Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΟ ΛΑΟΣ
Προωθώντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων

«Δόλωμα» η απομάκρυνση των αμερικανικών βομβών που δεν έχουν εκραγεί

ΒΙΕΝΤΙΑΝ.--

Ενταγμένη στην προσπάθεια της αμερικανικής πλουτοκρατίας να διασφαλίσει τις «βάσεις» της στη Νοτιοανατολική Ασία - μια περιοχή με ειδικό βάρος για τις «ισορροπίες» γενικά σε Ασία, Ειρηνικό - είναι η τριήμερη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στο Λάος, στο πλαίσιο και των συναντήσεων με ηγέτες της ASEAN (βλ. σχετικό θέμα).

Χτες, ο Ομπάμα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λάος, Μπουννχάνγκ Βοράκιτ, και στο τραπέζι τέθηκε και το ζήτημα των αμέτρητων αμερικανικών βομβών που μένουν διάσπαρτες στην επικράτεια του Λάος από την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ. Σύμφωνα και με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», οι τόνοι αμερικανικών πυρομαχικών που έπεσαν τότε στο Λάος ισοδυναμούν με μία βόμβα κάθε οκτώ λεπτά, για εννιά ολόκληρα χρόνια. Πάνω από 80 εκατομμύρια βόμβες διασποράς υπολογίζεται ότι δεν εξερράγησαν τότε, με αποτέλεσμα κατά καιρούς να έχουν τραυματίσει ή σκοτώσει τουλάχιστον 20.000 ανυποψίαστους κατοίκους της χώρας.

Με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα, η Ουάσιγκτον αναμένεται να προσφέρει οικονομική βοήθεια για την απομάκρυνση των βομβών. «Στο Λάος, βλέπουμε τα θύματα των βομβών που ρίχτηκαν εξαιτίας αποφάσεων πριν μισό αιώνα και θυμόμαστε ότι οι πόλεμοι έχουν πάντα τεράστιο κόστος, σε ένα μέρος χωρίς να υπάρχει πρόθεση» δήλωσε ο Αμερικανός ηγέτης, προσπαθώντας να «σβήσει» τα εγκλήματα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και την ιστορική μνήμη (λες και δεν τα συνεχίζει και σήμερα). «Εχουμε βαθιά ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με τις βόμβες» είπε ακόμα, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψή του «επίδειξη καλής πίστης» και «έναν τρόπο να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση της σχέσης μας», αναφέροντας ως μοντέλο τη σταδιακή προσέγγιση ΗΠΑ - Βιετνάμ. Εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου δήλωναν ότι ο Ομπάμα θα «ενθαρρύνει» το «πολιτικό άνοιγμα» και την «εκκολαπτόμενη επιχειρηματική κουλτούρα» του Λάος.

Ανάμεσα σε άλλες συναντήσεις, ο Ομπάμα μίλησε και σε εκδήλωση μιας «πρωτοβουλίας για τους Nέους» της ASEAN, διαβεβαιώνοντας ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ασία και τον Ειρηνικό «θα δυναμώσει μακροπρόθεσμα», γιατί αυτό «αντανακλά θεμελιώδη εθνικά συμφέροντα».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org