Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12523

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΡΟΔΟ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ»
Αναβαθμισμένο ρόλο στην ιμπεριαλιστική δράση διεκδικεί η κυβέρνηση

Το πανόραμα των στόχων του εγχώριου κεφαλαίου, καλυμμένο πίσω από τα γνωστά προσχήματα των ιμπεριαλιστών, «ξεδιπλώνει» το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών


ΣΕΛ.  9
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Προετοιμάζουν τις κινητοποιήσεις για τη ΔΕΘ
  • Παναττικό συλλαλητήριο με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην Ομόνοια
  • Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους

ΣΕΛ.  10

Αντιλαϊκή επιτάχυνση για το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης»

Η «κανονικότητα» στην αντιλαϊκή επίθεση για λογαριασμό του κεφαλαίου βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής διευρυμένης κυβερνητικής σύσκεψης.

Να «τρέξουν» τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα ώστε να κλείσει η πρώτη «αξιολόγηση», παραδίδοντας τη σκυτάλη στη δεύτερη, που θα έχει στο επίκεντρο τη νέα επίθεση στα Εργασιακά, συνέστησε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στους υπουργούς, κατά τη διευρυμένη κυβερνητική σύσκεψη χτες.


ΣΕΛ.  7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αγωνίες...

Με αφορμή διαρροές και δημοσιεύματα σχετικά με καθυστερήσεις στην υλοποίηση των «εκκρεμοτήτων» για την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης», κυβέρνηση και ΝΔ στήνουν ένα ακόμα γαϊτανάκι, το οποίο επιχειρούν να το κάνουν σώνει και ντε έγνοια του λαού: Πάει καλά η διαπραγμάτευση ή δεν πάει; Υλοποιούνται τα προαπαιτούμενα ή όχι; Θα κλείσει στην ώρα της η πρώτη «αξιολόγηση» ή δεν θα κλείσει;

«Η διαπραγμάτευση προχωρά κανονικά», διαβεβαιώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η ΝΔ «ανακαλύπτει "μπαμπούλες" που υπάρχουν μόνο στους μύχιους πόθους της». Η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ θα γίνει «εντός του προγραμματισμένου πλαισίου», συμπληρώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, από την πλευρά του, αντιτείνει ότι η κυβέρνηση «δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με το μνημόνιο που η ίδια υπέγραψε». «Τυχόν καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ», προσθέτει, «θα οδηγήσει μοιραία στην επιβολή νέων μέτρων».

Με άλλα λόγια, ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει... για να είναι έτοιμο μια ώρα αρχύτερα το ίδιο αντιλαϊκό κοστούμι, με τις αναδιαρθρώσεις και τη «ρευστότητα» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, προϋπόθεση για τα οποία είναι το ακόμα μεγαλύτερο τσάκισμα του λαού!

Στην πραγματικότητα, κυβέρνηση και ΝΔ τσακώνονται για το εάν «προχωρά κανονικά» και «χωρίς καθυστερήσεις» η νέα επίθεση στα Εργασιακά, το νέο «σφαγείο», που ακούει στο όνομα «αξιολόγηση των κοινωνικών παροχών», η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, η οποία θα επισπεύσει την άρση της όποιας προστασίας έχει απομείνει στα χρεωμένα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και την παράδοσή τους στα νύχια των διαφόρων αρπακτικών «funds», η νομοθεσία για την ακόμα ταχύτερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων, σε βάρος της υγείας των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζουν και δουλεύουν κ.ο.κ.

Αντίστοιχη, άλλωστε, είναι και η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων για την πορεία των φορολογικών εσόδων: Πιάνονται ή δεν πιάνονται οι στόχοι; Αποδίδει ή δεν αποδίδει το παρόν φορολογικό μείγμα;

Η κυβέρνηση παραδέχεται την υστέρηση των φορολογικών εσόδων έναντι των αντιλαϊκών στόχων για τον Ιούλη και τον Αύγουστο, ωστόσο σπεύδει να... καθησυχάσει, λέγοντας ότι η υστέρηση για τον τελευταίο «οφείλεται στο γεγονός ότι ο στόχος περιλάμβανε και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ 2016 (...) η οποία θα εισπραχθεί τον Σεπτέμβριο»... Από το Σεπτέμβρη, δηλαδή, πληρώνουμε το χαράτσι που μονιμοποιήθηκε ενώ τάχα θα καταργούνταν, και... όλα καλά!

Η ΝΔ, από την πλευρά της, προτάσσοντας υποκριτικά την αντικειμενική αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να αποπληρώσουν τα συνεχώς διογκούμενα χαράτσια, προβάλλει το δικό της... «εναλλακτικό» και εξίσου αντιλαϊκό μείγμα, υπό τον τίτλο «λιγότεροι φόροι, λιγότερες κρατικές δαπάνες». Μόνο που - όπως αποδεικνύεται και από τα κυβερνητικά πεπραγμένα της ΝΔ - το «λιγότεροι φόροι» απευθύνεται στο κεφάλαιο και όχι στο χαράτσωμα του λαού, ενώ το «λιγότερες κρατικές δαπάνες» σημαίνει νέο πετσόκομμα όσων κρατικών κονδυλίων έχουν απομείνει για την κάλυψη εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Μονά - ζυγά, δηλαδή, χαμένος ο λαός, αφού «πυξίδα» όλων των μειγμάτων της αστικής διαχείρισης είναι ο αντιλαϊκός στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Ετσι, την ίδια ώρα που σηκώνεται ντόρος για το αν πιάνονται ή δεν πιάνονται οι αντιλαϊκοί στόχοι, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα συνεχίζουν να φορτώνονται παλιούς και νέους φόρους και χαράτσια, βιώνουν ήδη τον αυξημένο ΦΠΑ και τους άλλους ειδικούς φόρους στη μαζική λαϊκή κατανάλωση, τις αυξημένες παρακρατήσεις σε μισθούς και συντάξεις μετά και το νέο πετσόκομμα του αφορολόγητου, έρχονται αντιμέτωπα με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ενώ έχουν πάνω από τα κεφάλια τους και την απειλή του περιβόητου «κόφτη», ενός ακόμα εργαλείου δηλαδή που διασφαλίζει την υλοποίηση των στόχων του κεφαλαίου!

Η «αγωνία» της κυβέρνησης και της ΝΔ για την πορεία της «αξιολόγησης» και την πορεία των φορολογικών εσόδων είναι η αγωνία του κεφαλαίου για την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων που αυτό έχει ανάγκη. Μια αγωνία που όχι μόνο δεν πρέπει να γίνει έγνοια του λαού, αλλά και είναι ολότελα εχθρική στα δικά του συμφέροντα!


ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Δίνουμε όρκο συνέχισης για εκπλήρωση του σκοπού των Μακρονησιωτών

Η ομιλία του ΓΓτης ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη χτεσινή εκδήλωση

Τις αμέτρητες θυσίες των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών που μαρτύρησαν στο κολαστήριο της Μακρονήσου, όπως και όλη την ηρωική Ιστορία του Κόμματος, τίμησε με την παρουσία του πλήθος κόσμου στη χτεσινή εκδήλωση - επίσκεψη, που διοργανώθηκε από την Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και την Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ.


ΣΕΛ.  4  -  6


ΓΑΛΛΙΑ
Προτρέπει σε «ρωμαλέες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες» για την Αμυνα

ΣΕΛ.  20
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Διαδήλωσαν ενάντια σε παλιές και νέες περικοπές

ΣΕΛ.  16   -   17
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Μπαράζ κατασχέσεων για τις «οφειλές» των λαϊκών νοικοκυριών

ΣΕΛ.  3


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org