Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πολύμορφη ανησυχία σε αστικά επιτελεία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε ομιλία της στη γερμανική Βουλή η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, κάλεσε χτες τα άλλα αστικά κόμματα «να μην υποχωρήσουν στην πίεση της λαϊκιστικής δεξιάς στο θέμα των προσφύγων», με αφορμή την επιτυχία του νέου κόμματος που εκφράζει τμήματα του γερμανικού, της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD), στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο - Δυτική Πομερανία, όπου κατατάχτηκε δεύτερο με 21%, μετά τους Σοσιαλδημοκράτες (33%), υπερκεράζοντας τους Χριστιανοδημοκράτες (19%), ενώ έπονται εκλογές στη Σαξονία και το Βερολίνο. Νέες πανεθνικές δημοσκοπήσεις δίνουν στο νέο κόμμα υψηλά ποσοστά.

«Εάν αρχίσουμε τόσο στα λόγια όσο και στις πράξεις να υιοθετούμε προσανατολισμούς βάσει εκείνων που δεν ενδιαφέρονται για την εξεύρεση λύσεων, τότε εμείς θα χάσουμε την πυξίδα», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπερασπιζόμενη «τις αξίες της Γερμανίας και του δυτικού πολιτισμού», που στην ουσία είναι αυτές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που προκαλεί πρόσφυγες και ξεριζωμένους, τους οποίους μετά θεωρεί παρείσακτους είτε τους χρησιμοποιεί ως φτηνή εργατική δύναμη.

Η Μέρκελ, που βλέπει τη δημοτικότητά της να πέφτει, σημείωσε ότι «οι πολιτικοί αξιωματούχοι οφείλουν να μετρούν τα λόγια τους, διότι, αν προχωρήσουμε σε μία κλιμάκωση, κερδισμένοι θα είναι όσοι ποντάρουν στα ηχηρά λόγια και στις απλοϊκές λύσεις», επιχειρώντας να δώσει μια απάντηση και στον Χορστ Ζεεχόφερ, πρόεδρο της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, σύμμαχου κόμματος, που της άσκησε έντονη κριτική. Επαίνεσε «την εθνική προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, όταν η χώρα άνοιξε την πόρτα της στα κύματα των προσφύγων», ενώ υπενθύμισε ότι «έκτοτε η ροή έχει δραστικά μειωθεί».

Επίσης, υποστήριξε την αναγκαιότητα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας στο Προσφυγικό, λέγοντας ότι «συνιστά μοντέλο για ανάλογες συνεργασίες με χώρες όπως η Αίγυπτος και η Λιβύη», προσθέτοντας ότι «θα ασκείται κριτική στην Τουρκία όταν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ταυτόχρονα θα λέγεται ότι είναι καλό που το στρατιωτικό πραξικόπημα απέτυχε».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι στα διεθνή προβλήματα, στα οποία περιλαμβάνεται και η προσφυγική κρίση, «η απάντησή μου είναι ότι υπηρετούμε τη χώρα μας με τον καλύτερο τρόπο όταν προσανατολιζόμαστε με βάση τις αξίες που μας έκαναν αυτό που είμαστε σήμερα, την ελευθερία, την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη».

Ανησυχία στην οικονομία

Η τοποθέτηση αυτή και οι υποσχέσεις από τον βασικό συνεργάτη της, υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για μειώσεις φόρων κατά 15 δισ. ευρώ μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 δείχνουν τη διαπάλη που γίνεται και μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες, που αναμένεται να οξυνθεί για τα υποτιθέμενα διαφορετικά μείγματα διαχείρισης, που όμως όλα καταλήγουν στη στήριξη του κεφαλαίου, το οποίο βλέπει τα κέρδη του να αυξάνουν, ενώ τα λαϊκά στρώματα χάνουν δικαιώματα.

Το υπέρογκο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας (περισσότερες οι εξαγωγές προϊόντων από τις εισαγωγές), που φθάνει, με βάση πρόσφατα στοιχεία του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, τα 278 δισ. ευρώ, δείχνει την ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη και ότι το γερμανικό κεφάλαιο υπερέχει των ανταγωνιστών του στην ΕΕ, αλλά για τους εργαζόμενους αυτό μεταφράζεται σε επιδείνωση της ζωής τους, με επέκταση της μισοδουλειάς - μισοζωής των λεγόμενων «μίνι τζομπς».

Πάντως, ανησυχία στα αστικά επιτελεία της λεγόμενης «ατμομηχανής της Ευρώπης» προκαλούν τα στοιχεία που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας περί πτώσης της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλη, η μεγαλύτερη των τελευταίων 23 μηνών. Γίνεται λόγος για σημάδια επιβράδυνσης της καπιταλιστικής οικονομίας καθώς οι εξαγωγές της χώρας πλήττονται από τη χαμηλότερη ζήτηση στις αναδυόμενες αγορές και εντείνονται οι ανησυχίες από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,5% τον Ιούλη σε σύγκριση με τον Ιούνη, ενώ η αύξηση κατά 1,8% στις Κατασκευές και κατά 2,6% στην Ενέργεια δεν ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει τη μείωση κατά 2,3% στη μεταποιητική δραστηριότητα. Τεχνοκράτες αποδίδουν την τάση αυτή τόσο στο Brexit, στην κατάσταση συνολικά στην ΕΕ, στην ασθενέστερη δραστηριότητα στην Κίνα, αλλά και στη μεγαλύτερη μετατόπιση στις υπηρεσίες, μια κατηγορία όμως αρκετά διαστρεβλωμένη στην αστική ορολογία, καθώς περιλαμβάνει και βιομηχανικούς παραγωγικούς τομείς, όπως οι τηλεπικοινωνίες ή τμήμα των μεταφορών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνομιλίες για ευρωπαϊκή βιομηχανική και εξωτερική πολιτική(28/2/2019)
Στην Ιορδανία ο Γερμανός ΥΠΕΞ(5/4/2018)
Εμφαση στην κοινή «Ασφάλεια και Αμυνα» και τη διείσδυση στην Αφρική(14/7/2017)
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με αφορμή τις παρακολουθήσεις(2/11/2013)
Επιδιώκοντας την αναβάθμιση της «ειδικής σχέσης»(28/5/2013)
Οι ΗΠΑ και το χρέος της Ελλάδας(11/6/2011)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org