Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
OHE
Υποκριτικές οι επικρίσεις στoυς ακραίους

Το ζήτημα της ρατσιστικής ακροδεξιάς ρητορικής από διάφορους ηγέτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη, όπως ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος, Ντόναλντ Τραμπ, ή οι εθνικιστές Μαρίν Λεπέν (Γαλλία), Βίκτορ Ορμπάν (Ουγγαρία) και Γκέερτ Βίλντερς (Ολλανδία), επικρίθηκε έντονα προχτές από τον υπεύθυνο για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ζάιντ Ραάντ αλ Χουσέιν, στην ομιλία του στη Χάγη.

Ολοι αυτοί οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, περισσότερο από άλλους, χρησιμοποιούν την αντίθεσή τους ειδικά σε αυτό που ονομάζουν «ισλαμοποίηση της χώρας» για να χειραγωγήσουν λαϊκούς ανθρώπους. Ο Ιορδανός αξιωματούχος του ΟΗΕ παρουσιάζει μια πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Χαρακτηριστικά, ο Βίλντερς στην Ολλανδία φέρεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές του επόμενου Μάρτη, προβάλλοντας την απαγόρευση εισόδου σε μετανάστες από μουσουλμανικές χώρες και το κλείσιμο των κέντρων που στεγάζουν τους αιτούντες άσυλο, αλλά και το κλείσιμο των τζαμιών, των ισλαμικών σχολείων και την απαγόρευση του Κορανίου.

Ο Ορμπάν πάει για δημοψήφισμα σχετικά με το σχέδιο για εγκατάσταση μεταναστών σε χώρες της ΕΕ, η Λεπέν ή ο Τραμπ θέλουν αυστηρά κριτήρια και απελάσεις, ενώ προβάλλουν και άλλες συμμαχίες από αυτές των κυβερνήσεων των χωρών τους.

Η ανησυχία του αξιωματούχου του ΟΗΕ εκφράζει αντίστοιχες των αστικών επιτελείων ότι αυτοί οι ηγέτες μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην καπιταλιστική οικονομία που όλοι μαζί υπερασπίζονται. Αυτό που «κάνει γαργάρα» και αυτός ο αξιωματούχος, όπως και ο ΟΗΕ - που με βάση τον σημερινό αρνητικό συσχετισμό, λειτουργεί ως εντολοδόχος των ιμπεριαλιστών - είναι ότι οι ξεριζωμένοι από τις εστίες τους μετανάστες και πρόσφυγες είναι τα θύματα των επεμβάσεων για το κέρδος των μονοπωλίων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org