακόμα και του επιδόματος θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας, το οποίο ήδη, από τον περσινό χειμώνα, έχει καρατομηθεί στο 50%.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι συζητήσεις με το κουαρτέτο εστιάζουν στη διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού, στους ρυθμούς «απόδοσης» των αντιλαϊκών μέτρων, νέας και παλαιότερης κοπής, κυρίως από την πλευρά της «εισπραξιμότητας» των φόρων και των άλλων χαρατσιών, που φορτώνονται στο λαϊκό εισόδημα και τη μαζική κατανάλωση.

Σε κάθε περίπτωση, τα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα θα ενσωματωθούν στο υπό διαμόρφωση Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017 - 2020, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί τον πολυετή κρατικό προϋπολογισμό.

«Τρέχουν» την «αξιολόγηση»

Την επόμενη βδομάδα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού (35ετής παραχώρηση της οδού και των τριών κάθετων αξόνων), σύμφωνα με πηγές από το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, επίσης την ερχόμενη βδομάδα, θα κατατεθεί προς επικύρωση στη Βουλή η σύμβαση για την ιδιωτικοποίηση της περιοχής - φιλέτο στο Ελληνικό.

Πρόκειται για «εκκρεμότητες» της πρώτης «αξιολόγησης», η ολοκλήρωση της οποίας απαιτεί και άλλες παρεμβάσεις, όπως εναρμόνιση των εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης με κατάργηση των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για την Υγεία, συμφωνία με το κουαρτέτο για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του «υπερ-ταμείου» ιδιωτικοποιήσεων, μεταφορά στο «υπερ-ταμείο» της δεύτερης ομάδας επιχειρήσεων υπό κρατικό έλεγχο, μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, ενεργειακά ζητήματα κ.ά.

Με το «βλέμμα» στην ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, «διχογνωμίες» μεταξύ συγκυβέρνησης και κουαρτέτου εμφανίζονται γύρω από τους τρόπους ενίσχυσης του εγχώριου κεφαλαίου. Στα ζητήματα αυτά επικεντρώθηκε η χτεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, με τα κλιμάκια του κουαρτέτου.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, «παρατηρήσεις» δέχθηκε το λεγόμενο «αναπτυξιακό σχέδιο», που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση και αναμένεται να παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, «ορισμένες διαφωνίες» καταγράφηκαν ως προς το πλάνο υλοποίησής του.

Παράλληλα, στα παζάρια βρίσκεται το ζήτημα της μετατροπής του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «αιτιάσεις» του κουαρτέτου αφορούν στην αδυναμία εξασφάλισης μεγάλων κονδυλίων, τα οποία απαιτούνται για τη λειτουργία του «αναπτυξιακού ταμείου», στην έλλειψη τεχνικής υποδομής, ενώ η συγκρότηση του νέου ταμείου θα απαιτήσει και την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει πως θα προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης». Σύμφωνα με το σχεδιασμό της συγκυβέρνησης, προβλέπονται τα ακόλουθα:

-- Ο σχεδιασμός εξειδικευμένων προγραμμάτων χρηματοδότησης.

-- Ο πολλαπλασιασμός των πόρων που διαχειρίζεται.

-- Η στοχευμένη παρέμβαση στη χρηματοδότηση.

-- Η διαμόρφωση μηχανισμού αξιολόγησης επενδύσεων που συγχρηματοδοτούνται με τις τράπεζες.

Οπως επισημαίνεται, «τα παραπάνω αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και το νομοθετικό πλαίσιο θα κατατεθεί προς ψήφιση μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

Παράλληλα, οι «διαφορές» σχετικά με την προκλητική ρύθμιση που σχεδιάζει η συγκυβέρνηση όσον αφορά τα αδήλωτα εισοδήματα της εγχώριας πλουτοκρατίας, φαίνεται να εντοπίζονται στη φορολογία, με την πλευρά των δανειστών να βάζει στο τραπέζι την επιβολή φόρων σε μεγαλύτερο ύψος από αυτό που προτείνεται από τη συγκυβέρνηση.

Τέλος, καθώς τα παζάρια συνεχίζονται και εκτός Ελλάδας, ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, βρίσκεται στο Μόντρεαλ, προκειμένου να συμμετάσχει στο φόρουμ «Global Progress 2016», ενώ θα μετάσχει σε συζήτηση στο πάνελ της οποίας θα παραβρεθεί και ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος, Ζ. Γκάμπριελ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ