Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε:

-- Οι εξελίξεις στο μέτωπο των Εργασιακών, μετά τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου.

-- Οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη» στο Νομό Τρικάλων καταγράφει τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις πλημμύρες που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία.

-- Αρθρο για τη συζήτηση γύρω από την υπογραφή ΣΣΕ στη ναυτιλία: Οταν οι εφοπλιστές μιλούν για «ρεαλισμό»...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Η χειραγώγηση του λαού «προαπαιτούμενο» για τις νέες ανατροπές

Παρατείνεται ο χρόνος έναρξης της επίσημης διαπραγμάτευσης, μέχρι να εκδοθεί το πόρισμα των «ειδικών» και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις

Ο Γ. Κατρούγκαλος προσέρχεται στη συνάντηση με το κουαρτέτο
Ο Γ. Κατρούγκαλος προσέρχεται στη συνάντηση με το κουαρτέτο
Το πόρισμα της «Επιτροπής των ειδικών», που αναμένεται να παραδοθεί στον υπουργό Εργασίας τις αμέσως επόμενες μέρες, και η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ σχετικά με την υπόθεση της «Lafarge», που θα κρίνει τη συμβατότητα της ελληνικής νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις με το ευρωπαϊκό Δίκαιο, είναι οι δυο «πυλώνες» πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κουαρτέτο για τις νέες ανατροπές στα Εργασιακά.

Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των «θεσμών» με τον Γ. Κατρούγκαλο. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μετά τη συνάντηση, οι συναντήσεις θα επαναληφθούν μετά την παράδοση του πορίσματος των «ειδικών» και την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ διέρρευσε ότι το επόμενο ραντεβού με το κουαρτέτο για τα Εργασιακά θα γίνει στις 17 Οκτώβρη.

Στη σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση, αναμένεται να συζητηθούν τα ζητήματα που έθεσε η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες, όπως το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ για όσους πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές τους, το πλαφόν του 10% στην αναδρομική είσπραξη όσων υπέστησαν περικοπή στις επικουρικές συντάξεις, καθώς και ορισμένα «υπόλοιπα» από τα προαπαιτούμενα της πρώτης «αξιολόγησης», που αφορούν το υπουργείο Εργασίας.

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει κλίμα εφησυχασμού, παρατείνοντας το χρόνο έναρξης της επίσημης διαπραγμάτευσης για τα Εργασιακά, τα σύννεφα που μαζεύονται πάνω από τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων απαιτούν επαγρύπνηση, οργάνωση και προετοιμασία για μεγάλους αγώνες από την εργατική τάξη και το λαό, με όλες τις μορφές, και με απεργία. Η εμπειρία του Ασφαλιστικού είναι διδακτική για την τακτική που αξιοποιεί η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ενσωματώσει αντιδράσεις και να αποπροσανατολίσει το κίνημα.

Στέρεη βάση για τα νέα μέτρα

Τόσο το πόρισμα της «Επιτροπής των ειδικών» όσο και η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, θα αποτελέσουν τη βάση των προσυμφωνημένων αλλαγών και θα χρησιμοποιηθούν για να νομιμοποιηθούν «με καρότο και μαστίγιο» οι αντεργατικές ανατροπές στη συνείδηση των εργαζομένων και του λαού.

Θυμίζουμε ότι στην παρουσίαση που έκανε πρόσφατα από τη Θεσσαλονίκη ο Ι. Κουκιάδης, μέλος της Επιτροπής, μιλώντας σε εκδήλωση της ΓΣΕΕ, είχε αποκαλύψει ορισμένους από τους άξονες του πορίσματος. Οπως είπε, τα βασικά κριτήρια με τα οποία συντάσσεται το πόρισμα, είναι το τι ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες για τις εργασιακές σχέσεις και «οι πιο αποτελεσματικές βέλτιστες πρακτικές».

Λίγο νωρίτερα, ο ίδιος είχε παραδεχτεί ότι «εδώ και δύο δεκαετίες, όλες οι ευρωπαϊκές νομοθεσίες μεταρρυθμίζονται με ανατροπές για τα Εργασιακά και κανένας δεν ξέρει ποιο είναι το μέλλον της εργασίας», δίνοντας επί της ουσίας το στίγμα των «βέλτιστων πρακτικών» που έχει κατοχυρώσει το κεφάλαιο στα κράτη - μέλη της ΕΕ, με αντεργατικά μέτρα που κλιμακώνονταν πολύ πριν την εκδήλωση της κρίσης.

Για να χρυσώσει το χάπι, πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να απομονωθούν οι ακραίες εκδοχές που υπάρχουν σε ορισμένες χώρες για τα φλέγοντα θέματα των Συλλογικών Συμβάσεων, των ομαδικών απολύσεων και των απεργιών». Παραδέχτηκε, τέλος, ότι η ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας «δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά ευρωπαϊκό» και ότι το φαινόμενο της αύξησης της μερικής απασχόλησης, της εκ περιτροπής εργασίας και της συνεχούς ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων «έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις».

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας απόφασης

Αντίστοιχα, καμπανάκι κινδύνου για τους εργαζόμενους χτυπάει και η επικείμενη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων από τα Τσιμέντα Χαλκίδας, μετά από προσφυγή της πολυεθνικής «Lafarge» σε βάρος του υπουργείου Εργασίας. Το Δικαστήριο καλείται να απαντήσει σε «προδικαστικά ερωτήματα» του Συμβουλίου της Επικρατείας για το κατά πόσο η ελληνική νομοθεσία για τις ομαδικές απολύσεις είναι συμβατή με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία.

Στην πραγματικότητα, το Δικαστήριο της ΕΕ δεν θα γνωμοδοτήσει για επιμέρους αλλαγές στον ελληνικό νόμο, αλλά για το κατά πόσο αυτός εμποδίζει την ελεύθερη δράση του κεφαλαίου, βάζοντας περιορισμούς στον αριθμό των απολύσεων που «δικαιούται» να κάνει ένας εργοδότης όταν αποφασίσει να συρρικνώσει, να κλείσει ή να συγχωνεύσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα, ανάλογα με τις ανάγκες της κερδοφορίας του.

Ετσι, δεν είναι καθόλου απίθανο η απόφαση του Δικαστηρίου να ανοίξει το δρόμο όχι μόνο για την τυπική κατάργηση της υπουργικής διοικητικής έγκρισης που ισχύει σήμερα για τις ομαδικές απολύσεις, αλλά και για την αύξηση ή και την πλήρη κατάργηση των όποιων περιορισμών ισχύουν σήμερα για το ύψος των απολύσεων που επιτρέπει ο νόμος κάθε μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί μια επιχείρηση. Η εισαγγελική πρόταση προς το Δικαστήριο της ΕΕ, που δημοσιοποιήθηκε στις 9 του περασμένου Ιούνη, συνηγορεί προς μια τέτοια εξέλιξη.

«Γκαζώνει» και στην προπαγάνδα

Δηλωτική της επίθεσης που σχεδιάζουν κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΕΕ, είναι και η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει και να θολώσει τα νερά αναφορικά με τις πραγματικές προθέσεις της. Ετσι, με φιέστες, συνεντεύξεις και άλλες παρεμβάσεις, το υπουργείο Εργασίας επιμένει να παρουσιάζει σαν «ακραίο παίχτη» το ΔΝΤ, σε αντιπαράθεση με την ΕΕ, που καλείται στη διαπραγμάτευση για τα Εργασιακά να υπερασπιστεί τάχα το «κοινωνικό της μοντέλο».

Αυτό είναι το περίγραμμα μιας ακόμα συνέντευξης που έδωσε ο Γ. Κατρούγκαλος, αυτή τη φορά στο πρακτορείο «Reuters», όπου επαναλαμβάνει επίσης ότι η κυβέρνηση θα παλέψει να διατηρήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, ισχυρίζεται ψευδώς ότι «οι εργοδότες έχουν ήδη απορρίψει στην Ελλάδα» την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας, αλλά και τη θέσπιση της «ανταπεργίας» για το κεφάλαιο, όταν ο ΣΕΒ, στο υπόμνημα που κατέθεσε προς την «Επιτροπή των ειδικών» αφήνει ορθάνοιχτα και τα δυο αυτά ζητήματα.

Ο επόμενος γύρος της κυβερνητικής κοροϊδίας θα ξεδιπλωθεί αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο στο Ζάππειο, όπου το υπουργείο Εργασίας έχει καλέσει Ευρωπαίους υπουργούς και εργατοπατέρες, μαζί με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, να συζητήσουν όλοι μαζί για το «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο» και να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση των εργαζομένων το διάλογο πάνω στις επικείμενες ανατροπές.

Παζάρια στις πλάτες των πλέον ανήμπορων

Συνάντηση με τους «θεσμούς» του κουαρτέτου είχε χτες και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, με θέμα τις περικοπές στις δαπάνες για τα εναπομείναντα κοινωνικά και προνοιακά δικαιώματα. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με το μνημόνιο να περικόψει 900 εκ. ευρώ το χρόνο από τις συγκεκριμένες δαπάνες, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ), ένα μηχανισμό αναδιανομής της φτώχειας ανάμεσα στους λιγότερο φτωχούς και όσους ζουν στα όρια της εξαθλίωσης.

Η συνάντηση έγινε στον απόηχο των προχτεσινών προκλητικών δηλώσεων της Θεανώς Φωτίου, η οποία μίλησε για αναδιάρθρωση του προγράμματος του ΚΕΑ και μετατροπή της χρηματικής ενίσχυσης σε παροχές σε είδος. Με κυνικό τρόπο και δείχνοντας πού το πάει η κυβέρνηση, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας είπε επί λέξει: «Οι παροχές σε χρήμα θα σε καταστρέψουν. Γιατί, όπως είπα και πριν, είναι αδύνατον να επιβιώσεις με 200 ευρώ, ενώ αυτά που σας είπα μόλις πριν (σ.σ. οι παροχές σε είδος) είναι 150 ευρώ. Και μπορείς να επιβιώσεις, πολύ δύσκολα αλλά μπορείς»...

Ζημιές και στις ορεινές περιοχές

Καταστροφές από τις βροχοπτώσεις δεν έγιναν μόνο στις παραπήνειες περιοχές των Τρικάλων, αλλά και σε ορεινά χωριά της Καλαμπάκας και ιδιαίτερα σε Αμπέλια, Κρύα Βρύση, Γλυκομηλιά, Διάβα, Μεγάλη Κερασιά, Κλεινοβό.

Ο Λεωνίδας Κεραμίδας, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Καλαμπάκας, λέει: «Η βροχή ήταν πρωτοφανής και έπνιξε σπίτια, μαντριά, χωράφια, ενώ ζημιές από κατολισθήσεις προκλήθηκαν στους δρόμους. Ομως, εκτός από τη ένταση της βροχής, φταίει και το γεγονός ότι τα ρέματα και οι χείμαρροι στα χωριά δεν έχουν καθαριστεί εδώ και χρόνια, ενώ υπάρχουν και κατασκευαστικά προβλήματα σε κάποια έργα. Οι κάτοικοι της ορεινής Καλαμπάκας - κτηνοτρόφοι και συνταξιούχοι, κατά κύριο λόγο - έχουν αφεθεί στη μοίρα τους από τις κυβερνήσεις του κράτους και την Τοπική Διοίκηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γέφυρα στη Διάβα, που γκρεμίστηκε πριν από αρκετό καιρό και παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων της κυβέρνησης, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του δήμου, ακόμα δεν ανακατασκευάστηκε κι ας είναι άκρως απαραίτητη κι αναγκαία για τη συγκοινωνία της περιοχής. Με τις τωρινές καταστροφές από τις πλημμύρες, δήμαρχοι των πληγεισών περιοχών θυμήθηκαν να "κινητοποιηθούν". Οχι, όμως, για να διεκδικήσουν να γίνουν τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά για να ζητιανέψουν λίγα ψίχουλα για "μπαλώματα"».

Χιλιάδες στρέμματα γης έγιναν γιαλός

Στην περιοχή της Φαρκαδόνας τα νερά του Πηνειού δεν μπήκαν στα σπίτια των χωριών, αλλά έπνιξαν χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών, κυρίως με καλαμπόκι, βαμβάκι, τεύτλα, τριφύλλια. Εκτός από τη Φαρκαδόνα, επλήγησαν και τα χωριά Κεραμίδι, Ζάρκο, Πηνειάδα, Νομή, Κλοκοτός κ.ά.

«Είναι η τρίτη φορά, φέτος, που πνίγονται τα χωράφια μας από τον Πηνειό, ενώ κάθε χρόνο τα ίδια παθαίνουμε», λέει ο Θωμάς Μπαντής, αγρότης από το Κεραμίδι, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη». Και συνεχίζει:

«Οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή είναι πολύ μεγάλες και θα υποστούμε νέα δραματική μείωση του εισοδήματός μας, που είναι, ήδη, ισχνό και δεν μας φτάνει να καλύψουμε ούτε τις βασικές ανάγκες διαβίωσης των οικογενειών μας. Δουλέψαμε σκληρά, ξοδέψαμε πολλά - το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο κι έχουμε τα νέα βάρη με το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό - κι απολαβή καμιά. Ο ΕΛΓΑ, στον οποίο πληρώνουμε ασφαλιστικό χαράτσι 6,2 ευρώ το στρέμμα - τώρα μας ζητάει κι άλλο 1 ευρώ το στρέμμα για να δηλώσουμε τις ζημιές - μας κοροϊδεύει και είτε θα μας δώσει κάποια ψίχουλα, ή και καθόλου αποζημιώσεις. Γιατί ο κανονισμός που ισχύει δεν καλύπτει το 100% της ζημιάς, ενώ δεν δίνει ούτε δεκάρα αποζημίωση αν η ζημιά δεν είναι πάνω από 25%. Γι' αυτό και παλεύουμε - στα μπλόκα ήταν μία από τις βασικές διεκδικήσεις μας - για έναν ΕΛΓΑ αποκλειστικά δημόσιο, που θα καλύπτει το 100% των ζημιών από όλες τις αιτίες».

ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Δίκαιη αγανάκτηση για την πολιτική που αφήνει χωριά και καλλιέργειες στο έλεος του καιρού

Οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη» στις παραπήνειες περιοχές, οι οποίες μετατράπηκαν σε λίμνες μετά τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσαν στην αγροτική παραγωγή του θεσσαλικού κάμπου οι τελευταίες έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις. Από τα νερά της βροχής πλημμύρισαν ο Πηνειός ποταμός και οι παραπόταμοί του και πνίγηκαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών με καλαμπόκι, βαμβάκι, τεύτλα, τριφύλλια, καπνά, αμπέλια, κηπευτικά κ.ά.

Ταυτόχρονα, υπήρξαν τεράστιες ζημιές σε δεκάδες σπίτια δύο χωριών των Τρικάλων, της Φωτάδας και του Βαλομανδρίου, ενώ και άλλα παραπήνεια χωριά των Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας κινδύνεψαν, άμεσα, να πλημμυρίσουν.

Καταστροφές έγιναν, επίσης, σε ποιμνιοστάσια, όπου πνίγηκαν πολλά ζώα, σε μελίσσια, σε αρδευτικές και σε άλλες αγροτικές υποδομές, καθώς και στο αγροτικό οδικό δίκτυο. Εκτός από τις παραπήνειες περιοχές των Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας, από τις βροχοπτώσεις, τις ανεμοθύελλες και το χαλάζι ζημιές έγιναν και σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών στο Νομό Λάρισας, ιδιαίτερα στις επαρχίες Ελασσόνας, Τυρνάβου και Φαρσάλων, καθώς και σε χωρά του Δήμου Κιλελέρ.

Οι βροχοπτώσεις ήταν, πράγματι, σφοδρές και το νερό που έπεσε πάρα πολύ. Ωστόσο, το εύρος και το μέγεθος των καταστροφών δεν μπορεί ν' αποδοθούν μόνο σ' αυτό. Οπως οι ίδιοι οι πληγέντες καταγγέλλουν, η αιτία βρίσκεται στην έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών και εγγειοβελτιωτικών έργων (π.χ. μη καθαρισμός ποταμιών, ρεμάτων και καναλιών).

Μάλιστα, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι και τούτη τη φορά, όπως πολλές ακόμα στο παρελθόν, επλήγησαν ιδιαίτερα οι περιοχές κοντά στον Πηνειό ποταμό και στους παραποτάμους του, οι οποίες, κάθε φορά που βρέχει λίγο παραπάνω, πλημμυρίζουν προκαλώντας μεγάλες ζημιές.

Αναδεικνύονται, έτσι, οι τεράστιες ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς και της Τοπικής Διοίκησης για τις μεγάλες ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία.

Οι πληγέντες αγρότες, αλλά και άλλοι κάτοικοι των χωριών που έπαθαν ζημιές είναι οργισμένοι με την πολιτική που τους αφήνει αβοήθητους, στο έλεος του καιρού. Απαιτούν από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα βοήθειας για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις για τις καταστροφές, καθώς και την κατασκευή των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, ώστε να μην ξαναβρεθούν στην ίδια κατάσταση στο μέλλον.

Ο «Ριζοσπάστης», μαζί με κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου Τρικάλων του ΚΚΕ, που αποτελούνταν από τους Αλέκο Νταούλα και Αποστόλη Ζάχο, έκανε οδοιπορικό σε χωριά των Τρικάλων κατά μήκος του Πηνειού ποταμού για να καταγράψει αυτή τη δίκαιη οργή και τα αιτήματα των πληγέντων από τις πλημμύρες.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ «Η ΑΝΟΙΞΗ»
Οργάνωση και αγώνας για έγκαιρη και πλήρη αποζημίωση

Κάλεσμα στους αγροτοκτηνοτρόφους να πυκνώσουν τις γραμμές των Αγροτικών Συλλόγων, να διεκδικήσουν ουσιαστική στήριξη και έργα υποδομής

Κάλεσμα στους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να συσπειρωθούν στους Αγροτικούς Συλλόγους και να είναι σε ετοιμότητα να διεκδικήσουν αγωνιστικά έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τις πλημμύρες, αλλά και την κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής, απευθύνει, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Απ. Θωμόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη».

Οπως λέει, «εμείς ξέρουμε πολύ καλά ότι μόνο με τον αγώνα μπορούμε κάτι να πάρουμε. Δεν πιστεύουμε, καθόλου, τα λόγια των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών, αλλά και των αρμοδίων της Τοπικής Διοίκησης ότι τάχα θα μεριμνήσουν για μας. Για άλλη μια φορά, ακούστηκαν λόγια συμπόνιας από την κυβέρνηση, την περιφέρεια και τους δήμους, αλλά λύση καμία. Το ίδιο έργο επαναλαμβάνεται, έχουμε χορτάσει από δηλώσεις και υποσχέσεις, όμως το "κακό" έχει γίνει. Οτι μας κοροϊδεύουν έγινε φανερό και στη συνάντηση που είχε η Ομοσπονδία μας με την Αντιπεριφέρεια Τρικάλων.

Στο Νομό Τρικάλων, όπου το αγροτικό εισόδημα αποτελεί μοναδική πηγή βιοπορισμού για χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφους, ήρθαν τώρα οι πλημμύρες να συμπληρώσουν και να ολοκληρώσουν το καταστροφικό έργο της ΚΑΠ της ΕΕ, που εφαρμόζει, με ζήλο και συνέπεια, και η σημερινή κυβέρνηση, στοχεύoντας στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, κάτι που συνεπάγεται μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Καλούμε τους πληγέντες παραγωγούς και όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους να συσπειρωθούν στους Αγροτικούς Συλλόγους για να διεκδικήσουμε αγωνιστικά την υλοποίηση των αιτημάτων που θέτει η Ομοσπονδίας μας στο υπόμνημα που απέστειλε προς τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους Δήμoυς Τρικκαίων, Καλαμπάκας, Πύλης, Φαρκαδόνας».

Οπως μας εξηγεί, τα αιτήματα αυτά είναι:

-- Να γίνει άμεσα η καταγραφή όλων των καταστροφών (χωρίς καμιά επιβάρυνση των πληγέντων για τις δηλώσεις) και να δοθούν αποζημιώσεις για το 100%, πράγμα που δεν γίνεται σήμερα από τον ΕΛΓΑ, και πρέπει να αλλάξει γιατί βάζει μια σειρά από εμπόδια και δεν αποζημιώνει πλήρως όλες τις ζημιές, τις αιτίες καταστροφής, και στις περισσότερες περιπτώσεις δίνει ψίχουλα σε σχέση με το μέγεθός τους.

-- Να υπάρξει άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες.

-- Να παγώσουν υποχρεώσεις των πληγέντων προς Δημόσιο, τράπεζες, ΟΓΑ, να εξαιρεθούν από χαράτσια όπως ΕΝΦΙΑ κ.τ.λ.

-- Στην περίπτωση πλημμυρών και καταστροφών των καλλιεργειών, έως ότου εκτελεστούν αντιπλημμυρικά έργα, να δίνεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες παραγωγούς για το μέγεθος της ζημιάς.

-- Να υπάρξει σχεδιασμός και εκτέλεση όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών - εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων που θα προλαμβάνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες, αλλά και τη λειψυδρία, αποταμιεύοντας και εμπλουτίζοντας τα υδάτινα αποθέματα.

Η παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων επέτεινε την καταστροφή

Αποκαλυπτικές μαρτυρίες από κατοίκους και αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής

Θερμοκήπια πλημμυρισμένα μέσα κι έξω
Θερμοκήπια πλημμυρισμένα μέσα κι έξω
«Εχεις δει, παλιά, στις ινδικές κινηματογραφικές ταινίες, τι γινότανε με τις πλημμύρες; Ε, κάτι τέτοιο έγινε κι εδώ. Το ποτάμι φούσκωσε, ξεχείλισε και, μέσα στη νύχτα, το νερό μπήκε στο χωριό και βλέπεις τι πάθαμε. Οσα χρόνια κι αν περάσουν, η τρομακτική βουή που ακούγαμε να έρχεται από το φουσκωμένο ποτάμι δεν πρόκειται να φύγει από τ' αυτιά μας».

Μ' αυτά τα λόγια ο Λαοκράτης Οικονόμου, από τη Φωτάδα, προσπαθεί να μας περιγράψει όσα ο ίδιος και οι συγχωριανοί του έζησαν τη νύχτα της Παρασκευής 9 Σεπτέμβρη, όταν τα νερά του Πηνειού ποταμού ξεχύθηκαν και, μαζί με τόνους λάσπης, μπήκαν στο χωριό του, όπως και στο διπλανό, το Βαλομάνδρι και έπνιξαν τα σπίτια. Τώρα, μαζί με το γιο του, προσπαθούν να καθαρίσουν από τις λάσπες τις στοιβαγμένες οικοσκευές και τις κατεστραμμένες ηλεκτρικές και άλλες εγκαταστάσεις του σπιτιού του.

«Τι έφταιξε», τον ρωτάμε.

«Το κράτος που εγκατέλειψε το ποτάμι κι όλοι όσοι ευθύνονται για κάποια έργα που έγιναν και αντί να μας σώσουν, μας έσπρωξαν στην καταστροφή», λέει και μας προτρέπει: «Πάτε να δείτε από κοντά το ποτάμι και θα καταλάβετε από μόνοι σας»...

Αυτό και κάναμε. Με το αγροτικό αυτοκίνητο του Στέργιου Κυριάκου, προέδρου του Τοπικού Διαμερίσματος, κινηθήκαμε κατά μήκος του Πηνειού, που περνάει λίγο έξω από το χωριό. Δεν χρειάστηκε να δούμε πολλά για να καταλάβουμε «τι έφταιξε». Το ποτάμι ήταν εντελώς ακαθάριστο. Στην κοίτη του, υπάρχουν πάρα πολλά βουναλάκια από χώματα, πέτρες, ξύλα κι άλλα υλικά, που μαζί με τα δέντρα και τα βάτα είναι φανερό ότι δυσκολεύουν τη ροή του νερού.

Καλλιέργειες πνιγμένες κυριολεκτικά στο νερό
Καλλιέργειες πνιγμένες κυριολεκτικά στο νερό
«Εδώ και πάρα πολλά χρόνια το ποτάμι δεν καθαρίζεται», λέει ο Στέργιος Κυριάκος και συμπληρώνει: «Πρόβλημα υπάρχει και με τον τρόπο που κατασκευάστηκε η γέφυρα στο Βαλομάνδρι, αφού σε κείνο το σημείο το ποτάμι στενεύει και, στην ουσία, λειτουργεί σαν φράγμα, συγκρατώντας τα νερά».

Το διαπιστώσαμε αυτό «ιδίοις όμμασι» όταν, αργότερα, περάσαμε από κει. Μια μικρή τρύπα που έχει ανοιχτεί κοντά στη γέφυρα για να φεύγουν τα συγκεντρωμένα νερά είναι φανερό ότι δεν αρκεί κι αυτό αποδείχτηκε στην πράξη. Αργότερα, στο χωριό Ρόγγια που βρεθήκαμε, κάτοικοι μας είπαν ότι το ποτάμι είχε μπαζωθεί, παλιότερα, λίγο πιο κάτω, κοντά στον Καραβόπορο, από τον δήμο Τρικκαίων (το μπάζωμα - μας είπαν - έγινε για να σκεπαστούν τα σκουπίδια που άφηνε ο δήμος στην κοίτη του ποταμού, δημιουργώντας πρόχειρη χωματερή!), με αποτέλεσμα να στενέψει κι εκεί πολύ.

Ολική καταστροφή

Λίγο παραπέρα από το πλημμυρισμένο σπίτι του Λ. Οικονόμου είναι το θερμοκήπιο του Γ. Νικλιτσιώτη, που έχει υποστεί τεράστια ζημιά. Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγουράκια, λάχανα, κουνουπίδια, σπανάκια κι άλλα πολλά κηπευτικά, θαμμένα στη λάσπη.

«Η φωτογραφία μάς μάρανε», λέει όταν σηκώνουμε τη φωτογραφική μηχανή να τον φωτογραφίσουμε και τονίζει: «Ξόδεψα τα μαλλιά της κεφαλής μου για να τα καλλιεργήσω, δούλεψε σκληρά όλο το καλοκαίρι η οικογένειά μου και μέσα σε λίγη ώρα όλα καταστράφηκαν. Μένω χωρίς εισόδημα κι έρχεται χειμώνας. Πώς θ' ανταποκριθώ στις ανάγκες της οικογένειας; Εχω και δυο παιδιά που σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο στην Αθήνα...».

Νεκρά πρόβατα στοιβαγμένα έξω από στάβλο, μετά τη νεροποντή

Eurokinissi

Νεκρά πρόβατα στοιβαγμένα έξω από στάβλο, μετά τη νεροποντή
Στην ίδια γειτονιά, η οικογένεια Χαρίση - από τους παππούδες μέχρι τα μικρά παιδιά - έχει απλώσει στα κάγκελα τα μουσκεμένα και λασπωμένα ρούχα και στη ρούγα τις συσκευές και προσπαθούν να σώσουν ό,τι γίνεται. «Τέτοια καταστροφή δεν ξανάγινε στο χωριό μας, τέτοιο τρόμο δεν ξανάζησα», λέει η γιαγιά Χαρίσαινα και στα μάτια της παραμένει ακόμα ο φόβος που ένιωσε τα βαθιά μεσάνυχτα, βλέποντας το νερό να μπαίνει στο σπίτι και να σαρώνει τα πάντα.

Τα ίδια και χειρότερα αντιμετώπισε η οικογένεια Τσοπόκη, από το Βαλομάνδρι, που επισκεφτήκαμε στη συνέχεια. Τον Χρυσ. Τσοπόκη και την αδελφή του τους βρίσκουμε στη αυλή του σπιτιού, να προσπαθούν με το νερό που τρέχει από το αρτεσιανό να καθαρίσουν τις λάσπες που σκέπασαν τα πάντα.

Το νερό από το ποτάμι μπήκε στο σπίτι, αλλά και στο μαντρί τους. Από τα 140 πρόβατα που στάβλιζαν εκεί μόνο τα 30 γλίτωσαν. Ομως, για τον ΕΛΓΑ οι απώλειες ανέρχονται μόνο σε 70 ζώα, αφού τα υπόλοιπα ψόφησαν μετά το τέλος της επίσκεψης στο μαντρί των εκτιμητών του Οργανισμού!

«Για καθένα από τα 70 πρόβατα που καλύπτει, ο ΕΛΓΑ υποσχέθηκε ότι θα μας αποζημιώσει με 70 ευρώ, όταν το κόστος του φτάνει στα 500 ευρώ», λέει ο κτηνοτρόφος και εξηγεί: «Δεν είναι μόνο το κρέας του πνιγμένου ζώου - που κι αυτό δεν αξίζει μόνο 70 ευρώ - αλλά και το γάλα που θα έπαιρνα και τα αρνιά που θα γεννούσαν οι προβατίνες σε λίγο καιρό, ακόμα και το μαλλί του κουρέματος. Αυτή τη χασούρα που είναι πολύ μεγάλη δεν την αναγνωρίζει και δεν την καλύπτει ο ΕΛΓΑ. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά μου ζήτησαν και πλήρωσα δύο ευρώ για κάθε πνιγμένο ζώο, ώστε να μπορέσω να κάνω τη δήλωση της ζημιάς, ενώ έχω πληρώσει και το χαράτσι για τη δήλωση ΟΣΔΕ. Το νερό μάς κατέστρεψε και ο ΕΛΓΑ μάς κλέβει από πάνω».

Από την ορμή των νερών, σε πολλά χωριά άνοιξε η γη...

Eurokinissi

Από την ορμή των νερών, σε πολλά χωριά άνοιξε η γη...
Σ' αυτό το σημείο παίρνει το λόγο η αδελφή του, λέγοντας: «Να σας πω την αλήθεια, εγώ δεν πιστεύω ότι θα δώσουν ακόμα κι αυτά τα ψίχουλα που μας λένε. Την ώρα που γίνονται τέτοιες μεγάλες ζημιές, όλες οι κυβερνήσεις δίνουν υποσχέσεις για αποζημιώσεις, τις οποίες, σχεδόν, ποτέ δεν τηρούν.

Μάθαμε ότι το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των πλημμυροπαθών του νομού. Καλά έκανε, αλλά δεν πιστεύω ότι μέσα από τη Βουλή μπορεί να δοθεί λύση. Αν, όλοι μαζί αγωνιστούμε και πιέσουμε, κάτι μπορεί να γίνει. Κι έχει σημασία να γράφει ο "Ριζοσπάστης", γιατί έτσι μαθαίνει ο κόσμος και για το πραγματικό μέγεθος των ζημιών, αλλά και για το ποιοι, πραγματικά, ευθύνονται για το μεγάλο κακό που μας βρήκε».


Η ακαθάριστη κοίτη του Πηνειού ποταμού
Η ακαθάριστη κοίτη του Πηνειού ποταμού

Ούτε τα μποστάνια, ούτε οι σκεπές και οι τοίχοι γλίτωσαν από το νερό
Ούτε τα μποστάνια, ούτε οι σκεπές και οι τοίχοι γλίτωσαν από το νερό

Η ολική καταστροφή στα σπίτια συμπληρώνει τις μεγάλες ζημιές που έπαθαν αγρότες και κτηνοτρόφοι σε κοπάδια και καλλιέργειες
Η ολική καταστροφή στα σπίτια συμπληρώνει τις μεγάλες ζημιές που έπαθαν αγρότες και κτηνοτρόφοι σε κοπάδια και καλλιέργειες

Ο συντάκτης του «Ριζοσπάστη» συζητάει με έναν από τους πληγέντες στο Βαλομάνδρι Τρικάλων
Ο συντάκτης του «Ριζοσπάστη» συζητάει με έναν από τους πληγέντες στο Βαλομάνδρι Τρικάλων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Οταν οι εφοπλιστές μιλούν για «ρεαλισμό»...

Η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση, επειδή, κόντρα στις πιέσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου άλλων χωρών της ΕΕ και της Κομισιόν, «με συνέπεια αιτιολόγησε και παρέσχε ισχυρά νομικά στοιχεία σχετικά με τη νομιμότητα του ελληνικού φορολογικού συστήματος της ναυτιλίας»!
Η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση, επειδή, κόντρα στις πιέσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου άλλων χωρών της ΕΕ και της Κομισιόν, «με συνέπεια αιτιολόγησε και παρέσχε ισχυρά νομικά στοιχεία σχετικά με τη νομιμότητα του ελληνικού φορολογικού συστήματος της ναυτιλίας»!
«H ανταγωνιστικότητα ήταν πάντοτε και παραμένει καθοριστική παράμετρος για την επιβίωση του ελληνικού πλοίου στον διεθνή ναυτιλιακό στίβο, προκειμένου να συνεχίσει να αποτελεί στρατηγικό πυλώνα και μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Επομένως, προϋπόθεση για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας είναι η συμφωνία νέων ρεαλιστικών όρων, οι οποίοι να λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα στην ελληνική και διεθνή ναυτιλιακή αγορά εργασίας», είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θ. Βενιάμης, απαντώντας σε κυβερνητικό παράγοντα που μίλησε για νέες συμβάσεις και συμπλήρωσε:

«Σε μία εποχή όπου η πατρίδα μας και η κοινωνία μας μαστίζεται από την ανεργία, ιδίως στους νέους, έχουμε εκφράσει πολλές φορές την επιθυμία μας να αναβιώσουμε την ναυτοσύνη των Ελλήνων, την οποία η ελληνική πλοιοκτησία εκτιμά και εμπιστεύεται. Η ελληνόκτητη εμπορική ναυτιλία έχει αποδεδειγμένα τη δυναμική να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας δίνοντας στους νέους συμπολίτες μας προοπτικές για εργασία και δημιουργία» (Το θέμα στο ηλεκτρονικό «Βήμα» 7/9/2016).

Ο ρεαλισμός τους είναι τα κέρδη τους, γι' αυτό προβάλλουν την άνοδο της ανταγωνιστικότητας. Επιθετικός αντεργατικός ρεαλισμός, που απαιτεί τη δημιουργία συνθηκών ακόμη πιο διευρυμένης αναπαραγωγής κερδών. Και απειλή ταυτόχρονα ότι μη ρεαλιστικές για τα κέρδη των εφοπλιστών Συλλογικές Συμβάσεις, δεν συμβάλλουν στην επιδίωξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης και της αντιμετώπισης της τεράστιας ανεργίας.

Ολα τα υπόλοιπα περί «ναυτοσύνης των Ελλήνων» και «προσφοράς θέσεων εργασίας» από τους εφοπλιστές είναι το άλλοθι, αφενός για την άκρατη εκμετάλλευση των ναυτεργατών, αφετέρου για να συνεχίσουν να έχουν και να αυξήσουν τα διάφορα προνόμιά τους από το κράτος και την κυβέρνηση. Γιατί η ελληνόκτητη εμπορική ναυτιλία έχει πριν πολλά χρόνια πετάξει στην ανεργία τους Ελληνες ναυτεργάτες. Πάνω από 15.000 ναυτεργάτες είναι άνεργοι.

Φοροαπαλλαγές και προνόμια με τη σέσουλα

Και όλ' αυτά, όταν η φορολογία τους είναι 86.700 ευρώ μ.ο. το χρόνο για κάθε εταιρεία ή 10 ευρώ τη μέρα για κάθε πλοίο, με βάση τις απανωτές φοροαπαλλαγές που τους εξασφάλισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και διατηρεί ως «κόρη οφθαλμού» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την ίδια ώρα που έχει εξαπολύσει άγρια φοροληστεία σε βάρος του λαού.

Το νούμερο αυτό προέκυψε από τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, τον Απρίλη του 2016 μετά από Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που είχε υποβληθεί στη Βουλή από βουλευτές του ΚΚΕ. Επίσης, τα ποσά που κατέβαλαν οι εφοπλιστές, με βάση το «συνυποσχετικό της οικειοθελούς φορολόγησης» με την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ανήλθε σε λιγότερο από 30 ευρώ τη μέρα ανά πλοίο για δύο χρόνια. Αλλωστε, απολαμβάνουν 56 φοροαπαλλαγές, όταν ο λαός φοροληστεύεται ασύστολα.

Η κυβέρνηση τούς έχει επίσης υποσχεθεί νέες φοροαπαλλαγές (Τρύφων Αλεξιάδης, στο συνέδριο Capital + Vision: «Οι εφοπλιστές πρέπει να έχουν ευνοϊκότερο καθεστώς από άλλες ανταγωνίστριες χώρες», όταν η Κομισιόν ζήτησε μεγαλύτερη φορολογία για τους Ελληνες εφοπλιστές). Δεν είναι τυχαίο ότι η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση, επειδή, κόντρα στις πιέσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου άλλων χωρών της ΕΕ και της Κομισιόν, «με συνέπεια αιτιολόγησε και παρέσχε ισχυρά νομικά στοιχεία σχετικά με τη νομιμότητα του ελληνικού φορολογικού συστήματος της ναυτιλίας»!

Επίσης, ο Γ. Σταθάκης είχε δηλώσει: «Η ναυτιλία κατέχει μια στρατηγική θέση στο διεθνή χώρο, αναντικατάστατη, ανταγωνίζεται επιτυχώς σε πολύ έντονες συνθήκες και τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις διεθνείς ανταγωνιστικές δυνάμεις. Αρα, ο στρατηγικός χώρος είναι αδιαπραγμάτευτος, συνεπώς η αρωγή και η στήριξη πρέπει να έχει σαφώς τη διατήρηση και την ενίσχυση αυτής της σχέσης που έχει στη διεθνή αγορά». Ο,τι ακριβώς λέει και ο Θ. Βενιάμης.

«Ρεαλιστικό» είναι ό,τι υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα

Μετά απ' όλ' αυτά, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών βγαίνει επιθετικά, μιλώντας για ρεαλισμό στις Συλλογικές Συμβάσεις, προβάλλοντας ό,τι προβάλλει και η κυβέρνηση για τη διατήρηση και την άνοδο της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή νέα χτυπήματα σε ό,τι απέμεινε από τα δικαιώματα των ναυτεργατών.

Ηδη η κυβέρνηση των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είχε ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή επιχειρησιακών συμβάσεων στα βαπόρια, αξιοποιώντας το γεγονός ότι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν είναι σε ισχύ και εφαρμόζεται η MLC, δηλαδή η Διεθνής Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας του 2006.

Αυτή αθροίζει τα ελάχιστα στάνταρ στις εργασιακές σχέσεις και εκδόθηκε για τους ναυτεργάτες των ποντοπόρων πλοίων. Προβλέπει τα χαμηλότερα επίπεδα σε μισθούς, ωράρια, άδειες κ.λπ. Ετσι, ψήφισε το νόμο 4254/2014, με τον οποίο εισήγαγε τις επιχειρησιακές συμβάσεις για τους ναυτεργάτες, αναφέροντας: «Οι επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας υπερισχύουν των αντίστοιχων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ανεξαρτήτως εάν περιλαμβάνουν όρους που αποκλίνουν από αυτούς των αντίστοιχων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας»!

Δηλαδή, ακόμα κι αν μια επιχειρησιακή σύμβαση περιέχει δυσμενέστερους όρους από την κλαδική, θα υπερισχύει απέναντί της. Επίσης, εφαρμόζονται διεθνείς συμφωνίες, που αναγνωρίζει και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), προβλέποντας κατώτερο μισθό για τους ναυτεργάτες 435 δολάρια το μήνα, για 48 ώρες εργασία τη βδομάδα! Δηλαδή, 317,11 ευρώ το μήνα! Και έχουν στη δούλεψή τους περίπου 60.000 ναυτεργάτες ανασφάλιστους, με τσακισμένα και άλλα εργασιακά δικαιώματα.

Αυτήν την πραγματικότητα θέλει ο Θ. Βενιάμης και για τους Ελληνες ναυτεργάτες. Αυτόν το ρεαλισμό θέλει στις Συλλογικές Συμβάσεις, αυτά εννοεί όταν λέει «να αναβιώσουμε την ναυτοσύνη των Ελλήνων», συμβάλλοντας τάχα στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Η σημερινή κυβέρνηση δεν συνεχίζει απλά στην ίδια ρότα με την προηγούμενη, αλλά τους δίνει και νέα προνόμια.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, σε γραπτή δήλωση θεωρεί ότι η δήλωση Βενιάμη «στέλνει προς όλες τις κατευθύνσεις ένα πολύ θετικό, ουσιαστικό και αισιόδοξο μήνυμα» και ότι «η κυβέρνηση χαιρετίζει τη δήλωση αυτή, με την προσδοκία και την ενθάρρυνση, το συντομότερο δυνατόν, να υπογραφεί μια νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

Και όλ' αυτά όταν τα κέρδη τους το 2013 (δεν υπάρχουν νεότερα στοιχεία) υπολογίζεται ότι έφθασαν τα 12.000.000.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με το «Bloomberg» τα εφοπλιστικά κέρδη αθροιστικά από το 2003 έως και το 2013 ήταν 175.000.000.000 ευρώ! Επίσης, σύμφωνα με το «Bloomberg» (Δεκέμβρης 2015) ο μέσος όρος κερδών για τα πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο, ανήλθε στα 67.366 δολάρια τη μέρα, το υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2009.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλ. Τσίπρας, από το βήμα της διεθνούς ναυτικής έκθεσης «Ποσειδώνια 2016» εξήρε τη «διορατικότητα», την «πρωτοπορία» και τα «οράματα» των εφοπλιστών, συμπληρώνοντας ότι «Το μοντέλο με το οποίο αναπτύσσεται η ελληνική ναυτιλία μπορεί να αποτελέσει θετικό παράδειγμα στην εκπόνηση του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος». Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ολοένα εντεινόμενη εκμετάλλευση, αυτό λέει ο πρωθυπουργός, αυτήν τη «δίκαιη ανάπτυξη» υπόσχεται. Αλλά μόνον έτσι αναπτύσσεται η καπιταλιστική οικονομία.

Οι ναυτεργάτες μπορούν χωρίς εφοπλιστές

Ολα τα παραπάνω συνθέτουν ένα καθεστώς άκρατης εκμετάλλευσης των ναυτεργατών, ξεζούμισμά τους μέχρι ...θανάτου. Και τώρα οι εφοπλιστές επιδιώκουν στο όνομα του ρεαλισμού, της ανταγωνιστικότητας και της ανεργίας, ακόμη χειρότερους όρους στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις, στα δικαιώματα των ναυτεργατών. Αδίστακτο το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Μόνο που οι εφοπλιστές χωρίς τους ναυτεργάτες δεν μπορούν να κινήσουν τα βαπόρια. Οι ναυτεργάτες όμως μπορούν χωρίς τους εφοπλιστές. Επομένως, αγώνας για όλα τα δικαιώματά τους, για την ικανοποίηση όλων των αναγκών τους που δένεται με τον αγώνα για να γίνουν τα βαπόρια κοινωνική ιδιοκτησία, καταργώντας τα παράσιτα τους εφοπλιστές.


Σ.

Απεργία στα καράβια στις 22 και 23 Σεπτέμβρη

Την κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, από τις 6 το πρωί της Πέμπτης 22 Σεπτέμβρη έως και τις 6 το πρωί του Σαββάτου 24 Σεπτέμβρη, αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, στη χτεσινή της συνεδρίαση, με αιχμή το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό. Οι εκπρόσωποι των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, στάθηκαν στην ανάγκη οργάνωσης και προετοιμασίας της απεργίας με συσπείρωση γύρω από το πλαίσιο αιτημάτων που απαντά στο σύνολο της επίθεσης, όπως αυτή εκφράζεται από τους εφοπλιστές και τα κόμματά τους, σε βάρος τόσο των εν ενεργεία, όσο και των συνταξιούχων ναυτεργατών.

Μπροστά στην απεργία, πρόβαλλαν, μεταξύ άλλων, το αίτημα για απόσυρση του ν. 4387/2016 που αφορά στο Ασφαλιστικό και στο Φορολογικό, καθώς και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους ναυτεργάτες. Παράλληλα, καταδίκασαν την πλειοψηφία της ΠΝΟ που αρνείται να συνυπογράψει το κείμενο - κάλεσμα εκατοντάδων σωματείων για την οργάνωση της πάλης με αιχμή τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και το σχέδιο νόμου για τις Συμβάσεις που συντάχθηκε με πρωτοβουλία συνδικαλιστικών οργανώσεων. Τέλος, για την οργανωτική προετοιμασία της 48ωρης απεργίας, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία καλούν σε σύσκεψη - συγκέντρωση στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, την Τρίτη 20 Σεπτέμβρη, στις 10 το πρωί.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ