Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αθλητικές εκδηλώσεις που αγκαλιάστηκαν θερμά

MotionTeam

Το δικαίωμα και η ανάγκη της νεολαίας στον Αθλητισμό βρέθηκαν στο επίκεντρο του αθλητικού διημέρου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη και ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, με το νυχτερινό λαϊκό δρόμο που κατέληξε στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά», όπου στήνεται η κόκκινη νεανική πολιτεία του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Οι διήμερες αθλητικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στα γήπεδα μπάσκετ της Πολίχνης και τη Δευτέρα στην πλατεία Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή πολλών αθλητικών συλλόγων και προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των νέων που τις παρακολούθησαν μαζικά. Οι νικητές των αγώνων μπάσκετ, δρόμου και πινγκ πονγκ θα βραβευτούν στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, που θα γίνει στις 15, 16 και 17 Σεπτέμβρη.

Από το βήμα της εκδήλωσης, στην πλατεία Αριστοτέλους, ο Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, κάλεσε τις νέες και τους νέους να κοιτάξουν έξω από τα όρια του εκμεταλλευτικού συστήματος, που σταθερά τους στερεί δικαιώματα, τονίζοντας ότι «δίνουμε τη μάχη: Για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας, για να ενώσουμε σε κοινό αγώνα όλους τους νέους των λαϊκών οικογενειών κόντρα στην υποβάθμιση της μόρφωσης, στην ανεργία, στη μισή κακοπληρωμένη δουλειά, στη μισή ζωή, την εμπορευματοποίηση και τα εμπόδια πρόσβασης στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τη γενικότερη ανασφάλεια. (...) Με τη συλλογική δράση, την αλληλεγγύη, την αγάπη για τη μόρφωση, τον αθλητισμό και την ίδια τη ζωή, για να ανοίξουμε το δρόμο στο μέλλον που μας αξίζει, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, την κοινωνία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».


MotionTeam

Στο πλαίσιο του διημέρου, την Κυριακή, στα γήπεδα της Πολίχνης πραγματοποιήθηκε τουρνουά μπάσκετ 3on3, όπου συμμετείχαν οι ομάδες «Ελπίδα» Τούμπας, ΜΕΝΤ και 16 ερασιτεχνικές και συνοικιακές ομάδες.

Τη Δευτέρα, από νωρίς, στην πλατεία Αριστοτέλους στήθηκε μια πολύ όμορφη αθλητική γιορτή, η οποία χειροκροτήθηκε από πλήθος κόσμου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επιδείξεις ακροβατικής γυμναστικής. Οι μικροί αθλητές του «Ορφέα» Καλαμαριάς, πολλοί πανελλήνιοι πρωταθλητές χάρισαν στους συγκεντρωμένους ένα υπέροχο θέαμα με προγράμματα ισορροπίας, τα οποία θα παρουσιαστούν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα το Νοέμβρη. Ακολούθησε επίδειξη πυγμαχίας και Kick Boxing με την ομάδα Golden Gloves Petrosyan Team, επίδειξη Judo από ομάδα παιδιών από το ΚΕΘΕΑ και το Γυμναστικό Σύλλογο «Ηρακλή» και τέλος ελεύθεροι αγώνες πινγκ πονγκ.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με το νυχτερινό λαϊκό δρόμο, όπου συμμετείχαν δεκάδες νέοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΝΕ και έτρεξαν ελεύθερα, χωρίς εισιτήριο συμμετοχής, χορηγούς και σπόνσορες. Σημείο εκκίνησης ήταν το Αγαλμα Βενιζέλου και τερματισμού το πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός λαϊκή ανάγκη

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, ο Γιάννης Τσιμπής, συνταξιούχος καθηγητής ΤΕΦΑΑ, και ο Πάνος Νομικός, προπονητής της ομάδας μπάσκετ ΜΕΝΤ, ανέλυσαν γιατί «ο Αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια για λίγους, είναι δικαίωμα για όλους».


MotionTeam

Οπως είπε ο Γ. Τσιμπής, «η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός είναι λαϊκή ανάγκη, δεν είναι πολυτέλεια για λίγους. Για τους κομμουνιστές η βάση της Φυσικής Αγωγής είναι το σχολείο, το οποίο όμως διαχρονικά απαξιώνει το μάθημα, μειώνοντας τις ώρες και τους καθηγητές όταν δεν υπάρχουν υποδομές και αυτές που υπάρχουν είναι ανεπαρκείς. Αυτή η διαχρονική υποβάθμιση της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο ενίσχυσε και το ρόλο των αθλητικών σωματείων. Δεν είναι, όμως, ο ρόλος του σωματείου να καλύπτει μαζικά τις ανάγκες για άσκηση για το λαό και τη νεολαία, με τους γονιούς και τους αθλητές να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Σήμερα καθήκον είναι να αγωνιστούμε για ένα σχολείο όπου θα μπαίνουν οι βάσεις για τη θωράκιση της υγείας, αλλά και τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ανθρώπου. Ενα σωματείο αθλητικό, που θα αξιοποιεί το ταλέντο που του δίνει το σχολείο, για να λειτουργήσει συναγωνιστικά και όχι ανταγωνιστικά, όπως θέλει το καπιταλιστικό σύστημα. Ενα περιβάλλον Φυσικής Αγωγής, όπου ο άνθρωπος με βιωματικό τρόπο να αγωνίζεται, να βάζει στόχους και να τους κατακτά. Ενα περιβάλλον όπου η νίκη και η ήττα είναι μάθημα ζωής γι' αυτούς που τη βιώνουν μέσα από τον αθλητισμό. Ενα δήμο που θα στέκεται δίπλα στις ανάγκες των δημοτών του για Φυσική Αγωγή και Αθλητισμό χωρίς ανταποδοτική λογική».

Στην ιστορία του μπάσκετ, που ως ομαδικό άθλημα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής, το πώς γεννήθηκε, πώς αναπτύχτηκε παγκοσμίως και στην Ελλάδα και αν τελικά είναι δικαίωμα όλου του κόσμου, αν το διασφαλίζει η πολιτεία ελεύθερα και για όλους, αναφέρθηκε ο Π. Νομικός, τονίζοντας ότι σήμερα είναι δύσκολα προσβάσιμο για κάποιον που δεν έχει χρήματα.

Με την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων της πρώτης μέρας, ο Π. Νομικός δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ομολογώ ότι όχι μόνο εντυπωσιάστηκα από τη μαζική συμμετοχή, αλλά και από τη διάθεση που έδειξαν όλοι στο να εκφράσουν άποψη και προτάσεις για τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο του Αθλητισμού γενικότερα. Τελικά, όχι μόνο υπάρχουν νέοι που τους απασχολούν αυτά τα προβλήματα, αλλά το σημαντικότερο, έχουν βρει και τον τρόπο να εκφραστούν και να διεκδικήσουν». Σημείωσε ότι «θα πρέπει η πολιτεία να διοχετεύσει πόρους έτσι ώστε αυτό το κοινωνικό αγαθό να μπορέσει να το χαίρεται ο κάθε πολίτης της χώρας μας, χωρίς να πρέπει να δαπανήσει χρήματα, που δυστυχώς δεν έχει πλέον. Η εκγύμναση και η δια βίου άθληση δε θα πρέπει να είναι είδος πολυτελείας, αλλά βασική παροχή προς όλους μας».

  • Αθλητικό camp διοργανώνει η ΚΝΕ και στην Πάτρα, στις 10 και 11 Σεπτέμβρη, στο Παμπελοποννησιακό στάδιο (Λεωφόρος Πατρών - Κλάους, Κουκούλι), με τουρνουά μπάσκετ 3x3, ποδοσφαίρου 5x5 και βόλεϊ, αγώνα δρόμου 3 χλμ., σκυταλοδρομίες (4x400), διαγωνισμούς ποδοσφαίρου - μπάσκετ και επιδείξεις μαχητικών αθλημάτων.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org