Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Υψηλοί τόνοι κατά της Σ. Αραβίας

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Οι χώρες της περιοχής και του ισλαμικού κόσμου οφείλουν να συντονίσουν τις ενέργειές τους για να επιλύσουν τα προβλήματα και να τιμωρήσουν τη σαουδαραβική κυβέρνηση», είπε χτες ο Πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, εξαπολύοντας επίθεση στη Σαουδική Αραβία, στο φόντο της σφοδρής γεωπολιτικής κόντρας των δύο χωρών.

Οι επικρίσεις Ροχανί έγιναν με αφορμή τη μη επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες για τους όρους συμμετοχής των Ιρανών στο ετήσιο προσκύνημα των μουσουλμάνων, που ξεκινά σε λίγο καιρό. Είναι η πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, που Ιρανοί δε θα συμμετάσχουν στο ιερό για τους μουσουλμάνους ετήσιο ραντεβού, στη Μέκκα. Οι τόνοι ανάμεσα στις δυο χώρες είχαν ανέβει και πέρυσι, μετά από το ποδοπάτημα και θάνατο 2.500 ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους ήταν και 450 Ιρανοί, στην ιερή πόλη για τους μουσουλμάνους, Μέκκα.

Ο Ροχανί κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία και γιατί δεν αποζημίωσε τις οικογένειες των θυμάτων του περσινού ποδοπατήματος, σχολιάζοντας ακόμα ότι το Ριάντ «συνεχίζει τα εγκλήματά του στην περιοχή, χύνοντας το αίμα των μουσουλμάνων σε Ιράκ, Συρία και Υεμένη».

Θυμίζουμε ότι οι δυο χώρες έχουν διακόψει και τις διπλωματικές τους σχέσεις, μετά από «πρωτοβουλία» της Σ. Αραβίας, που αντέδρασε έτσι σε επίθεση που δέχτηκε η πρεσβεία της στην Τεχεράνη. Οι υψηλοί τόνοι είναι ενδεικτικοί των εντάσεων που κυριαρχούν στο πλαίσιο των ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στους οποίους συμμετέχουν με αξιώσεις οι αστικές τάξεις και των δύο χωρών.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org