Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
Συνεργασία με ΜΚΟ για τα προσφυγόπουλα

Συνεργασία με ΜΚΟ για ζητήματα εκπαίδευσης προσφυγόπουλων ανακοινώνει το υπουργείο Παιδείας, καλώντας Διεθνείς Οργανισμούς και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που επιθυμούν να λάβουν σχετική πιστοποίηση να στείλουν αίτημα στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Διευκρινίζει επίσης ότι οι παραπάνω μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της μη τυπικής εκπαίδευσης σε ώρες και μέρες που δε θα συμπίπτουν με το ωρολόγιο πρόγραμμα των νηπιαγωγείων και των τάξεων υποδοχής. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν ακόμα τομέα όπου ανάγκες των προσφύγων αντί να καλύπτονται αποκλειστικά από το κράτος αφήνονται - έστω και έμμεσα - στις ΜΚΟ.

Παράλληλα, το υπουργείο εξαγγέλλει πως προς το τέλος Σεπτέμβρη αναμένεται να μπουν κάποια παιδιά στις πρώτες Τάξεις Υποδοχής και «Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων» (ΔΥΕΠ), ενώ θα ακολουθήσει σταδιακό άνοιγμα και άλλων τάξεων και δομών.

Ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός, που ανακοίνωσε το υπουργείο προβλέπει ότι για τις ηλικίες 4 έως 7 θα ιδρυθούν παραρτήματα νηπιαγωγείων εντός των κέντρων φιλοξενίας, τα παιδιά ηλικίας 7 έως 15 ετών θα ενταχθούν σε τάξεις υποδοχής των γειτονικών δημόσιων σχολείων, προκειμένου να μάθουν να μιλούν τα Ελληνικά, για τα ασυνόδευτα παιδιά ηλικίας 14 - 18, το ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ μαζί με τη Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και άλλους φορείς θα εκπονήσουν το σχέδιο ένταξής τους, εφ' όσον αυτά το θέλουν, στην τεχνική εκπαίδευση.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Παιδείας είναι απόν όλο αυτό το διάστημα από το μεγάλο ζήτημα της ολόπλευρης στήριξης που έχουν ανάγκη τα προσφυγόπουλα. Σύμφωνα με την Εκθεση Αποτύπωσης Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων στα Κέντρα φιλοξενίας προσφύγων της Επιστημονικής Επιτροπής που συγκρότησε το υπουργείο Παιδείας (Ιούνης 2016), από τους 76 φορείς που δραστηριοποιούνται σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι 36 είναι Σύλλογοι, ενώσεις, ομάδες εθελοντών, οι 32 ΜΚΟ, 5 Πανεπιστήμια και 3 δημόσιοι φορείς, ενώ επιπλέον δραστηριοποιούνται και 7 πρωτοβουλίες προσφύγων. Υπενθυμίζεται ακόμη ότι το ΚΚΕ σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση τον περασμένο Ιούλη στη Βουλή απαίτησε άμεσα μέτρα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ