Κυριακή 5 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Αρωμα» Ζακύνθου

Το άρωμα ενός νησιού, που παραμένει - παρά τον τουριστικό πυρετό - ένα λουλούδι στη θάλασσα του Ιονίου, της Ζακύνθου, κλείνει στις σελίδες του το Λογοτεχνικό Ιστορικό και Λαογραφικό Ημερολόγιο «Ζάκυνθος 2001», που με πολύ μεράκι και αγάπη για το νησί επιμελήθηκε ο Διονύσης Ν. Μουσμούτης (εκδόσεις «Εξερευνητής»). Πρόκειται για μια έκδοση, που δεν περιορίζεται ως προς το περιεχόμενο και τη μορφή του σε ένα τυπικό ημερολόγιο, αλλά αποτελεί μια διαφορετική πρόταση. Ακολουθεί τα χνάρια των λογοτεχνικών - ιστορικών και λαογραφικών ημερολογίων του τέλους του 19ου και αρχών του 20ού αιώνα: «Ποικίλη Στοά», «Αττικό Ημερολόγιο», «Ημερολόγιο Μεγάλης Ελλάδος» κ.ά. Εκδόσεις, που πρόσφεραν πολλά όχι μόνο στην εποχή τους, αλλά και κατά τα κατοπινά χρόνια, αποτελώντας χρήσιμη πηγή για τους ερευνητές.

Στις περίπου 400 σελίδες του, το ημερολόγιο - τόμος περιλαμβάνει κείμενα - συνεργασίες σύγχρονων Ζακυνθινών και φίλων του νησιού, ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών, καθώς και ορισμένες αναδημοσιεύσεις δυσεύρετων κειμένων, που συντελούν στην έρευνα και στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, όπως η «Αυτοβιογραφία» του Στέφανου Μαρτζώκη (1855 -1913) και η «Πόλις της Ζακύνθου» του Λεωνίδα Ζώη (1865 - 1956). Αναμνήσεις, ταξιδιωτικά, διηγήματα, ποιήματα, ιστορικά και κριτικά μελετήματα συνθέτουν την ποικιλόμορφη έκδοση, η οποία είναι εμπλουτισμένη με 130 φωτογραφίες (οι περισσότερες ανέκδοτες) και με χαρακτηριστικά αποσπάσματα του παλαιότερου τοπικού Τύπου. Δημοσιεύονται κείμενα των Δημήτρη Αρβανιτάκη, Σαράντη Αντίοχου, Λούλας Βάλβη - Μυλωνά, Γιάννη Δεμέτη, Κατερίνας Δεμέτη - Λιβέρη, Φίλιππου Δ. Δρακονταειδή, Διονύση Ζήβα, Σπύρου Καββαδία, Παναγιώτη Καποδίστρια, Μαρλέν Καρρέρ, Σπύρου Καρυδάκη, Νίκου Κουρκουμέλη, Ερσης Λάγκε, Αλέξανδρου Λούντζη, Νίκια Λούντζη, Διονύση Μαρίνου, Νιόνιου Μελίτα, Λορέντσου Μερκάτη, Μαριέττας Μινώτου - Παπαδημητρίου, Διονύση Μουσμούτη, Μαρίας Ρουσέα, Διονύση Σέρρα, Φαίης Στράνη, Στέλιου Τζερμπίνου, Διονύση Φλεμοτόμου και Γιώργου Χρονά.

Αποψη της πόλης της Ζακύνθου, στα χρόνια του μεσοπολέμου
Αποψη της πόλης της Ζακύνθου, στα χρόνια του μεσοπολέμου
«Αη - Λιος, Λούχα, Καμπί/ Καλλιπάδος, Τσιλιβί/ και τα τρία Γερακαρία/ Πλάνος και Κουκουναρία/. Χαμουζάς, Βασιλικός/ Χουρχουλίδι, Αγκερικός/ Ρόιδο και Σαρακινάδο/ Αη - Δημήτρης, Σκουλικάδο/. Λαγωπόδο, Μαχαιράδο/ Κοιλιωμένος, Μελινάδο/ Το Φιολίτι, Λαγκαδάκια/ Κούκεσι και Πηγαδάκια/. Νερατζούλες, Καλαμάκι/ το Μπελούσι, το Τραγάκι/, το Μουζάκι, το Ρωμήρι/ Μπόχαλη και Ακρωτήρι/. Γύρι Δράκα και Φαγιά/ Πισινώντας, Λιθακιά/ Γαϊτάνι και Μπανάτο/ δυο Γαλάρα και Μπουγιάτο/. Το Αργάσι, Αλικανάς/, το Κερί, ο Αγαλάς/ Τα Χαρτάτα, Καταστάρι/ τρεις Βολίμες και Σκοινάρι./ Πλεμοναρίο και Ορθωνιές/ η Οξωχώρα και οι Μαριές». Το παραπάνω στιχούργημα - έργο αγνώστου, προφανώς έχει γραφεί πριν το 1912 - που παραχωρήθηκε από το δικηγόρο Γιάννη Παπαδάτο στον Γιάννη Δεμέτη, διευθυντή του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων - είναι το προανάκρουσμα του ενδιαφέροντος κειμένου του δεύτερου, με τίτλο «Εμμετρος απαρίθμηση των (άλλοτε) χωριών της νήσου Ζακύνθου». Ο Γ. Δεμέτης κάνει μια «στάση» σε κάθε ένα από τα προαναφερόμενα χωριά, αναφέρεται στην ετυμολογία των ονομάτων τους και προσφέρει πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το κείμενο του Λεωνίδα Ζώη για την Πόλη της Ζακύνθου, αυτό της Μ. Μινώτου - Παπαδημητρίου, για το ζακυνθινό περιοδικό «Εύα Νικήτρια» (1921 - 1923), ένα σημαντικό έντυπο που συνέβαλε στην πνευματική ανάπτυξη του νησιού και υπήρξε το πρώτο που παράλληλα πρόβαλε τον αγώνα των γυναικών της εποχής για πνευματική ανύψωση και ισοτιμία στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι. Εκδότριά του υπήρξε η Μαριέττα Γιαννοπούλου, υπέρμαχος της δημοτικής γλώσσας. Επίσης, τα κείμενα: του Σπ. Καββαδία με τίτλο «Ο Σολωμός - Οικουμενικός ποιητής» αλλά και «100 χρόνια ζωγραφική, από τον Χρήστο Ρουσέα στη Μαρία», του Διον. Φλεμοτόμου για τον Γιάννη Κλαυδιανό, τον Φιολιταίο, που κρεμάστηκε από τους Αγγλους, του Διον. Σέρρα για τους Ντίνο Κονόμο και Διονύση Ρώμα, του Διον. Μουσμούτη για τον παρεξηγημένο και ξεχασμένο Κώστα Καιροφύλα, το κριτικό κείμενο του Νίκια Λούντζη για την αλλαγή του πνευματικού και κοινωνικού «τοπίου» στη σημερινή Ζάκυνθο, που δέσμια του νεοπλουτισμού παρουσιάζει πολιτιστικό έλλειμμα και τόσα άλλα, που εξαιτίας του περιορισμένου χώρου δεν είναι δυνατόν να αναφερθούμε.

«Το σπίτι της οδού Γαήτα» όπου και το Μουσείο Γρ. Ξενόπουλου
«Το σπίτι της οδού Γαήτα» όπου και το Μουσείο Γρ. Ξενόπουλου
Το Ημερολόγιο, όπως αναφέρεται, επιχειρώντας να ξεπεράσει την προχειρότητα και τον ερασιτεχνισμό, επιδιώκει να προσφέρει μια συνολική εικόνα της πνευματικής παραγωγής του χτες και του σήμερα της Ζακύνθου. Επίσης, να φέρει σε επαφή τον αναγνώστη με το ζακυνθινό και γενικότερα επτανησιακό πολιτισμό. Γι' αυτούς τους λόγους έχει ενδιαφέρον όχι μόνο για τον ντόπιο, ζακυνθινό λαό αλλά και για όλους όσοι ασχολούνται με τη λαογραφία και την ιστορία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ο τόπος μας, η ψυχή μας»(2007-08-12 00:00:00.0)
... Στο Φιόρο του Λεβάντε(2006-08-06 00:00:00.0)
Θλιβερή επέτειος(2004-04-18 00:00:00.0)
Το δημοτικό τραγούδι(2002-05-12 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ(2002-04-25 00:00:00.0)
Παράδοση πέντε αιώνων(1999-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ