Τετάρτη 13 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ «ΖΗΜΕΝΣ»
Αναβολή επ' αόριστον και κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων

Δικαιοσύνη και κυβέρνηση αλληλοκατηγορούνται για τις ευθύνες

Μετά από δέκα χρόνια διερεύνησης του σκανδάλου που απασχόλησε όσο λίγα την επικαιρότητα, η δίκη των κατηγορουμένων βρίσκεται ακόμα στον αέρα
Μετά από δέκα χρόνια διερεύνησης του σκανδάλου που απασχόλησε όσο λίγα την επικαιρότητα, η δίκη των κατηγορουμένων βρίσκεται ακόμα στον αέρα
Με την παραγραφή των αδικημάτων να ελλοχεύει, αναβολή επ' αόριστον αποφάσισε χτες το δικαστήριο για τη δίκη της «Siemens», σε ό,τι αφορά το σκέλος της σύμβασης για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ 8002/1997 με 64 κατηγορούμενους. Η απόφαση λήφθηκε καθώς - σύμφωνα με πληροφορίες - η Εισαγγελία Εφετών και η αρμόδια μεταφραστική υπηρεσία του ΥΠΕΞ δεν είχαν ολοκληρώσει μετά από τόσον καιρό, τα έγγραφα της δικογραφίας στη μητρική γλώσσα των αλλοδαπών κατηγορουμένων.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση ακυρότητας της κλήσης και του παραπεμπτικού βουλεύματος των 13 Γερμανών κατηγορουμένων και του Γαλλοελβετού κατηγορούμενου, Ζαν Κλοντ Οσβλαντ. Η ακυρότητα της κλήσης και του βουλεύματος, σύμφωνα με το δικαστήριο, έγκειται στο γεγονός πως δεν είχε μεταφραστεί στη μητρική τους γλώσσα. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε πως από τη νομολογία, επιβάλλεται με ποινή ακυρότητας να μεταφράζεται το παραπεμπτικό βούλευμα στη γλώσσα που μιλά ο κατηγορούμενος.

Επίσης, το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης του κατηγορούμενου τραπεζίτη Φ. Λυγινού περί μη νόμιμης κλήτευσής του στο ακροατήριο. Κι αυτό διότι, όπως ανέφερε ο πρόεδρος, το παραπεμπτικό βούλευμα επιδόθηκε στους συνηγόρους οι οποίοι είχαν δηλώσει πως δεν τον εκπροσωπούσαν πια.

Από την πλευρά του, το ΥΠΕΞ αντιτείνει ότι η Μεταφραστική Υπηρεσία του «ολοκλήρωσε εγκαίρως το υπέρογκο, 1.580 σελίδων, μεταφραστικό έργο της και παρέδωσε εγκαίρως το σχετικό βούλευμα στην Εισαγγελία Εφετών (...) Παρά το γεγονός αυτό, κάποιοι σήμερα διακίνησαν ανυπόστατες πληροφορίες, περί δήθεν καθυστέρησης της μετάφρασης του βουλεύματος για την υπόθεση SIEMENS από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών».

Σε κάθε περίπτωση, έχουν περάσει 10 χρόνια μετά την έναρξη της δικαστικής έρευνας για τη συγκεκριμένη υπόθεση και είναι άγνωστο το πότε θα πραγματοποιηθεί η δίκη... Στην προηγούμενη δικάσιμο, ο εισαγγελέας Χ. Τζώνης είχε επισημάνει τον κίνδυνο παραγραφής: «Από την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος, ήδη έχει παύσει η ποινική δίωξη για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα για μισούς από τους κατηγορούμενους. Κάθε λεπτό που περνάει, το αδίκημα παραγράφεται, ενώ η πράξη της δωροδοκίας έχει χρόνο τέλεσης το διάστημα 1997 - 1998 και ουσιαστικά δεν έχει ξεκινήσει ούτε η εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό. Πρόκειται για εξαιρετικά επείγουσα περίπτωση».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org