Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ 42ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Να μη λείψει κανείς από το πρώτο μαθητικό ραντεβού της χρονιάς!

Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι δραστηριότητες για το Μαθητικό Στέκι στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης»

Το πρώτο ραντεβού των μαθητών για τη νέα σχολική χρονιά έκλεισε... στο Μαθητικό Στέκι του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»! Για άλλη μια χρονιά, στις 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη, το Μαθητικό Στέκι, ο γνώριμος πλέον χώρος στην άκρη της λίμνης του Πάρκου «Αντ. Τρίτσης» στο Ιλιον, φιλοδοξεί να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων με το πλούσιο πρόγραμμά του. Στοιχείο που χαρακτηρίζει και φέτος το Μαθητικό Στέκι είναι ότι το πρόγραμμά του βασίζεται στη συμμετοχή δεκάδων μαθητών, μελών και φίλων της ΚΝΕ, απ' όλη την Αττική, που στήνουν τη δική τους γιορτή, αναδεικνύουν τους προβληματισμούς τους, παίζουν, διασκεδάζουν, εκφράζουν τις σκέψεις και τα όνειρά τους.

Εκτός από τις «καθιερωμένες» συναυλίες, που έτσι κι αλλιώς συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον, ετοιμάζονται:

  • Παιχνίδι «Ακου τι είπαν...», που θα πραγματοποιηθεί τα απογεύματα της Πέμπτης 22/9 και της Παρασκευής 23/9 και θα βασίζεται σε ερωτηματολόγια που διακινούνται ήδη από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική, σε πλατείες, στέκια νεολαίας και χώρους όπου συχνάζουν μαθητές και φυσικά θα εξαντληθούν τις μέρες που θα ανοίξουν τα σχολεία. Μάλιστα, τη μία μέρα το παιχνίδι και οι ερωτήσεις του θα αφορούν στην κατάσταση που επικρατεί στα ΕΠΑΛ.
  • Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα με τίτλο «Σε ποιον ανήκει ο κόσμος...», που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 23/9, μέσα από το οποίο οι μαθητές, αξιοποιώντας τραγούδια, ποιήματα και λογοτεχνικά κείμενα, έχουν στόχο να αναδείξουν τι σημαίνει να είσαι νέος κομμουνιστής.


Οι προετοιμασίες του αφιερώματος έχουν ήδη ξεκινήσει. Η ιδέα «έπεσε» στη σύσκεψη - συνάντηση που πραγματοποίησε η ΚΝΕ, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας, για μαθητές, μαθητικά συγκροτήματα και θεατρικές ομάδες, που στην πλειοψηφία τους είχαν πάρει μέρος στα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ την άνοιξη. Εκεί, αφού συζήτησαν τις ιδέες τους, τις μορφές και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να τις πλαισιώσουν, αποφάσισαν να ετοιμάσουν και να παρουσιάσουν ένα ξεχωριστό μουσικοθεατρικό αφιέρωμα, πλούσιο και σε γνώση...

  • Συζήτηση με θέμα «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα;», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23/9, με στόχο οι μαθητές να εκφραστούν, να προβληματιστούν, να μάθουν τι πραγματικά συμβαίνει με τις τελευταίες εξελίξεις στην Παιδεία, αλλά και να γνωρίσουν την πρόταση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο σύγχρονης γενικής παιδείας. Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού για μαθητές Γυμνασίων, βασισμένο στο βιβλίο «Το σχολείο», του Α. Γκαϊντάρ.

Το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη, θα γίνει η βράβευση των νικητριών ομάδων που συμμετείχαν στον 3ο Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό Συλλογικής Ερευνητικής Εργασίας που διοργάνωσαν η ΚΝΕ και ο «Οδηγητής».

Από τις περσινές δραστηριότητες του Μαθητικού Στεκιού
Από τις περσινές δραστηριότητες του Μαθητικού Στεκιού
Επίσης, στο χώρο του Στεκιού οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν και να ξεναγηθούν στην έκθεση που ετοιμάζει η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, με τίτλο: «Να προχωράς κι εσύ καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία». Στόχος της έκθεσης να φέρει σε επαφή τους επισκέπτες με την Ιστορία της ανθρώπινης κοινωνίας, την ανάπτυξη της ίδιας της ανθρωπότητας. Να παρουσιαστούν τα κοινωνικοοικονομικά συστήματα, από την πρωτόγονη κοινωνία μέχρι τον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Να φωτίσει πλευρές για το πώς η κοινωνία αλλάζει και εξελίσσεται, να αποκαλύψει ποια είναι η πραγματική κινητήρια δύναμη που οδηγεί την κοινωνία προς τα μπρος.

Στο Μαθητικό Στέκι θα υπάρχουν επίσης:

-- Χώρος κατάλληλα διαμορφωμένος, όπου οι μαθητές θα μπορούν να γνωρίσουν την ΚΝΕ, να μάθουν για τις θέσεις της, να έρθουν σε επαφή με προτάσεις της ΚΝΕ για βιβλία, ταινίες, τραγούδια κ.λπ.

-- Χώρος για τον Πανελλαδικό Διαγωνισμό, όπου θα υπάρχουν όλες οι εργασίες που συμμετείχαν.

-- Χώρος εργαστηρίων graffiti, stencil κ.λπ.Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org