Τετάρτη 13 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΜΕ
Οι τράπεζες πριμοδοτούν τους ομίλους και γδέρνουν το λαό

Συνεχίστηκαν χτες οι καταθέσεις μαρτύρων, με τον εκπρόσωπο της Τράπεζας Πειραιώς

Με την κατάθεση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργου Πουλόπουλου, συνεχίστηκε χτες η διαδικασία της κατάθεσης μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή «για τη νομιμότητα της δανειοδότησης των κομμάτων και των ΜΜΕ από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας».

Από τα στοιχεία που κατέθεσε ο Γ. Πουλόπουλος, προέκυψε ότι από τα δάνεια που πήραν τα κόμματα από την τράπεζα, το 70% δόθηκαν στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με εγγύηση μόνο την κρατική επιχορήγηση. Της ΝΔ το δάνειο ανέρχεται σε 131,4 εκατ. ευρώ και του ΠΑΣΟΚ σε 108,1 εκατ. ευρώ. Οπως είπε, από τον περασμένο Μάρτη τα δάνεια έχουν καταγγελθεί και «έχουν ξεκινήσει οι νομικές διαδικασίες για την αποπληρωμή τους».

Οσον αφορά τα ΜΜΕ, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε δάνεια που έδωσε η τράπεζα στους ιδιοκτήτες του ομίλου «Πρώτο Θέμα». Οπως αναφέρθηκε, η τράπεζα το 2007 έδωσε στους ιδιοκτήτες δάνειο ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ, «για να αγοράσουν την επιχείρηση την οποία ήδη κατείχαν, αφού ήταν ιδιοκτήτες και μάλιστα χωρίς εγγυήσεις, παρά τα αρνητικά αποτελέσματα στα οικονομικά του ομίλου». Πάντως, ο εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιώς δήλωσε ότι σήμερα όλα τα δάνεια του ομίλου εξυπηρετούνται κανονικά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, με τις ερωτήσεις και τις παρεμβάσεις του, επέμεινε στο να αναδειχτεί ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος και η στήριξη που παρέχει στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, γδέρνοντας την ίδια ώρα τους μικρούς επαγγελματίες και λαϊκά νοικοκυριά. Οπως επισήμανε, «αυτά που εξετάζουμε σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος, είναι απλά και μόνο το δέντρο και όχι το δάσος, που είναι τα συνολικά "κόκκινα" δάνεια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και το παράδειγμα του "Μαρινόπουλου" είναι αποκαλυπτικό».

Από τις ερωτήσεις του Ν. Καραθανασόπουλου προέκυψε ότι το σύνολο των δανείων που έχει δώσει η τράπεζα ανέρχονται σε 62 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 40 δισ. είναι επιχειρηματικά, τα 16,1 δισ. είναι στεγαστικά και τα 6,2 δισ. καταναλωτικά. Από τα επιχειρηματικά δάνεια το 73% είναι εξασφαλισμένο με «εμπράγματες εξασφαλίσεις και εγγυήσεις». Δηλαδή το 27% είναι ακάλυπτο.

Ο τραπεζίτης δεν είχε στοιχεία που να δείχνουν πόσα από τα επιχειρηματικά δάνεια αφορούν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, απ' τους οποίους, όπως ο ίδιος είπε, η τράπεζα δεν ζητά εξασφαλίσεις, γιατί «η κύρια πηγή επιστροφής είναι η ρευστότητά της», την οποία η τράπεζα προσπαθεί να εξασφαλίσει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ