ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Μπαράζ κατασχέσεων για τις «οφειλές» των λαϊκών νοικοκυριών

Αντιμέτωπος με αλλεπάλληλους φόρους και χαράτσια ο λαός, για να πιάνονται οι στόχοι του κεφαλαίου και των «εταίρων» του...
Αντιμέτωπος με αλλεπάλληλους φόρους και χαράτσια ο λαός, για να πιάνονται οι στόχοι του κεφαλαίου και των «εταίρων» του...
Με μόνιμη επωδό την απογείωση της φοροληστείας απέναντι στα λαϊκά στρώματα, σε συνδυασμό με την παραπέρα καρατόμηση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες συνεχίζεται η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016. Παράλληλα, με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η διόγκωση των κάθε είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία, εξαιτίας της αδυναμίας των λαϊκών νοικοκυριών να πληρώσουν τους δυσβάστακτους φόρους.

Είναι φανερό ότι το φαινόμενο των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα πάρει μαζικότερες διαστάσεις τους επόμενους μήνες, καθώς έχουν αρχίσει να «τρέχουν» και οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Είναι χαρακτηριστικό το ότι ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκε τον Ιούλη κατά 125.000, φτάνοντας στα 4,1 εκατομμύρια. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), «οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» φτάνουν περίπου στα 1,6 εκατομμύρια.

Σε αυτό το φόντο, το επόμενο διάστημα, οι κατασχέσεις, οι εκβιασμοί και τα άλλα μέτρα «αναγκαστικής εκτέλεσης» απέναντι στα χρεωμένα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, θα πάρουν ακόμη μαζικότερες διαστάσεις, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν «αποκλίσεις» από τους στόχους του κρατικού προϋπολογισμού.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, το ύψος των συνολικών κατασχέσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από τραπεζικούς λογαριασμούς τους επόμενους μήνες υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ! Σε αυτό το πλαίσιο, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του κράτους έχει επιβάλει μέχρι τον Ιούλη αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ακίνητα, ενοίκια και άλλα περιουσιακά στοιχεία) σε 774.282 οφειλέτες. Ο αντίστοιχος αριθμός στο τέλος του 2015 ήταν 695.074.

Οπως προκύπτει, μέσα στο πρώτο 7μηνο του έτους επιβλήθηκαν κατασχέσεις σε 79.208 νέες περιπτώσεις, ενώ μόνο τον Ιούλη οι νέες κατασχέσεις ανήλθαν σε 18.476.

«Υστέρηση» στους αντιλαϊκούς στόχους

Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τα φορολογικά έσοδα του κράτους κατέγραψαν «υστέρηση» σε σχέση με τον αντιλαϊκό στόχο και για το μήνα Αύγουστο και αυτό παρά το γεγονός ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα αντιλαϊκά μέτρα για την ενίσχυση της φοροληστείας σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και στους ειδικούς φόρους πάνω στη λαϊκή κατανάλωση.

Οι ίδιες πηγές του υπουργείου επισημαίνουν πως η «υστέρηση» ύψους 95 εκατ. ευρώ για τον Αύγουστο, οφείλεται στη μετάθεση κατά ένα μήνα των δόσεων του ΕΝΦΙΑ. Οπως αναφέρουν, «ο στόχος περιλάμβανε και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ 2016, εκτιμώμενου ύψους 738 εκατ. ευρώ, η οποία θα εισπραχθεί τον Σεπτέμβριο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που βεβαιώθηκαν το μήνα Ιούλη, πριν αρχίσουν να τρέχουν τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, φτάνουν στα 811 εκατ. ευρώ και συνολικά στο 7μηνο (Γενάρης - Ιούλης) του 2016 στα 7,6 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν, η απώλεια κρατικών εσόδων από τον ΦΠΑ στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι ανήλθε το 2014 στα 4,92 δισ. ευρώ, έναντι 6,34 δισ. ευρώ που ήταν η αντίστοιχη απώλεια το 2013. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ στην ΕΕ εκτιμάται ότι το 2014 ανήλθε στο ποσό των 159,5 δισ. ευρώ, έναντι περίπου 162 δισ. ευρώ το 2013. Η εν λόγω έρευνα αφορά τη συνολική διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ (το λεγόμενο «έλλειμμα ΦΠΑ») στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Το «υπερταμείο» των ιδιωτικοποιήσεων

Στο μεταξύ, σύμφωνα με «άτυπη» ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών για το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, «δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία "κλείδωσε" η θέση του προέδρου ή και απορρίπτεται πρόταση της ελληνικής πλευράς για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», επισημαίνοντας ότι «η διαδικασία της συζήτησης για τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου και της αξιολόγησης των προτάσεων και από τις δύο πλευρές συνεχίζεται».

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ο Γάλλος αξιωματούχος, Ζακ Λε Παπ, ο οποίος είχε διατελέσει σύμβουλος της Κριστίν Λαγκάρντ όταν η τελευταία ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, τέθηκε επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του «υπερταμείου» ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι στο νέο Ταμείο αποφασιστικό ρόλο θα έχει το 5μελές Εποπτικό Συμβούλιο. Τα τρία μέλη του θα επιλέγονται από την κυβέρνηση κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESΜ) και τα δύο μέλη, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, θα επιλέγονται από την Κομισιόν και τον ESM, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Ελληνα υπουργού Οικονομικών.

«Αβεβαιότητες» στην Ευρωζώνη

Την ίδια ώρα, επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάκαμψης στην Ευρωζώνη και την ΕΕ επιβεβαιώνουν τα οριστικά στοιχεία στοιχεία της Γιούροστατ, στη διάρκεια του β' τριμήνου του 2016, τα οποία, βέβαια, δεν ενσωματώνουν τις νέες αβεβαιότητες που εκδηλώνονται με αφορμή το Brexit.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2016, «έτρεξε» με ρυθμό μόλις 0,3% (από 0,6%).

Σε ετήσια βάση (σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2015), οι ρυθμοί ανάκαμψης στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στο 1,6% από 1,7% που καταγράφηκε στα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα καταγράφεται παραπέρα πτώση του ΑΕΠ, 0,9% στο β' τρίμηνο, έναντι πτώσης 1% στο α' τρίμηνο, σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2015.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, μιλώντας στη γερμανική Βουλή, τόνισε πως τα χαμηλά επιτόκια αποτελούν «μεγάλη και δικαιολογημένη ανησυχία» και πρόσθεσε ότι χρειάζονται περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα βγούμε από αυτήν τη φάση των χαμηλών επιτοκίων μόνο εάν έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη». Παράλληλα, τόνισε ότι η παγκόσμια ρευστότητα, που είναι αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής, είναι «ανησυχητικά υψηλή», εστιάζοντας, βέβαια, στους κινδύνους από το χαμηλό ύψος των νέων επενδύσεων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο IFO, το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας είναι πιθανό να φθάσει σε νέο ρεκόρ 278 δισ. ευρώ το 2016. Το ινστιτούτο ανακοίνωσε πως το γερμανικό πλεόνασμα θα ισοδυναμεί με περίπου το 8,9% του ΑΕΠ, εξέλιξη που σημαίνει ότι θα παραβιάσει και πάλι το ανώτατο όριο του 6% που συνιστά η Κομισιόν.

Με τον ΣΕΓΑΣ και την Κολυμβητική Ομοσπονδία

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί σήμερα Τετάρτη με τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ, καθώς και με την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος, στις 12 το μεσημέρι. Η συνάντηση θα γίνει στο κτίριο όπου στεγάζονται οι Ομοσπονδίες (Λ. Συγγρού 137, 3ος όροφος - Ν. Σμύρνη).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ