Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ
«Αέρας στα πανιά» του κεφαλαίου στον τομέα του Τουρισμού

Σύσσωμα τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης αναγνώρισαν την ανάγκη να στηριχτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι με κίνητρα για επενδύσεις

Ο Κύπριος ιδιοκτήτης του «Athens Ledra» έκλεισε το ξενοδοχείο και έχει απλήρωτο το προσωπικό. Αυτήν την όψη της ανάπτυξης βλέπουν και ζουν οι εργαζόμενοι...
Ο Κύπριος ιδιοκτήτης του «Athens Ledra» έκλεισε το ξενοδοχείο και έχει απλήρωτο το προσωπικό. Αυτήν την όψη της ανάπτυξης βλέπουν και ζουν οι εργαζόμενοι...
Η ικανοποίηση στρατηγικών στόχων του εγχώριου κεφαλαίου, και στην προκειμένη περίπτωση των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα, είναι το ζητούμενο μίας ακόμα διακρατικής συμφωνίας που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, με μορφή νομοσχεδίου και ψηφίστηκε χτες. Πρόκειται για την «κύρωση του Τριμερούς Μνημονίου Κατανόησης» μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου «για τη Συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού».

Το νομοσχέδιο συγκέντρωσε τις θετικές ψήφους των κυβερνητικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων, τα οποία αναγνώρισαν την ανάγκη «στήριξης» των τουριστικών επιχειρήσεων με κίνητρα για επενδύσεις. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή, η οποία κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή είχε επιφυλαχθεί, τελικά χτες καταψήφισε, αλλά αναγνώρισε με επευφημίες το έργο του υπουργείου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη διευκόλυνση επενδύσεων και κάθε «δράσης» που αφορά τον Τουρισμό και ειδικά την κρουαζιέρα και τη δημιουργία κοινού ταμείου στήριξης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Ελ. Κουντουρά, έδωσε μία «γεύση» της απίστευτης κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού, αναφέροντας ότι το 2015 ήταν μία «μία χρονιά - ρεκόρ», καθώς «φτάσαμε τα 26 εκατ. τουρίστες και 14,2 δισεκατομμύρια έσοδα»! Οσο για το 2016, αν και τα στοιχεία δεν είναι ακόμα ολοκληρωμένα, ωστόσο, όπως ανέφερε, φαίνεται ότι «έχουμε ρεκόρ αφίξεων το 2016, με περίπου αύξηση 6%-7% σε σχέση με το 2015, προς το παρόν»!

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Οπως επισήμανε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Χρ. Κατσώτης, το συγκεκριμένο μνημόνιο είναι ενταγμένο στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της αστικής τάξης «να γίνει η Ελλάδα μεταφορικός και ενεργειακός κόμβος και βέβαια μια χώρα τουριστική». Οπως τόνισε, αυτές οι συμφωνίες και το «θαύμα στον τουρισμό» στηρίζονται στα «προκλητικά κίνητρα με φοροαπαλλαγές, με πολύμορφες ενισχύσεις» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την ένταση της εργασιακής ζούγκλας σε βάρος των εργαζομένων.

Επισήμανε ότι την ώρα που οι τουριστικές επιχειρήσεις (μεγαλοξενοδόχοι, εφοπλιστές της κρουαζιέρας, πρακτορεία) θησαύρισαν και το 2015, οι εργαζόμενοι έφτασαν να λιποθυμούν από εντατικοποίηση της εργασίας, ενώ «απασχολήθηκαν λιγότερες ημέρες, οι μισθοί τους ήταν πολύ μικρότεροι. Με δυσκολία θα βγάλουν το χειμώνα» και είναι αντιμέτωποι με την απληρωσιά.

Επισήμανε, ακόμα, ότι το νομοσχέδιο έρχεται να δώσει περαιτέρω διευκολύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς «η Κύπρος και η Αίγυπτος αποτελούν βασικούς ανταγωνιστικούς παίχτες του τουρισμού στη Μεσόγειο, με πολύ μεγάλη τουριστική αγορά, στην οποία επενδύονται και κεφάλαια ελληνικών συμφερόντων - όπως και στην Ελλάδα - όπου επενδύουν όμιλοι κυπριακών συμφερόντων και άλλοι διεθνικοί όμιλοι».

Σε άλλο σημείο, έδωσε απάντηση στα «περί δίκαιης ανάπτυξης», με το εξής παράδειγμα: «Ο Παρασκευαΐδης, γνωστός Κύπριος μεγαλοεπιχειρηματίας, ο πρώτος με αμύθητο πλούτο στην τάξη του στην Κύπρο, με πολύχρονη επενδυτική δράση στην Ελλάδα, αφού πήρε έργο του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, αξίας 600 εκατομμυρίων, έκλεισε το ξενοδοχείο "Athens Ledra" με 80% πληρότητα και άφησε 150 εργαζόμενους στο δρόμο και εσείς δεν έχετε πάρει θέση. Αυτοί οι εργαζόμενοι είναι 5 μήνες απλήρωτοι»...

Στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας που επιδιώκει η κυβέρνηση με την Αίγυπτο για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου, την ίδια ώρα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση για την επικύρωση συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου «στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας», που κατατέθηκε από την κυβέρνηση με μορφή νομοσχεδίου. Τη συμφωνία καταψήφισε το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org