Τετάρτη 13 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενισχύθηκε με ένα ακόμα πλοίο η ΝΑΤΟική αρμάδα στο Αιγαίο

Η ναυτική δύναμη υπηρετεί ευρύτερους σχεδιασμούς στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων

Με ενισχυμένη σύνθεση συνεχίζει τις περιπολίες της στο Αιγαίο η ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 που αναπτύχθηκε στο Αιγαίο, με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και με πρόσχημα το Προσφυγικό, ενώ στην πραγματικότητα παρατάσσει δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας στο δίαυλο που ακολουθούν τα ρωσικά πλοία πλέοντας προς Συρία, στην ένταση της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, πρόσφατα και σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πολωνία, στην αρμάδα εντάχθηκε και η πολωνική φρεγάτα «T. KOSCIUSZKO», κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί άλλωστε ο Πολωνός υπουργός Αμυνας, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, στη συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του.

Εκτός του πολωνικού πλοίου, στη σύνθεση της SNMG2 είναι ενταγμένα επίσης το γερμανικό πλοίο «KARLSRUHE» ως ναυαρχίδα της δύναμης, το τουρκικό «BANDIRMA», τα ελληνικά «ΚΡΑΤΑΙΟΣ», «ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ» και «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», το αμερικανικό «GRAPPLE», το γαλλικό «BOUAN» και το καναδέζικο «CHARLOTTETOWN».

Θυμίζουμε, εδώ, ότι με βάση όσα είπε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, τοποθετούμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ευχαρίστησε «τους Συμμάχους που συνεισφέρουν με πλοία τους σε αυτήν τη δραστηριότητα» και επέμεινε ότι «η πλήρης εφαρμογή της δραστηριότητας είναι αναγκαία, με την επέκτασή της σε όλες τις επίμαχες περιοχές και τη χρήση των ελικοπτέρων των πλοίων που συμμετέχουν. Η Ελλάδα αποδεικνύει σταθερά ότι είναι έτοιμη να εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ να αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει σε αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για την περιοχή».

Ο πρωθυπουργός ως αντικείμενο της ΝΑΤΟικής αποστολής βάζει μπροστά το Προσφυγικό, λειτουργεί ωστόσο ως «λαγός» ευρύτερων σχεδιασμών της λυκοσυμμαχίας στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, όπου κομβικό σημείο τους είναι η παράταξη δυνάμεων προς έλεγχο του κρίσιμου διαύλου του Αιγαίου.

Εξ ου και στη Σύνοδο, ανώτερος ΝΑΤΟικός αξιωματούχος, σε «άτυπη ενημέρωση δημοσιογράφων», αφού πρώτα περιέγραψε πώς αναβαθμίζεται η επιχείρηση του ΝΑΤΟ «ACTIVE ENDEAVOUR» στην Ανατολική Μεσόγειο σε γενικότερη επιχείρηση επιτήρησης και περιπολιών στη θαλάσσια επικράτεια, μετονομάζοντάς την σε «SEA GUARDIAN», με αντικείμενο κυριολεκτικά τα πάντα (από την επιτήρηση και τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, ελέγχους πλοίων σε εμπάργκο όπλων, έως την προστασία κρίσιμων υποδομών, όπως πλατφόρμες άντλησης και αγωγοί μεταφοράς καυσίμου), είπε για τη δραστηριότητα της SNMG2 στο Αιγαίο:

«Πρέπει να βρούμε ένα σχέδιο. Θα το δουλέψουμε τους επόμενους 4 μήνες (...) Σεπτέμβρη με Οκτώβρη θα έχει καταληχτεί. Μπορεί να συνεχιστεί ως κομμάτι της SEA GUARDIAN» πρόσθεσε, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο οι μονάδες της SNMG2, και τα ελληνικά πλοία φυσικά, να εμπλακούν σε επικίνδυνες αποστολές, στη δίνη των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ