Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ
Ολοκληρώνεται σήμερα η επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του κυβερνητικού νομοσχεδίου για το νέο εκλογικό νόμο. Στις 19 και 20 Ιούλη, το νομοσχέδιο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια. Χτες, στην Επιτροπή έγινε ψηφοφορία επί της αρχής και συζήτηση για τα άρθρα του νομοσχεδίου. Οσον αφορά την ψηφοφορία επί της αρχής, το ΚΚΕ ψήφισε «παρών». Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν τα κυβερνητικά κόμματα και η Ενωση Κεντρώων. Κατά τάχθηκαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ενώ η Χρυσή Αυγή επιφυλάχτηκε για την Ολομέλεια, δείχνοντας ότι στο παρασκήνιο το παζάρι συνεχίζεται ακάθεκτο.
Κατά τη χτεσινή συζήτηση, η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση, τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα κινήθηκε γύρω από την «κυβερνητική σταθερότητα», που είναι το ζητούμενο για το αστικό πολιτικό σύστημα, προκειμένου απρόσκοπτα να προωθείται η αντιλαϊκή πολιτική. Ενδεικτικά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Γκιόλας ισχυρίστηκε ότι ο εκλογικός νόμος «προωθεί τη σύνθεση και κατατείνει σε κυβερνήσεις συνεργασίας» που θα επιφέρουν «την κυβερνητική σταθερότητα, τη συνδιαμόρφωση και τον έλεγχο που εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και ειρήνη».
Από την πλευρά της ΝΔ, ο εισηγητής της, Μ. Βορίδης, εκφράζοντας προβληματισμούς τμημάτων του κεφαλαίου, αναρωτήθηκε «πώς μπορεί να υπάρξει κυβερνησιμότητα, πώς θα υπάρξει σύνθεση προγραμματική, όταν θα χρειάζονται 4 και 5 κόμματα για κυβέρνηση; Τι είδους κυβερνητική σταθερότητα θα είναι αυτή;».
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, δείχνοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά και ότι τα παζάρια θα βρίσκονται σε εξέλιξη έως την τελευταία στιγμή, δήλωσε «οπαδός των συνθέσεων, των συναινέσεων, των κυβερνητικών συμπράξεων», γιατί αυτό απαιτεί η «σημερινή σύνθετη εποχή», αλλά χρέωσε στην κυβέρνηση «αποσπασματικότητα», λέγοντας ότι «αυτό είναι που μας αναγκάζει να ψηφίσουμε κατά». Ο ίδιος πρόσθεσε με νόημα: «Να γίνει η συζήτηση από την αρχή. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ό,τι θέλετε».
Ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, είπε ότι «η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων και του δικομματισμού έχει παρέλθει» και πως είναι ανάγκη «τις διεργασίες που συντελούνται στην ελληνική κοινωνία να τις εκφράσουμε και στο πολιτικό σύστημα». Οσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε ότι θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στη συντήρηση, δηλαδή τη ΝΔ, ή «τις αριστερές δυνάμεις της προόδου».
Από το Ποτάμι, ο Ν. Μπαργιόκας επανέφερε τις προτάσεις του κόμματός του υπέρ του «κυμαινόμενου» μπόνους για να εξασφαλίζεται ότι η χώρα θα έχει κυβέρνηση κ.λπ. Από την Ενωση Κεντρώων τοποθετήθηκε ο Δ. Καρράς, ενώ η Χρυσή Αυγή δεν τοποθετήθηκε.
Μιλώντας στη συνεδρίαση, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης είπε ότι «θα ψηφίσουμε τα άρθρα 1, 2, 4 και 5 (σ.σ. ψήφος στα 17, κατάργηση μπόνους, διευθέτηση εδρών και περιφερειών, ισχύς του νόμου από τις επόμενες εκλογές, αν συγκεντρώσει 200 ψήφους)». «Δεν μπορούμε - σημείωσε - να ψηφίσουμε το άρθρο 3», που αφορά στη διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή.
Οσον αφορά συνολικά το νομοσχέδιο, επισήμανε ότι η κυβέρνηση προωθεί αυτή την περίοδο τον εκλογικό νόμο γιατί «θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει τον πρώτο λόγο στον πόλο το λεγόμενο κεντροαριστερό του αστικού πολιτικού συστήματος. Η αύξηση της αναλογικότητας που προβλέπεται από το νόμο, διευκολύνει αυτό το σχεδιασμό για κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν το κόμμα αυτό βγει δεύτερο». Επισήμανε ότι «από την άλλη, η κυβέρνηση αξιοποιεί το νόμο και ως αντιπερισπασμό, για να σκιάσει τη νέα επίθεση που ετοιμάζεται να εξαπολύσει στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα».
Δείχνοντας ότι ο εκλογικός νόμος είναι μέρος των διεργασιών για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, αναφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ, που τώρα είναι υπέρ του μπόνους, ενώ πριν από ένα χρόνο είχε καταθέσει πρόταση νόμου για την κατάργησή του. Είπε επίσης και για τη ΝΔ ότι είναι υπέρ του μπόνους, το οποίο υπενθύμισε ότι καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1990, γιατί βλέπει ότι έχει λίγα περιθώρια συνεργασιών. Επισήμανε, τέλος, ότι με όποιον εκλογικό νόμο, στο πλαίσιο αυτού του συστήματος θα συνεχίζεται η σφαγή του λαού για τα κέρδη του κεφαλαίου.
Τα παζάρια για τον εκλογικό νόμο συνεχίστηκαν χτες και εκτός Βουλής, με δηλώσεις και τοποθετήσεις στελεχών της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, μιλώντας στο «ΣΚΑΪ», κάλεσε ξανά το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει τις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση, ισχυριζόμενος παράλληλα ότι έως τις 20 Ιούλη υπάρχει αρκετός πολιτικός χρόνος για να βρεθούν οι τρεις ψήφοι που απαιτούνται για να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 200 βουλευτών και να ισχύσει το νέο εκλογικό σύστημα από τις ερχόμενες εκλογές. Πρόσθεσε ότι το σύστημα αυτό διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για κυβερνήσεις συνεργασίας, αν και ο ίδιος «δεν βλέπει» κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Ο Π. Κουρουμπλής τάχτηκε υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό με αυξημένες αρμοδιότητες. Στο παραπάνω πλαίσιο, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με σχόλιό του κάλεσε την Φώφη Γεννηματά είτε να «συνταχτεί στο πλευρό των συντηρητικών δυνάμεων και του κ. Μητσοτάκη» είτε να στηρίξει τον εκλογικό νόμο που φέρνει η κυβέρνηση.
«Οι τυχοδιωκτικές επιλογές και οι εκβιασμοί του κ. Τσίπρα δεν περνούν. Ο δε κ. Μητσοτάκης θα μας βρει απέναντί του σε κάθε προσπάθεια επαναφοράς του ληστρικού bonus των 50 εδρών», απάντησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Από την πλευρά της, η ΝΔ επιμένει ότι δεν υπάρχει συναίνεση στο εκλογικό νομοσχέδιο που κατάθεσε η κυβέρνηση. Οπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γ. Κουμουτσάκος, «ο νόμος πρέπει να έχει αναλογικότητα και κυβερνησιμότητα. Ο παρών νόμος το εξασφαλίζει». Αντίστοιχα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Ν. Δένδιας, σχολίασε στον τηλεοπτικό «ΣΚΑΪ» ότι «ο πρώτος σκοπός της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργήσει μια κατάσταση που να μην μπορεί κανείς να κυβερνήσει χωρίς να την έχει ανάγκη».
Τέλος, μιλώντας στην εφημερίδα «Η Γνώμη» της Πάτρας, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, επανέλαβε τη θέση του για «μείωση του μπόνους, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, μείωση των εδρών» και προσπάθησε με δόλιο τρόπο να βάλει στο κάδρο των άθλιων παζαριών και το ΚΚΕ, ισχυριζόμενος ότι οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες δεν σπάνε και ότι αυτό είναι «το αντάλλαγμα για να ψηφίσουν την απλή τους αναλογική το ΚΚΕ και ο Λεβέντης»...