Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Παζάρι Τουρκίας με πολλούς «εταίρους»

Η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» συμπλήρωσε ήδη μισό μήνα

Το δράμα του συριακού λαού αξιοποιείται και στο ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι (φωτ. προσφυγόπουλο σε καταυλισμό στην τουρκική Σουρούτς)

Copyright 2016 The Associated

Το δράμα του συριακού λαού αξιοποιείται και στο ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι (φωτ. προσφυγόπουλο σε καταυλισμό στην τουρκική Σουρούτς)
ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Ενώ ο συριακός λαός μετρά καθημερινά νέους νεκρούς και σακατεμένους από την κόντρα και την επέμβαση πολλών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην πατρίδα του, το παζάρι που έχει στηθεί στις πλάτες του χοντραίνει διαρκώς.

Χτες συμπληρώθηκε η 14η μέρα της επιχείρησης «Ασπίδα υπεράσπισης του Ευφράτη» που ξεκίνησαν οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις στη βόρεια Συρία και ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε ότι «η Ράκα είναι ένα από τα ζητήματα για τα οποία ΗΠΑ - Τουρκία συζητούν αυτή την περίοδο», προσπαθώντας να εμφανίσει πιθανή μια νέα ενίσχυση της διμερούς «αντιτρομοκρατικής» συνεργασίας, σε μια περίοδο βέβαια που οι αντιθέσεις τους είναι πολύ καθαρές. Βέβαια, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «πρέπει να επιδείξουμε την παρουσία μας. Διαφορετικά, τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Ντάες, το ΡΚΚ και η συριακή του πτέρυγα, οι YPG, θα καταλάβουν το κενό». Επανέλαβε, ακόμα, ότι η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» αποτελεί ευκαιρία για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης στην τουρκική επαρχία Χατάι, όπου θα μπορούσαν να κατασκευαστούν υποδομές φιλοξενίας των Σύρων προσφύγων.

Ενώ, επιβεβαιώνοντας ότι το Προσφυγικό αξιοποιείται ως μοχλός προώθησης ιμπεριαλιστικών μεθοδεύσεων, υποστήριξε ανερυθρίαστα ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις μείωσαν τη ροή των προσφύγων και ότι «με τη στρατιωτική στήριξη που παρέχουμε σε ομάδες της μετριοπαθούς (συριακής) αντιπολίτευσης, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος».

Την ίδια στιγμή, στην Ουάσιγκτον ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μπεν Ρόουντς, δήλωσε πως «δε θεωρούμε ότι μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων (σ.σ. που η Τουρκία επιμένει να προτείνει) θα έλυνε τα βασικά ζητήματα στο έδαφος γιατί συνεχίζονται οι μάχες στο έδαφος... Εχουμε προβλήματα και βίαιες επιθέσεις σε όλη τη (συριακή) επικράτεια (όχι μόνο ένα μέρος)».

Συνεχίζεται η ρωσική «ανησυχία»

Στο μεταξύ, ενδεικτική των ρευστών ισορροπιών και διαύλων που έχουν ανοίξει, είναι η νέα τοποθέτηση της ρωσικής κυβέρνησης, που επανέφερε χτες τη «βαθιά ανησυχία» της για τις κινήσεις που γίνονται «χωρίς συντονισμό με τις νόμιμες συριακές αρχές και χωρίς έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (...) αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας».

Σε ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ επαναλαμβάνεται ότι «οι κινήσεις της Τουρκίας μπορεί να περιπλέξουν επιπλέον την ήδη δύσκολη στρατιωτική και πολιτική κατάσταση στη Συρία, να επηρεάσουν αρνητικά τις διεθνείς προσπάθειες για την ανάπτυξη πλατφόρμας διευθέτησης, που θα διασφαλίζει μια πιο στέρεη φύση του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός, την απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, που θα θέτουν τα θεμέλια για μια στέρεη ειρήνη και την αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα». Καταλήγοντας, η Μόσχα καλεί την Αγκυρα να «θέσει αυτά τα καθήκοντα σε προτεραιότητα σε σχέση με τους άμεσους στρατιωτικούς τακτικούς στόχους και να απόσχει από βήματα που θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την κατάσταση» στη Συρία.

Συνάντηση στο Λονδίνο

Επίσης, χτες ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, φιλοξένησε στο Λονδίνο διεθνή συνάντηση στην οποία οι βασικές οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης παρουσίασαν το σχέδιό της για την «πολιτική μετάβαση» στη χώρα. Ο εκπρόσωπος της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (που εκπροσωπεί την πλειοψηφία των περισσότερων οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης), Ριγιάντ Χιτζάμπ, αναφέρθηκε σε μια περίοδο εξάμηνων διαπραγματεύσεων, μετά την οποία θα αποχωρήσει από την εξουσία ο Ασαντ και θα σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση (με τη συμμετοχή μελών της αντιπολίτευσης, της σημερινής κυβέρνησης και κοινωνικών «οργανώσεων») που θα οργανώσει εκλογές μετά από 18 μήνες.

Το σχετικό σχέδιο περιλαμβάνει «μηχανισμούς» για να σταματήσει «κάθε μορφή επέμβασης από το εξωτερικό», πρόγραμμα για «την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την εξάλειψη της εξτρεμιστικής ιδεολογίας», έναρξη έργων ανοικοδόμησης των περιοχών που έχουν πληγεί. Ενδεικτικές των πολυεπίπεδων παζαριών είναι οι δηλώσεις των εκπροσώπων της Επιτροπής, ότι αν υπάρξει συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για το μέλλον της Συρίας «πολύ διαφορετική από αυτή που οι Σύροι προσδοκούν, τότε δεν θα τη δεχτούμε».

Η νέα αυτή συνάντηση ανατροφοδότησε τα σενάρια για μια συμφωνία (προσωρινής;) κατάπαυσης του πυρός, κάτι που ασφαλώς θα δώσει νέα ορμή στις (στρατιωτικές και διπλωματικές) επιχειρήσεις για την «αντιμετώπιση των τρομοκρατών» (τύπου «Ισλαμικού Κράτους»), με άμεσο αντίκτυπο για τις ισορροπίες στη «μελλοντική Συρία».

Στο μεταξύ, το γύρο του πλανήτη έκαναν και χτες εικόνες από παιδιά του Χαλεπίου και άλλων συριακών περιοχών, που φέρουν βαριά εγκαύματα ή άλλα τραύματα, με ΜΚΟ να μιλούν για αποτελέσματα βομβαρδισμών των κυβερνητικών δυνάμεων, και με βόμβες χλωρίου. Η συριακή κυβέρνηση από τη μεριά της απέρριψε τις κατηγορίες. Πάντως, κάθε πλευρά προβάλλει κατά το δοκούν τα εγκλήματα της άλλης, στο πλαίσιο της προσπάθειας να στρατεύσουν τους λαούς σε σχέδια εχθρικά και επικίνδυνα για τα δικά τους συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ