Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Απεργία ξεκίνησαν χτες πάνω από 500.000 τραπεζικοί υπάλληλοι σε όλη τη Βραζιλία, διεκδικώντας καλύτερους μισθούς, όπως ανακοίνωσε το συνδικάτο τους, έπειτα από πέντε γύρους άκαρπων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Τα συνδικάτα ζητούν από τις τράπεζες που καταγράφουν μεγάλα κέρδη αυξήσεις μισθών κατά 14,78%, για να αντισταθμιστεί ο πληθωρισμός 9,57% των τελευταίων δώδεκα μηνών και να υπάρξει πραγματική αύξηση 5%. Ζητούν, επίσης, ο βασικός μισθός να αυξηθεί από τα 1.800 ρεάις (498 ευρώ) στα 3.940 ρεάις (1.090 ευρώ) και να δικαιούνται επιδόματα περισσότεροι εργαζόμενοι.

ΡΩΜΗ.-- Μεταξύ 15 Νοέμβρη και 5 Δεκέμβρη θα διεξαχθεί στην Ιταλία το λεγόμενο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που αφορά σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για πιο σταθερές αστικές κυβερνήσεις, περιορισμό του ρόλου της Γερουσίας και πιο εύκολη νομοθέτηση σε σχέση με την ανάγκη η ιταλική οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική (βλέπε νέο χτύπημα εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων). Πάντως, η εκλογή αυτή θα είναι καθοριστική για το μέλλον του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, που έχει δηλώσει ότι αν η αναθεώρηση απορριφθεί θα εγκαταλείψει την πολιτική.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Επίθεση με μαχαίρι δέχτηκαν χτες δυο αστυνομικοί σε ένα πάρκο των Βρυξελλών. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί και τα κίνητρα του δράστη δεν έγιναν γνωστά, ενώ εκπρόσωποι της εισαγγελίας είπαν ότι η υπόθεση δεν έχει μεταβιβαστεί στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Στο 11% εμφανίζεται η πρόθεση ψήφου υπέρ του Ολάντ, σε νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χτες ενόψει των προεδρικών εκλογών της ερχόμενης άνοιξης. Σε όλες τις πιθανές εκδοχές που εμφανίστηκαν στα ερωτηματολόγια της συγκεκριμένης έρευνας, η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, φέρεται να είναι η μία από τους δύο διεκδικητές σε έναν πιθανό δεύτερο γύρο. Στο μεταξύ, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι συνελήφθη ο ιδιοκτήτης αυτοκινήτου που εντοπίστηκε κοντά στην Παναγία των Παρισίων με «αρκετές» φιάλες υγραερίου, που συγκαταλέγεται σε κατάλογο με πρόσωπα ύποπτα για «θρησκευτικό ριζοσπαστισμό».

ΚΑΪΡΟ.-- Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Αιγύπτιου βουλευτή Ιλχάμι Αγκίνα ότι υποστηρίζει τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων των γυναικών ως μέσο «περιορισμού» της σεξουαλικότητας των γυναικών. Για να υπερασπιστεί τη γνώμη του, επικαλέστηκε τα αποτελέσματα ερευνών ότι το 50% των Αιγυπτίων αντρών έχουν προβλήματα στυτικής λειτουργίας. Είχε προηγηθεί συζήτηση στη Βουλή για την επιβολή μεγαλύτερων ποινών σε όσους διεξάγουν τέτοιους ακρωτηριασμούς, στο φόντο ενός ακόμα θανάτου μιας έφηβης που υπέστη κλειτοριδεκτομή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ