Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Το πρόγραμμα του Μαθητικού Στεκιού στο 42ο Φεστιβάλ στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης».

-- Ανταποκρίσεις από τις πλούσιες εκδηλώσεις που έγιναν τις περασμένες μέρες στο πλαίσιο του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

-- Αθλητικά Camp της ΚΝΕ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ 42ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Να μη λείψει κανείς από το πρώτο μαθητικό ραντεβού της χρονιάς!

Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι δραστηριότητες για το Μαθητικό Στέκι στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης»

Το πρώτο ραντεβού των μαθητών για τη νέα σχολική χρονιά έκλεισε... στο Μαθητικό Στέκι του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»! Για άλλη μια χρονιά, στις 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη, το Μαθητικό Στέκι, ο γνώριμος πλέον χώρος στην άκρη της λίμνης του Πάρκου «Αντ. Τρίτσης» στο Ιλιον, φιλοδοξεί να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων με το πλούσιο πρόγραμμά του. Στοιχείο που χαρακτηρίζει και φέτος το Μαθητικό Στέκι είναι ότι το πρόγραμμά του βασίζεται στη συμμετοχή δεκάδων μαθητών, μελών και φίλων της ΚΝΕ, απ' όλη την Αττική, που στήνουν τη δική τους γιορτή, αναδεικνύουν τους προβληματισμούς τους, παίζουν, διασκεδάζουν, εκφράζουν τις σκέψεις και τα όνειρά τους.

Εκτός από τις «καθιερωμένες» συναυλίες, που έτσι κι αλλιώς συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον, ετοιμάζονται:

  • Παιχνίδι «Ακου τι είπαν...», που θα πραγματοποιηθεί τα απογεύματα της Πέμπτης 22/9 και της Παρασκευής 23/9 και θα βασίζεται σε ερωτηματολόγια που διακινούνται ήδη από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική, σε πλατείες, στέκια νεολαίας και χώρους όπου συχνάζουν μαθητές και φυσικά θα εξαντληθούν τις μέρες που θα ανοίξουν τα σχολεία. Μάλιστα, τη μία μέρα το παιχνίδι και οι ερωτήσεις του θα αφορούν στην κατάσταση που επικρατεί στα ΕΠΑΛ.
  • Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα με τίτλο «Σε ποιον ανήκει ο κόσμος...», που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 23/9, μέσα από το οποίο οι μαθητές, αξιοποιώντας τραγούδια, ποιήματα και λογοτεχνικά κείμενα, έχουν στόχο να αναδείξουν τι σημαίνει να είσαι νέος κομμουνιστής.


Οι προετοιμασίες του αφιερώματος έχουν ήδη ξεκινήσει. Η ιδέα «έπεσε» στη σύσκεψη - συνάντηση που πραγματοποίησε η ΚΝΕ, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας, για μαθητές, μαθητικά συγκροτήματα και θεατρικές ομάδες, που στην πλειοψηφία τους είχαν πάρει μέρος στα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ την άνοιξη. Εκεί, αφού συζήτησαν τις ιδέες τους, τις μορφές και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να τις πλαισιώσουν, αποφάσισαν να ετοιμάσουν και να παρουσιάσουν ένα ξεχωριστό μουσικοθεατρικό αφιέρωμα, πλούσιο και σε γνώση...

  • Συζήτηση με θέμα «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα;», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23/9, με στόχο οι μαθητές να εκφραστούν, να προβληματιστούν, να μάθουν τι πραγματικά συμβαίνει με τις τελευταίες εξελίξεις στην Παιδεία, αλλά και να γνωρίσουν την πρόταση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο σύγχρονης γενικής παιδείας. Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού για μαθητές Γυμνασίων, βασισμένο στο βιβλίο «Το σχολείο», του Α. Γκαϊντάρ.

Το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη, θα γίνει η βράβευση των νικητριών ομάδων που συμμετείχαν στον 3ο Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό Συλλογικής Ερευνητικής Εργασίας που διοργάνωσαν η ΚΝΕ και ο «Οδηγητής».

Από τις περσινές δραστηριότητες του Μαθητικού Στεκιού
Από τις περσινές δραστηριότητες του Μαθητικού Στεκιού
Επίσης, στο χώρο του Στεκιού οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν και να ξεναγηθούν στην έκθεση που ετοιμάζει η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, με τίτλο: «Να προχωράς κι εσύ καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία». Στόχος της έκθεσης να φέρει σε επαφή τους επισκέπτες με την Ιστορία της ανθρώπινης κοινωνίας, την ανάπτυξη της ίδιας της ανθρωπότητας. Να παρουσιαστούν τα κοινωνικοοικονομικά συστήματα, από την πρωτόγονη κοινωνία μέχρι τον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Να φωτίσει πλευρές για το πώς η κοινωνία αλλάζει και εξελίσσεται, να αποκαλύψει ποια είναι η πραγματική κινητήρια δύναμη που οδηγεί την κοινωνία προς τα μπρος.

Στο Μαθητικό Στέκι θα υπάρχουν επίσης:

-- Χώρος κατάλληλα διαμορφωμένος, όπου οι μαθητές θα μπορούν να γνωρίσουν την ΚΝΕ, να μάθουν για τις θέσεις της, να έρθουν σε επαφή με προτάσεις της ΚΝΕ για βιβλία, ταινίες, τραγούδια κ.λπ.

-- Χώρος για τον Πανελλαδικό Διαγωνισμό, όπου θα υπάρχουν όλες οι εργασίες που συμμετείχαν.

-- Χώρος εργαστηρίων graffiti, stencil κ.λπ.


Το πρόγραμμα του Μαθητικού Στεκιού
Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη

20.00 Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα:

Chaos Realm από το 2ο ΓΕΛ Ηλιούπολης

P.O.P (Path of Punk) από 1ο ΕΠΑΛ+1ο ΓΕΛ Γκράβας

First Class Parasites από το Μουσικό Λύκειο Πειραιά

20.45 «Ακου τι είπαν» - παιχνίδι για μαθητές

21.30 Συναυλία hip-hop με τους Rebellion Connexion + Φρανκ

22.15 Συναυλία με το συγκρότημα Υπεραστικοί

22.45 Συναυλία με τους String Demons

23.15 Συναυλία με τους Sober on Tuxedos

Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη

19.00 Συναυλία με το μαθητικό συγκρότημα «Οι ταξικοί άτακτοι» από το Μουσικό Σχολείο Ιλίου

19.30 «Ακου τι είπαν» - παιχνίδι για μαθητές

20.00 «Σε ποιον ανήκει ο κόσμος...» - Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα από μαθητές

21.00 «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα;» - συζήτηση με κεντρικό ομιλητή τον Κυριάκο Ιωαννίδη, υπεύθυνο του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ

22.00 Συναυλία με τους Altera Vita

22.45 Συναυλία με τον George Zervos

23.30 Συναυλία με τους Imam Baildi

Σάββατο 24 Σεπτέμβρη

18.45 Βράβευση νικητριών ομάδων του 3ου Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού Συλλογικής Ερευνητικής Εργασίας της ΚΝΕ και του «Οδηγητή»

21.30 «Το Καπνισμένο Τσουκάλι» - Αφιέρωμα από το συγκρότημα του Λαϊκού Φροντιστηρίου Ηλιούπολης

22.00 Συναυλία με την μπάντα του ΚΕΘΕΑ «ΣΤΡΟΦΗ»

22.45 Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο

23.30 Συναυλία με τους Onirama.

Πλούσια σε πρόγραμμα Φεστιβάλ και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο

Πλήθος μεγάλων φεστιβαλικών εκδηλώσεων κορυφώνουν και αυτή τη βδομάδα το ταξίδι του 42ου Φεστιβάλ σε μια σειρά από νομούς της χώρας. Αναλυτικά οι εκδηλώσεις με τα προγράμματά τους έχουν ως εξής:

Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη

Καβάλα, στο πάρκο Φαλήρου. Ομιλητής: Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ. Ακόμα: Συναυλία με τους 4 Seasons, αφιέρωμα στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι της δεκαετίας του '40, συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Νίκο Ζιώγαλα.

Σέρρες, στο στρατόπεδο «Παπαλουκά». Ομιλητής: Χρήστος Κυγιάκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας. Ακόμα: Βιβλιοπαρουσίαση «Πολεμώντας για τη λευτεριά», μουσικό αφιέρωμα στα «Μακρονησιώτικα» του Γ. Ρίτσου, συναυλίες με τους «Datsoon» και τους «Εραστές της Μουσικής».

Διήμερο την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη

Χανιά, στις 7 μ.μ., στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών. Την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα, στο πρόγραμμα της Παρασκευής: Παραδοσιακοί χοροί με τους συλλόγους «Πελασγοί» και Λαογραφικός Σύλλογος, παρουσίαση μαθητικής δημιουργίας, ροκ συναυλία με τους «Inoblivion», κατασκευή μάσκας και αφήγηση διαδραστικού παραμυθιού στον Παιδότοπο, αφιέρωμα με τίτλο «Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους» με τους Τ. Ψαλλιδάκη, Β. Ντοκάκη, Δ. Τσούρτο, Χ. Βασιάδη, κρητικό γλέντι με τον Ψαρογιώργη και τους Γιάννη Παπατζανή και Γιάννη Πολυχρονάκη.

Το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Συναυλία με νεανικό συγκρότημα, παρουσίαση ερευνητικής εργασίας από σπουδαστές του ΤΕΙ Χανίων με θέμα «Χουλιγκανισμός και οπαδισμός: Ανάγκη των φιλάθλων ή των επιχειρηματιών;», κυνήγι χαμένου θησαυρού για τον ΔΣΕ, εργαστήρια κατασκευών - ζωγραφικής, αθλητικές δραστηριότητες και κουκλοθέατρο στον Παιδότοπο, αφιέρωμα με τίτλο «70 χρόνια ΔΣΕ. Η δράση του στην Κρήτη», hip hop συναυλία και break dance, συναυλίες με τους «Hide'n' seek», «Sbaraquack».

Σάββατο 10 Σεπτέμβρη

Κομοτηνή, στην Παλαιά Νομική. Ομιλητής: Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Ακόμα: Συναυλία με τον Baris Tukenis, μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στα 80 χρόνια από το Μάη του '36, συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Νίκο Ζιώγαλα, Μανώλη Φάμελλο.

Αλεξανδρούπολη, στις 7.30 μ.μ., στο Πάρκο Ακαδημίας. Ομιλητής: Θοδωρής Χιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα: Αθλητική επίδειξη kick boxing από το Γυμναστικό Σύλλογο «Απόλλων» Αλεξανδρούπολης, μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα για την προσφυγιά και τη μετανάστευση, συναυλία με τα «Αποτυπώματα», παραδοσιακό γλέντι από την ορχήστρα του Αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης «Χρόνης Αηδονίδης», παρουσίαση Συλλογικής Εργασίας με θέμα «Οι αθλητικές εγκαταστάσεις των σχολείων της πόλης μας» και συζήτηση για μαθητές με θέμα «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα», αφιέρωμα σε κομμουνιστές λογοτέχνες και εργασία για την Ερευνα στον τομέα της υγείας στον καπιταλισμό από φοιτητές, αφιέρωμα με τίτλο «Ανάπτυξη για ποιον - το παράδειγμα του κλάδου του τουρισμού», παιδότοπος, βιβλιοπωλείο, ταβέρνα και μπαρ.

Καρδίτσα, στις 8 μ.μ., στο Παυσίλυπο. Ομιλητής: Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ. Ακόμα: Αφιέρωμα σε μελοποιημένα έργα κομμουνιστών ποιητών, μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στις εξόριστες του Τρίκερι, λαϊκό ρεμπέτικο γλέντι με τους «Λάληδες», βιβλιοπωλείο, παιδότοπος και ταβέρνα.

Τρίκαλα, στις 8.15 μ.μ. στο Πάρκο Ματσόπουλου. Ομιλητής: Γιώργος Λαμπρούλης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας και βουλευτής του ΚΚΕ. Ακόμα: Μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα από μαθητικό συγκρότημα ενάντια στον πόλεμο, συναυλία με τον Στέλιο Μαγαλιό και τους Sober on Tuxedos, λαϊκό παραδοσιακό γλέντι, έκθεση αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, βιβλιοπωλείο, ταβέρνα, μπαρ, μαθητικό, φοιτητικό και εργατικό στέκι, παιδότοπος με εργαστήρι πειραμάτων φυσικής και χημείας, παράσταση Καραγκιόζη από τον Κοσμά Παναγιώκα και ζωντάνεμα του παραμυθιού «Η Λιχουδοχώρα».

Αγρίνιο, στις 8 μ.μ., στο Παπαστράτειο Γυμνάσιο. Ομιλητής: Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα: Μουσικό αφιέρωμα στον Μπρεχτ με αφορμή τα 60 χρόνια από το θάνατό του με τίτλο «Οι σεισμοί που μέλλονται να 'ρθουν», συναυλίες με μαθητικά συγκροτήματα, συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση, έκθεση αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, βιβλιοπωλείο, σκάκι, πινγκ-πονγκ, παιδότοπος.

Λαμία, στις 7 μ.μ., στο πάρκο Τσαλτάκη. Ομιλητής: Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ. Ακόμα: Θεατρικό δρώμενο για τους μετανάστες από ομάδα παιδιών της ΚΝΕ, χαιρετισμός από τον Φοίβο Ιακωβίδη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας και Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Φθιώτιδας της ΚΝΕ, συζητήσεις για μαθητές με θέμα «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα» και για φοιτητές με θέμα «Το νέο σχέδιο ΑΘΗΝΑ - τι θα γίνει τελικά με το ΤΕΙ», αφιέρωμα στην προσφυγιά μέσα από το σμυρναίικο τραγούδι με συμμετοχή του χορευτικού της Ενωσης Μικρασιατών Λαμίας «Ο Αγιος Χρυσόστομος Σμύρνης», λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα του Χρήστου Ανωγειανάκη. Στο χώρο θα λειτουργούν βιβλιοπωλείο, παιδότοπος και δύο εκθέσεις με θέματα «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μέσα από φωτιά και σίδερο για τα δίκια της εργατικής τάξης» και «Οι πόλεμοι των ΝΑΤΟ - ΕΕ ξερίζωσαν τους λαούς από τις πατρίδες τους».

Λιβαδειά, στο Ζάππειο. Ομιλητής: Θανάσης Παππάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ. Ακόμα: Χαιρετισμός από τον Αναστάση Ευταξία, στέλεχος της ΚΝΕ, βιντεοπροβολή «Από την ΟΚΝΕ στην ΚΝΕ», θεατρικό από μαθητές με θέμα το νέο σχολείο, λαϊκό γλέντι, έκθεση σκίτσου - γελοιογραφίας με θέμα την Παιδεία και το σχολείο, βιβλιοπωλείο.

Πύργος, στο πάρκο Κούβελου. Ομιλήτρια: Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Ακόμα: Λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη, συναυλία με νεανικά συγκροτήματα, επίδειξη πολεμικών τεχνών, επίδειξη χορού από πολιτιστικές ομάδες, μουσικό αφιέρωμα στον «Επιτάφιο» του Γ. Ρίτσου, έκθεση αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, βιβλιοπωλείο, σκάκι, παιδότοπος.

Τρίπολη, στην πλατεία Πετρινού. Ομιλητής: Νίκος Λάπας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Ακόμα: Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, συναυλία με τους Black Body Radiation, επίδειξη τοξοβολίας και επίδειξη μαχητικών αθλημάτων.

Αργος, στον πεζόδρομο Δικαστηρίων. Ομιλητής: Νίκος Κουτουμάνος, Γραμματέας Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Ακόμα: Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, λαϊκό γλέντι με τοπικό συγκρότημα, περίπτερο του ΚΕΘΕΑ, τουρνουά πινγκ - πονγκ.

Κόρινθος, στην Παραλία - Φλοίσβος. Ομιλητής: Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα: Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, γλέντι με λαϊκό - ρεμπέτικο σχήμα, τουρνουά πινγκ - πονγκ.

Πύλος, προφεστιβαλική εκδήλωση στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, με προβολή βίντεο για τους πρόσφυγες παραγωγής της Οργάνωσης Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ, συζήτηση με θέμα «Το σχολείο και η κοινωνία που έχουμε ανάγκη», συναυλία με τα «Μαύρα Κύματα».

Καρλόβασι Σάμου, στις 7 μ.μ., στην Πορφυριάδα Σχολή. Ομιλητής: Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ. Ακόμα: Συζήτηση με θέμα «Μετά το πτυχίο τι;» με τον Νίκο Παπαλεξίου, καθηγητή στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δραματοποιημένο αφιέρωμα με τίτλο «Οι αλύγιστες της ταξικής πάλης στο Δημοκρατικό Στρατό Σάμου στις φυλακές και εξορίες», χαιρετισμός εκ μέρους του Τομεακού Συμβουλίου της ΚΝΕ, μουσικό αφιέρωμα με τραγούδια για την προσφυγιά και τη μετανάστευση, βιβλιοπωλείο, μπαρ.

Κυριακή 11 Σεπτέμβρη

Ζάκυνθος, στην πλατεία Σολωμού. Ομιλητής: Θανάσης Σγούρος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Ακόμα: Μουσικό αφιέρωμα στον «Επιτάφιο» του Γ. Ρίτσου, συναυλία με νεανικά συγκροτήματα, λαϊκό γλέντι, βιβλιοπωλείο, σκάκι, παιδότοπος.

Κέρκυρα, στην Ανω Πλατεία. Ομιλήτρια: Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Ακόμα: Μαθητική συναυλία με τους «Out of Nowhere», θεατρική παράσταση με τίτλο «Απόψε επενδύουμε», συναυλία με τους «Imam Baildi», λαϊκό γλέντι. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ και τη συμβολή Κερκυραίων αγωνιστών σε αυτόν, επίδειξη αστρονομίας στο Μαθητικό Στέκι, αγώνες σκακιού και άλλες αθλητικές δραστηριότητες, παιδότοπος, βιβλιοπωλείο, ταβέρνα, κοκτέιλ μπαρ. Επίσης, εικαστική έκθεση 12 Κερκυραίων καλλιτεχνών με 20 έργα ζωγραφικής και χαρακτικής. Οι καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος είναι: Αγάθος Σπύρος, Αναλύτης Δημήτρης, Κατσαρός Βασίλης, Κεφαλληνός Γιώργος, Λάσκο Λαρίσα, Μανέτα Νατάσα, Μέτη Αγγελική, Μισφούτ Ρόζα, Μοναστηριώτη Γεωργία, Μουζακίτη Ελισάβετ, Πηγής Νίκος, Σουέρεφ Ελενα.

Ρέθυμνο, στην πλατεία Μικρασιατών. Ομιλητής: Γιάννης Χριστοφοράκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ. Ακόμα: Συναυλίες από τα συγκροτήματα «Αποσπερίτης», «ΑΛΜΑ» και κρητικό γλέντι με τους Παπατζανή Γιάννη, Σιδέρη Δημήτρη, Καρούσο Φάνη, Φραγκάκη Αντώνη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αθλητικές εκδηλώσεις που αγκαλιάστηκαν θερμά

MotionTeam

Το δικαίωμα και η ανάγκη της νεολαίας στον Αθλητισμό βρέθηκαν στο επίκεντρο του αθλητικού διημέρου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη και ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, με το νυχτερινό λαϊκό δρόμο που κατέληξε στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά», όπου στήνεται η κόκκινη νεανική πολιτεία του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Οι διήμερες αθλητικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στα γήπεδα μπάσκετ της Πολίχνης και τη Δευτέρα στην πλατεία Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή πολλών αθλητικών συλλόγων και προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των νέων που τις παρακολούθησαν μαζικά. Οι νικητές των αγώνων μπάσκετ, δρόμου και πινγκ πονγκ θα βραβευτούν στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, που θα γίνει στις 15, 16 και 17 Σεπτέμβρη.

Από το βήμα της εκδήλωσης, στην πλατεία Αριστοτέλους, ο Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, κάλεσε τις νέες και τους νέους να κοιτάξουν έξω από τα όρια του εκμεταλλευτικού συστήματος, που σταθερά τους στερεί δικαιώματα, τονίζοντας ότι «δίνουμε τη μάχη: Για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας, για να ενώσουμε σε κοινό αγώνα όλους τους νέους των λαϊκών οικογενειών κόντρα στην υποβάθμιση της μόρφωσης, στην ανεργία, στη μισή κακοπληρωμένη δουλειά, στη μισή ζωή, την εμπορευματοποίηση και τα εμπόδια πρόσβασης στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τη γενικότερη ανασφάλεια. (...) Με τη συλλογική δράση, την αλληλεγγύη, την αγάπη για τη μόρφωση, τον αθλητισμό και την ίδια τη ζωή, για να ανοίξουμε το δρόμο στο μέλλον που μας αξίζει, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, την κοινωνία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».


MotionTeam

Στο πλαίσιο του διημέρου, την Κυριακή, στα γήπεδα της Πολίχνης πραγματοποιήθηκε τουρνουά μπάσκετ 3on3, όπου συμμετείχαν οι ομάδες «Ελπίδα» Τούμπας, ΜΕΝΤ και 16 ερασιτεχνικές και συνοικιακές ομάδες.

Τη Δευτέρα, από νωρίς, στην πλατεία Αριστοτέλους στήθηκε μια πολύ όμορφη αθλητική γιορτή, η οποία χειροκροτήθηκε από πλήθος κόσμου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επιδείξεις ακροβατικής γυμναστικής. Οι μικροί αθλητές του «Ορφέα» Καλαμαριάς, πολλοί πανελλήνιοι πρωταθλητές χάρισαν στους συγκεντρωμένους ένα υπέροχο θέαμα με προγράμματα ισορροπίας, τα οποία θα παρουσιαστούν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα το Νοέμβρη. Ακολούθησε επίδειξη πυγμαχίας και Kick Boxing με την ομάδα Golden Gloves Petrosyan Team, επίδειξη Judo από ομάδα παιδιών από το ΚΕΘΕΑ και το Γυμναστικό Σύλλογο «Ηρακλή» και τέλος ελεύθεροι αγώνες πινγκ πονγκ.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με το νυχτερινό λαϊκό δρόμο, όπου συμμετείχαν δεκάδες νέοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΝΕ και έτρεξαν ελεύθερα, χωρίς εισιτήριο συμμετοχής, χορηγούς και σπόνσορες. Σημείο εκκίνησης ήταν το Αγαλμα Βενιζέλου και τερματισμού το πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός λαϊκή ανάγκη

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, ο Γιάννης Τσιμπής, συνταξιούχος καθηγητής ΤΕΦΑΑ, και ο Πάνος Νομικός, προπονητής της ομάδας μπάσκετ ΜΕΝΤ, ανέλυσαν γιατί «ο Αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια για λίγους, είναι δικαίωμα για όλους».


MotionTeam

Οπως είπε ο Γ. Τσιμπής, «η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός είναι λαϊκή ανάγκη, δεν είναι πολυτέλεια για λίγους. Για τους κομμουνιστές η βάση της Φυσικής Αγωγής είναι το σχολείο, το οποίο όμως διαχρονικά απαξιώνει το μάθημα, μειώνοντας τις ώρες και τους καθηγητές όταν δεν υπάρχουν υποδομές και αυτές που υπάρχουν είναι ανεπαρκείς. Αυτή η διαχρονική υποβάθμιση της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο ενίσχυσε και το ρόλο των αθλητικών σωματείων. Δεν είναι, όμως, ο ρόλος του σωματείου να καλύπτει μαζικά τις ανάγκες για άσκηση για το λαό και τη νεολαία, με τους γονιούς και τους αθλητές να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Σήμερα καθήκον είναι να αγωνιστούμε για ένα σχολείο όπου θα μπαίνουν οι βάσεις για τη θωράκιση της υγείας, αλλά και τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ανθρώπου. Ενα σωματείο αθλητικό, που θα αξιοποιεί το ταλέντο που του δίνει το σχολείο, για να λειτουργήσει συναγωνιστικά και όχι ανταγωνιστικά, όπως θέλει το καπιταλιστικό σύστημα. Ενα περιβάλλον Φυσικής Αγωγής, όπου ο άνθρωπος με βιωματικό τρόπο να αγωνίζεται, να βάζει στόχους και να τους κατακτά. Ενα περιβάλλον όπου η νίκη και η ήττα είναι μάθημα ζωής γι' αυτούς που τη βιώνουν μέσα από τον αθλητισμό. Ενα δήμο που θα στέκεται δίπλα στις ανάγκες των δημοτών του για Φυσική Αγωγή και Αθλητισμό χωρίς ανταποδοτική λογική».

Στην ιστορία του μπάσκετ, που ως ομαδικό άθλημα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής, το πώς γεννήθηκε, πώς αναπτύχτηκε παγκοσμίως και στην Ελλάδα και αν τελικά είναι δικαίωμα όλου του κόσμου, αν το διασφαλίζει η πολιτεία ελεύθερα και για όλους, αναφέρθηκε ο Π. Νομικός, τονίζοντας ότι σήμερα είναι δύσκολα προσβάσιμο για κάποιον που δεν έχει χρήματα.

Με την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων της πρώτης μέρας, ο Π. Νομικός δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ομολογώ ότι όχι μόνο εντυπωσιάστηκα από τη μαζική συμμετοχή, αλλά και από τη διάθεση που έδειξαν όλοι στο να εκφράσουν άποψη και προτάσεις για τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο του Αθλητισμού γενικότερα. Τελικά, όχι μόνο υπάρχουν νέοι που τους απασχολούν αυτά τα προβλήματα, αλλά το σημαντικότερο, έχουν βρει και τον τρόπο να εκφραστούν και να διεκδικήσουν». Σημείωσε ότι «θα πρέπει η πολιτεία να διοχετεύσει πόρους έτσι ώστε αυτό το κοινωνικό αγαθό να μπορέσει να το χαίρεται ο κάθε πολίτης της χώρας μας, χωρίς να πρέπει να δαπανήσει χρήματα, που δυστυχώς δεν έχει πλέον. Η εκγύμναση και η δια βίου άθληση δε θα πρέπει να είναι είδος πολυτελείας, αλλά βασική παροχή προς όλους μας».

  • Αθλητικό camp διοργανώνει η ΚΝΕ και στην Πάτρα, στις 10 και 11 Σεπτέμβρη, στο Παμπελοποννησιακό στάδιο (Λεωφόρος Πατρών - Κλάους, Κουκούλι), με τουρνουά μπάσκετ 3x3, ποδοσφαίρου 5x5 και βόλεϊ, αγώνα δρόμου 3 χλμ., σκυταλοδρομίες (4x400), διαγωνισμούς ποδοσφαίρου - μπάσκετ και επιδείξεις μαχητικών αθλημάτων.
Γιορτινά νεανικά ραντεβού σε όλη τη χώρα

Στο Κιλκίς
Στο Κιλκίς
Με πετυχημένες εκδηλώσεις σε νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα συνεχίστηκε το προηγούμενο διάστημα το ταξίδι του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» με σύνθημα «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή! Να προχωράς και εσύ, καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία».

Μια τέτοια εκδήλωση έγινε το Σάββατο 27 Αυγούστου στο Κόκκινο Φαναράκι, στο λιμάνι της Χίου. Από νωρίς το πρωί, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στόλισαν το χώρο και έφτιαξαν μια μικρή κόκκινη πολιτεία, που στόλισε το λιμάνι και τράβηξε τον κόσμο από κάθε σημείο της προκυμαίας. Στο χώρο υπήρχε έκθεση με θέμα τους «αλύγιστους της ταξικής πάλης», με αρχειακό υλικό αφιερωμένο στους Χιώτες ναυτεργάτες, μέλη της θρυλικής ΟΕΝΟ, που πάλεψαν μέσα από τον ΔΣΕ, και φωτογραφικό υλικό από την περίοδο που λειτουργούσαν οι γυναικείες φυλακές Χίου (1948 - 1949). Επίσης, τη σκηνή πλαισίωνε έκθεση με θέμα το Προσφυγικό, ενώ στο χώρο λειτουργούσε βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Το πρόγραμμα άνοιξε με χαιρετισμό από μέλος της ΚΝΕ, συνέχισε με παρουσίαση - ξενάγηση στο χώρο της έκθεσης για τους Χιώτες ναυτεργάτες του ΔΣΕ, από τον Γραμματέα της Τομεακής Οργάνωσης Χίου της ΚΝΕ, Απόστολο Αμέντα, ενώ η θεματική ολοκληρώθηκε με μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα από την ομάδα της ΚΝΕ για τα 70χρονα του ΔΣΕ. Ακολούθησε ομιλία από τον Νίκο Ρεμπάπη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην Αρτα
Στην Αρτα
Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ συμμετείχαν επίσης πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Χίο. Μάλιστα, συγκρότημα προσφύγων άνοιξε και τη συναυλία, τραγουδώντας στα ελληνικά το γνωστό τραγούδι «η Προσφυγιά», προκαλώντας συγκίνηση μέσα από τους στίχους του: «Σε ποια πέτρα, σε ποιο χώμα να ριζώσεις τώρα πια/ κι απ' το θάνατο ακόμα πιο πικρή 'σαι προσφυγιά»...

Το πρόγραμμά τους συνέχισαν με τραγούδια του τόπου τους, ενώ το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι.

Στην Αρτα

Διήμερες ήταν οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ στην Αρτα, την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Σκουφά. Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας ξεκίνησε με το μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα στους πρώτους νεολαίους κομμουνιστές της Αρτας (1919 - 1940). Αναφορά έγινε στους πρώτους πυρήνες μαθητών, που έπαιξαν σοβαρό ρόλο στον παράνομο γιορτασμό της Πρωτομαγιάς του 1938, σε συνθήκες φασιστικής δικτατορίας, όταν έγραψαν με καρμπόν χιλιάδες χειρόγραφες προκηρύξεις με τα συνθήματα της Πρωτομαγιάς και κατά της δικτατορίας και τα σκόρπισαν σε όλη την πόλη, με αποτέλεσμα το ξημέρωμα της Πρωτομαγιάς του 1938 να βρει την Αρτα κατακόκκινη. Ακόμα μνημονεύτηκαν τα στελέχη της ΟΚΝΕ στην Αρτα Τάκης Ζάγκας και Φώντας Κολιός που παραδόθηκαν από τη μεταξική δικτατορία και εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς, ο καπετάνιος του Αρχηγείου Τζουμέρκων Θόδωρος Ζαλοκώστας και ο πολιτικός επίτροπος του ΔΣΕ Ηπείρου Γερονίκος Μίμης που σκοτώθηκε στους Μελισουργούς. Σε αυτό το ταξίδι αναδείχτηκε η ανάγκη ύπαρξης της Κομμουνιστικής Νεολαίας σε όλες τις συνθήκες με την καθοδήγηση του ΚΚΕ. Στη συνέχεια, μίλησε ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ το πρόγραμμα της Παρασκευής έκλεισε με λαϊκό γλέντι με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και τους Contrasto όπου συμμετείχε πλήθος κόσμου.

Στη Δράμα
Στη Δράμα
Μαζική ήταν η προσέλευση του κόσμου και το Σάββατο, που το πρόγραμμα άρχισε στο Στέκι των μαθητών με σύντομη παρουσίαση έκθεσης για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο. Στη συνέχεια, τον τόνο έδωσε το χορευτικό από την Αγία Παρασκευή που παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς από τη Θράκη και απέσπασε θερμό χειροκρότημα. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με τον Στάθη Αρτινό, ο οποίος έκανε διαδρομή στο έντεχνο τραγούδι. Ακολούθησε συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο και Γιάννη Γιοκαρίνη, στην οποία έδωσαν το «παρών» πλήθος νέοι, ενώ το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα του Αλέκου Τάτση. Αρκετό ενδιαφέρον υπήρξε για την έκθεση που λειτουργούσε στο χώρο του Φεστιβάλ και αφορούσε τη δράση του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ στη χρονική περίοδο του Μεσοπολέμου.

Στο Ιόνιο

Στην Κεφαλονιά, η κεντρική εκδήλωση στο νησί έγινε στο Πάρκο Νάπιερ, στο Αργοστόλι, το περασμένο Σάββατο.

Τις εκδηλώσεις άνοιξε ομάδα χορευτών που παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς με μεγάλη επιτυχία. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Κώστας Μουγκογιάννης, μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε μουσικό - ιστορικό αφιέρωμα στους αγώνες και το κίνημα της εργατικής τάξης της Κεφαλονιάς τις δεκαετίες 1920 - 1930, που επιμελήθηκε ομάδα μελών της Τομεακής Οργάνωσης Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΚΝΕ, ενώ οι εκδηλώσεις έκλεισαν με συναυλία από το συγκρότημα Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ. Στο χώρο λειτουργούσε έκθεση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ και του τμήματός του στην Κεφαλονιά, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων επισκεπτών, έκθεση βιβλίου της ΣΕ και παιδότοπος.

Στο Ανοιχτό Θέατρο Λευκάδας έγινε, επίσης, το Σάββατο 3 Σεπτέμβρη, η κεντρική εκδήλωση του 42ου Φεστιβάλ στο νησί.

Τους καλεσμένους καλωσόρισε ο Χρήστος Καμπέρης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της Οργάνωσης Λευκάδας της ΚΝΕ στην Εξάνθεια και στην Καρυά, που ανέδειξαν ιστορικές πλευρές από τη δράση του Αρχηγείου Ξηρομέρου - Λευκάδας του ΔΣΕ. Ακολούθησε στη συνέχεια βιντεοπροβολή για τους πρόσφυγες και τον πόλεμο που είχε επιμεληθεί η Οργάνωση Πελοποννήσου της ΚΝΕ και αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι από τους μουσικούς: Βαγγέλη Βερροιώτη (κιθάρα), Χρήστο Μίσκο (κιθάρα, τραγούδι), Κώστα Γουρζή (κιθάρα) και Κατερίνα Τουτουδάκη (τραγούδι). Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με την ορχήστρα του Βαγγέλη Κορακάκη.

Στο χώρο του Φεστιβάλ λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στη δράση του ΔΣΕ, βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και μπαρ.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν, τις προηγούμενες μέρες, οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ σε Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα και Κιλκίς. Πολλοί νέοι έδωσαν και φέτος το «παρών», άκουσαν και συζήτησαν την πρόταση διεξόδου που καταθέτει το ΚΚΕ στο λαό, παρακολούθησαν τις πολύμορφες εκδηλώσεις και διασκέδασαν.

Στη Δράμα, μίλησε ο Δημήτρης Παπατολίδης, Γραμματέας Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα για τη μετανάστευση και την προσφυγιά. Σε ένα ταξίδι από τους Ελληνες που μπάρκαραν για την Αμερική στις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι τους πρόσφυγες της μικρασιατικής καταστροφής και από τη μεταπολεμική μετανάστευση στη Γερμανία μέχρι τα σημερινά κύματα των προσφύγων στο Αιγαίο, αναδείχτηκαν οι αιτίες του φαινομένου: φτώχεια, ανεργία, ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών κέντρισε και η έκθεση που λειτουργούσε στο χώρο για το Μάη του '36, αλλά και οι εκδόσεις στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής». Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με συναυλίες των νεανικών συγκροτημάτων, Believe και Countless Wounds.

Στο Κιλκίς, μίλησε ο Θοδωρής Αθανασιάδης, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Κιλκίς του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα άνοιξε με συναυλία από το rock συγκρότημα Northwave, ενώ συνεχίστηκε με ποντιακό γλέντι από νέους της περιοχής. Στο χώρο λειτούργησε και Παιδότοπος με πρωταγωνιστές τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ.

Στην Καστοριά, μίλησε η Τίνα Κουζιάκη, Γραμματέας Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, έγινε αφιέρωμα στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ, συναυλία από ροκ συγκρότημα και λαϊκό γλέντι.

Στη Φλώρινα, μίλησε ο Νόντας Στολτίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Το ενδιαφέρον συγκέντρωσε το βίντεο που προβλήθηκε για την ανεργία των νέων στην Ελλάδα και την ΕΕ. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιελάμβανε παραδοσιακό γλέντι με χάλκινα από μαθητικό συγκρότημα και λαϊκό γλέντι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ