Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ετοιμάζει τείχος κατά των μεταναστών στο Καλαί

Χιλιάδες ξεριζωμένοι συνωστίζονται στον πρόχειρο καταυλισμό στο Καλαί
Χιλιάδες ξεριζωμένοι συνωστίζονται στον πρόχειρο καταυλισμό στο Καλαί
Σε ανέγερση τείχους στη βόρεια πόλη της Γαλλίας Καλαί ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η βρετανική κυβέρνηση, σε συμφωνία με τη γαλλική, για «την αποτροπή της εισόδου παράνομων μεταναστών που κατευθύνονται μέσω της σήραγγας της Μάγχης στη Βρετανία», είτε οδικώς είτε με το τρένο. Πρόκειται για άλλο ένα φράχτη στην Ευρώπη, από τους πολλούς που δημιουργούν οι αστικές τάξεις προκειμένου να ελέγξουν τα θύματα των δικών τους ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της φτώχειας και της ανέχειας που σκορπούν σε πολλές χώρες, με σκοπό να εξασφαλίζουν τα συμφέροντά τους.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Μετανάστευσης, Ρόμπερτ Γκούντγουιλ, στο βρετανικό υπερυπουργείο Εσωτερικών, Ασφάλειας και Μετανάστευσης, ανακοίνωσε ότι τα έργα που θα χρηματοδοτήσει η Βρετανία ξεκινάνε εντός του μήνα. Εκανε λόγο για φράχτη ύψους τεσσάρων μέτρων και μήκους 1 χιλιομέτρου, που αποκλείει ουσιαστικά τον αυτοκινητόδρομο και το τούνελ, όπως και το λιμάνι του Καλαί, πολύ κοντά στον αυτοσχέδιο καταυλισμό των μεταναστών, γνωστό ως «ζούγκλα» όπου επιβιώνουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες κάπου 9.000 άνθρωποι, ξεριζωμένοι από χώρες της Αφρικής.

Στην αρχή της βδομάδας, οδηγοί φορτηγών, τοπικοί καταστηματάρχες, αγρότες και αστυνομικοί απέκλεισαν τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στη σήραγγα της Μάγχης από την πλευρά των γαλλικών ακτών, διαμαρτυρόμενοι για τον κίνδυνο που διατρέχει η σωματική τους ακεραιότητα λόγω των συνεχών αντεγκλήσεων με τους μετανάστες που αναζητούν τρόπους να περάσουν στη Βρετανία.

Αν και δεν δόθηκαν πληροφορίες για το συνολικό κόστος του φράχτη, ΜΜΕ υπολογίζουν ότι θα στοιχίσει 2,3 εκατομμύρια ευρώ.

Καταυλισμός στο Παρίσι

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η δημιουργία προσφυγικού καταυλισμού στο Παρίσι, σε διάφορα σημεία του οποίου καταλύουν κατατρεγμένοι πρόσφυγες εδώ και καιρό. Αρκετοί από αυτούς μετακινήθηκαν από το Καλαί. Ο νέος καταυλισμός στην πρωτεύουσα αναμένεται να είναι έτοιμος μέχρι τα μέσα Οκτώβρη, σε περιοχή του 18ου διαμερίσματος. Ο συγκεκριμένος θα φιλοξενεί μόνο άντρες, ενώ προγραμματίζεται η δημιουργία ενός ακόμα, μέχρι το Δεκέμβρη, στα νότια της πόλης, για γυναίκες και παιδιά. Για την κατασκευή του θα διαθέσουν 5,2 εκατομμύρια ευρώ οι τοπικές αρχές και 1,33 εκατ. ευρώ η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org