Τετάρτη 13 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βιάζεται να ολοκληρώσει και τη δεύτερη «αξιολόγηση»

Στη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ, που ενέκρινε την έναρξη της διαδικασίας κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία, συμμετείχε ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ

Από τη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ
Από τη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ
«Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να καθυστερήσει αυτή η διαδικασία, άρα δεν πρέπει να είμαστε εμείς οι ύποπτοι εφόσον υπάρξουν καθυστερήσεις». Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, αναφερόμενος στις διεργασίες για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» του μνημονίου. Ο Ευ. Τσακαλώτος, στο πλαίσιο δηλώσεών του μετά την ολοκλήρωση της χτεσινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ) στις Βρυξέλλες, τόνισε ακόμη πως «η Ελλάδα κερδίζει από τη γρήγορη εκτέλεση του προγράμματος», δηλώνοντας «αισιόδοξος ότι θα προχωρήσουμε πολύ σύντομα».

Σε κάθε περίπτωση, η δεύτερη «αξιολόγηση», πέρα από το ζήτημα των νέων χτυπημάτων στα Εργασιακά, περιλαμβάνει ένα μπαράζ από αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις με νομοσχέδια που είναι βγαλμένα από τα «κιτάπια» του εγχώριου κεφαλαίου.

Σε αυτά συγκαταλέγονται οι παρεμβάσεις που έρχονται να «κουμπώσουν» με το νέο λεγόμενο «αναπτυξιακό νόμο», όπως οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τις «στρατηγικές επενδύσεις», την «εφοδιαστική αλυσίδα» (logistics), τις «απελευθερώσεις» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, τις διαδικασίες για τη διαχείριση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, το νέο κανονισμό για παροχή υπηρεσιών ύδρευσης (συνδέεται με τις ιδιωτικοποιήσεις στον κλάδο), τον «οδικό χάρτη» για την πλήρη «απελευθέρωση» επαγγελμάτων, νέα νομοθεσία για την «κινητικότητα» στο δημόσιο τομέα, αναμόρφωση της νομοθεσίας για την «Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Παράλληλα, η εφαρμογή των προγραμμάτων για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» συνδέεται με την «αξιολόγηση των κοινωνικών παροχών», για τις οποίες φαίνεται να σχεδιάζεται και νέο «σφαγείο».

Το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο»

Στο μεταξύ, στη διαπίστωση πως η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διόρθωση των ελλειμμάτων τους, κατέληξαν χτες οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, κινώντας για πρώτη φορά στην ιστορία του ενιαίου νομίσματος διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε βάρος δύο χωρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ, εντός των επόμενων είκοσι ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στο Συμβούλιο το ύψος των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Οι ενδεχόμενες κυρώσεις μπορεί να φτάσουν μέχρι το 0,2% του ΑΕΠ, ενώ οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας καλούνται να απαντήσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στις επόμενες δέκα μέρες.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, σημείωσε ότι μετά την οικονομική κρίση, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν διανύσει πολύ δρόμο και σήμερα οι οικονομίες τους έχουν ανακάμψει μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τόνισε, επίσης, ότι η Επιτροπή θα λάβει υπόψη της τις προσπάθειες των δύο κρατών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι και τα δύο κράτη έχουν παρεκκλίνει από το στόχο να μειώσουν, εντός των προθεσμιών, τα δημοσιονομικά ελλείμματα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ. Ο Β. Ντομπρόβσκις πρόσθεσε ότι τις επόμενες δέκα μέρες η Επιτροπή θα αναμείνει τα επιχειρήματα και τις δεσμεύσεις που προτίθενται να αναλάβουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών για τη διόρθωση των ελλειμμάτων τους και δεν έκρυψε ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αναστολής κοινοτικών κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία, ο Β. Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ, παρά μόνο έπειτα από ένα χρόνο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα προτείνει μια άνοδο της φορολογίας των εταιρειών, για να μειωθεί ήδη από το 2017 το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ και να αποφύγει κυρώσεις της ΕΕ για δημοσιονομική παρέκκλιση. «Θα προτείνουμε ένα μέτρο στη φορολόγηση των εταιρειών», που θα αποφέρει 6 δισ. ευρώ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ενώ είναι βέβαιο ότι πολλαπλάσια θα είναι τα μέτρα που θα επιβάλλει η επόμενη κυβέρνηση για τον ίδιο λόγο στον ισπανικό λαό.

Ομοίως, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Α. Κόστα, δήλωσε πως ήταν «αδικαιολόγητο και αντιπαραγωγικό να επιβληθεί η παραμικρή κύρωση στην Πορτογαλία», διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνησή του θα επαναφέρει φέτος το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού κάτω από το 3% του ΑΕΠ, «χωρίς να προσφύγει σε ένα σχέδιο Β' ή σε έκτακτα μέτρα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία «αφορά αποκλειστικά την περίοδο 2013-2015» και «δεν αποτελεί κρίση για την σημερινή κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Με τον ...«αστυφύλαξ» και το «χωροφύλαξ»

Από ελληνικής πλευράς, ο Ευ. Τσακαλώτος ομολόγησε ότι η απόφαση στο προχτεσινό Γιούρογκρουπ σχετικά με την εκκίνηση της διαδικασίας για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ήταν ομόφωνη, είχε δηλαδή την έγκριση τόσο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και των άμεσα εμπλεκόμενων κυβερνήσεων. Κι αυτό γιατί - όπως αιτιολόγησε τις θετικές ψήφους - δεν υπήρχε η απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία η οποία θα μπορούσε να μπλοκάρει τη διαδικασία και έτσι το Γιούρογκρουπ ενέκρινε ομόφωνα τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...

«Κατά τα λοιπά», ο Ευ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν «βελτιωμένες επιδόσεις» και βρίσκονται στη «σωστή κατεύθυνση», οπότε δεν είναι η «κατάλληλη στιγμή», «ούτε από πολιτικής ούτε από οικονομικής απόψεως» να ξεκινήσει μια διαδικασία επιβολής κυρώσεων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο Βrexit και «τον ευρωσκεπτικισμό που πλήττει πολλές χώρες», αλλά και στο γεγονός ότι η Πορτογαλία είχε να αντιμετωπίσει εξωγενείς κλυδωνισμούς που αφορούσαν κυρίως τον τραπεζικό τομέα και οι οποίοι δικαιολογούν τις υπερβάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ