Τετάρτη 13 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαφημίζει τα αντιλαϊκά της επιτεύγματα στους επενδυτές

Η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στο επίκεντρο των συναντήσεων με εκπροσώπους κρατών και επιχειρηματικούς ομίλους

Από τη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Eurokinissi

Από τη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Νέους διαύλους για επενδύσεις ελληνικών και ξένων κεφαλαίων προσπαθεί να ανοίξει η κυβέρνηση, διαφημίζοντας το ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνει με την αντιλαϊκή - φιλομονοπωλιακή πολιτική της. Σ' αυτή την κατεύθυνση, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε χτες με τον σεΐχη Αμπντουλά μπιν Ζαγιέντ Ναχιάν, υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των ΗΑΕ.

Στο σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός εστίασε στον κρίσιμο ρόλο που, όπως είπε, διαδραματίζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και εξέφρασε τη διάθεση της κυβέρνησης για εμβάθυνση των σχέσεων συνεργασίας.

Απ' την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα προχωράει στη «σωστή κατεύθυνση», εννοώντας βέβαια την κατεύθυνση που υπαγορεύουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου να διαμορφωθεί κλίμα ευνοϊκό για τις επενδύσεις και την κερδοφορία τους. Με τη σειρά του υπερασπίστηκε την προοπτική περαιτέρω εμβάθυνσης και ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών, αναφέροντας ότι πρέπει να διερευνηθούν τα πεδία νέων επενδυτικών προοπτικών και εμβάθυνσης των εμπορικών σχέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, προτάθηκε η επίσκεψη επιχειρηματικής αποστολής στην Αθήνα με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομίας των ΗΑΕ, ενώ ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε πρόσκληση να επισκεφτεί τα ΗΑΕ.

Με τον ίδιο στόχο, αυτόν της επέκτασης της οικονομικής συνεργασίας, και σε συνέχεια της επίσκεψης Τσίπρα στην Κίνα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Δ. Μάρδας, συναντήθηκε τη Δευτέρα με Κινέζους επιχειρηματίες και τραπεζίτες, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, «στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα, προτάσεις και ιδέες των Κινέζων επιχειρηματιών, οι οποίες είχαν συζητηθεί και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υφυπουργού στο Πεκίνο». Οι επιχειρηματίες και τραπεζίτες της κινεζικής αποστολής που συμμετείχαν στη συνάντηση, ήταν:

  • Ο HU Zhirong, ιδιοκτήτης της επενδυτικής εταιρείας Kaixinrong Group, που δραστηριοποιείται στους κλάδους του τουρισμού, της Ενέργειας, των ακινήτων και του πολιτισμού, και η οποία εταιρεία παράγει επίσης εξοπλισμό και μηχανήματα ηχητικών εγκαταστάσεων, με 3.000 καταστήματα λιανικής πώλησης στην Κίνα.
  • Ο LI Zhenxi και ο Yu Hong Pu, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αντίστοιχα της BaoShang Bank Limited, της πρώτης ανώνυμης εμπορικής τράπεζας στην περιοχή της εσωτερικής Μογγολίας, με υποκαταστήματα και θυγατρικές σε πάνω από 10 πόλεις, με εξειδίκευση στις πιστώσεις και μικρά επιχειρηματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • Η XU Jun Jun, ιδιοκτήτρια της εταιρείας Sino Olive - Greek Top, με πολλές δραστηριότητες σε Ελλάδα και Κίνα, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο του τουρισμού, των ακινήτων και του πολιτισμού.

Οι Κινέζοι επιχειρηματίες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα στο χώρο του τουρισμού, με τη συμμετοχή τους σε δύο επενδυτικά σχέδια (το ένα στην περιοχή της Αττικής και το δεύτερο στην Εύβοια) και στο Πεκίνο, με σκοπό την προώθηση ελληνικών προϊόντων μέσω του προς διαμόρφωση διεθνούς εκθεσιακού κέντρου στο Yanjiao-International Trade City.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι προτάσεις και ιδέες των Κινέζων επιχειρηματιών για την ανάπτυξη και προώθηση του έργου «Νησί της τέχνης και του πολιτισμού», στην Αιγιλεία (νησί απέναντι από τα Στύρα Ευβοίας). Η κινεζική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε την περιοχή και συναντήθηκε με τον δήμαρχο Καρύστου.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Κινέζων επιχειρηματιών και τραπεζιτών με εκπροσώπους ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Μέση Ανατολή και Αφρική. Επισήμως, σκοπός της συνάντησης αυτής, όπως και των συναντήσεων που θα ακολουθήσουν με κινεζικές κατασκευαστικές εταιρείες, είναι η ανάπτυξη συμπράξεων μεταξύ των κινεζικών και ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών στις διεθνείς αγορές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στρατηγικές» σχέσεις και ανταγωνισμός για επενδύσεις και τεχνολογία(1/6/2018)
Πέφτουν κορμιά(9/5/2018)
Ακόμα ένα πολύνεκρο δυστύχημα(3/11/2016)
«Χαρτογράφηση» νέων πεδίων δράσης για τα μονοπώλια των δύο κρατών(6/7/2016)
«Βιτρίνα» των παγκόσμιων ενδοεπιχειρηματικών ανταγωνισμών στην Ευρώπη(3/7/2016)
Κινεζικές επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων(22/10/2015)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org