Κυριακή 5 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θεατρικός διάλογος στις Πρέσπες

Σαβίνα Γιαννάτου
Σαβίνα Γιαννάτου
Μετά από την περσινή επιτυχία και τη θετική ανταπόκριση όσων συμμετείχαν στα εργαστήριά της, το Εθνικό Θέατρο διοργανώνει για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο τη Θερινή Ακαδημία Θεάτρου. Φέτος οι δραστηριότητες της Θερινής Ακαδημίας εντάσσονται στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Παράλληλα συνεχίζεται η προσπάθεια δημιουργίας ενός δικτύου με θεατρικούς και άλλους πολιτιστικούς φορείς από διάφορες χώρες, που θα καλλιεργεί τη θεατρική παιδεία και θα αναπτύσσει το θεατρικό διάλογο ανάμεσα σε ανθρώπους της τέχνης.

Η Θερινή Ακαδημία Θεάτρου θα πραγματοποιηθεί στις Πρέσπες από 18 Αυγούστου έως 2 Σεπτέμβρη 2001, με κεντρικό θέμα έρευνας: «Μορφές του κωμικού. Φυσιογνωμίες, Μάσκες και Ζώα». Καλλιτεχνική υπεύθυνη της Θερινής Ακαδημίας Θεάτρου είναι, όπως και πέρυσι, η θεατρολόγος Ελένη Βαροπούλου.

Τα θέματα της θεωρητικής και πρακτικής ενασχόλησης των συμμετεχόντων θα είναι τα φυσιογνωμικά παιχνίδια, οι σωματικές συμπεριφορές, η φωνή και η κίνηση. Σκοπός της Δεύτερης Θερινής Ακαδημίας Θεάτρου είναι να εξεταστούν και να αναδειχτούν οι όψεις του σώματος, τα προβλήματα της σωματικότητας, η ανθρώπινη φιγούρα σε σχέση με τα ζώα, η έκφραση του προσώπου και οι μάσκες. Θα διδάξουν σημαντικοί Ελληνες και ξένοι δημιουργοί από το χώρο του θεάτρου και της μουσικής.

Masterclasses θα πραγματοποιήσουν: Ο σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου με θέμα «Κωμικές Ιστορίες». Μια σκηνική εξομολόγηση - αναδρομή σε μορφές και τρόπους δουλιάς με επίκεντρο την έννοια του κωμικού και παραδείγματα από δραματουργίες όπως του Γκολντόνι, του Μαριβώ, το Χόρβατ, του Λαμπίς (19/8).

Η τραγουδίστρια - συνθέτρια Σαβίνα Γιαννάτου με θέμα «Η χρησιμότητα του άχρηστου ήχου». Ελεύθερος αυτοσχεδιασμός με τη φωνή: Οι φωνές των ζώων, οι ήχοι της φύσης και τα «παιχνίδια» των παιδιών, ως αφορμή για το φωνητικό αυτοσχεδιασμό (19/8).

Βασίλης Παπαβασιλείου
Βασίλης Παπαβασιλείου
Ο ηθοποιός - σκηνοθέτης Λάκης Λαζόπουλος με θέμα «Οι φυσιογνωμίες του κωμικού». Η διαδρομή του προσώπου από το τραγικό στο κωμικό. Οι μικρές κινήσεις των μυών του προσώπου και η συμβολή τους στην ανάδειξη του κωμικού στοιχείου. Το εγώ του ηθοποιού σε πάλη με το εγώ του ρόλου, στην επιθεώρηση και την κωμωδία. Αυτοσχεδιασμός με θέμα «Δραματικοί άνθρωποι σε αστείες καταστάσεις πως διαμορφώνουν τη φυσιογνωμία τους» (26/8).

Πρακτικά εργαστήρια θα διευθύνουν ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας με θέμα «Τι θα γινόταν εάν... Πώς να ξαναπούμε μια ιστορία». Με αφετηρία τη δαιμονική αθωότητα του «Βασιλιά Ουμπού» του Αλφρέ Ζαρρύ, το εργαστήριο στοχεύει σε ένα ταξίδι μεταμορφώσεων (20 - 24/8).

Ο σκηνογράφος Γιάννης Μετζικώφ με θέμα «Μάσκα: το άλλο μας πρόσωπο», ένα θεωρητικό και πρακτικό σεμινάριο (30/8 - 1/9)

Ο σκηνοθέτης Κώστας Τσιάνος με θέμα «Η φωνή και το σώμα των ζωομορφικών χορών: από τους "Βατράχους" στους "Ορνιθες"». Υποκριτική και χορογραφική διδασκαλία μέρους από τα χορικά των αριστοφανικών ζωμορφικών χορών (27 - 31/8).

Εργαστήριο με θέμα «Ενα όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» θα πραγματοποιήσει ο Λιθουανός σκηνοθέτης Oskaras Korsunovas (20-24/8), ενώ ο χορογράφος και χορευτής Koen Augustijnen με τον Guy Cools, διευθυντή του Θεατρικού και Χορευτικού Τομέα του Arts Centre Vooruit του Βελγίου, θα κάνουν εργαστήριο με θέμα «Ο κόσμος ανάποδα», μια έρευνα γύρω από την παράδοση του καρναβαλιού, της μεταμφίεσης και της αλλαγής ταυτότητας (20-24/8). Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Centre for Performing Reasearch της Ουαλίας, Richard Gough, θα πραγματοποιήσει εργαστήριο με θέμα «Οικογενειακά λευκώματα. Από την πινακοθήκη με τα πορτρέτα στην κάμαρα των ήχων», μια έρευνα της σωματικότητας βασισμένη πάνω σε πορτρέτα του διάσημου φωτογράφου Σάντερ (27-31/8).

«Κάνοντας το σώμα όλο μάτια» είναι ο τίτλος του εργαστηρίου του σκηνοθέτη Philip Zarrilli, με θέμα τις πολεμικές τέχνες (27-31/8). Από την Ιταλία η χορογράφος και χορεύτρια Caterina Sagna και ο χορευτής Alessandro Bernadeschi θα διευθύνουν το εργαστήριο «Δίνοντας το λόγο στην κίνηση» (20-22/8) και οι Arlette Bonnard και Alain Enjary θα πραγματοποιήσουν εργαστήριο εμπνευσμένο από το θεατρικό έργο «Ζώα (και άλλα ζώα)» ρίχνοντας το βάρος στη φαντασία και τις αυτοσχεδιαστικές τεχνικές (27-29/8).

Εχει προγραμματιστεί επίσης και ένα πενθήμερο θεωρητικό εργαστήριο, απευθυνόμενο σε νέους θεατρολόγους. Στο πλαίσιο αυτό θα μιλήσουν οι καθηγητές: Mike Pearson, Hans-Thies Lehmann, Christel Weiler και ο δραματουργός Guy Cools. Τέλος ο κλασικός φιλόλογος Δημήτρης Μαρωνίτης θα διαβάσει αποσπάσματα της «Οδύσσειας» του Ομήρου που έχουν σχέση με προσωπεία και ζώα, σ' έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο (31/8).

Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων θα πραγματοποιηθεί Συμπόσιο με ομιλίες και παρεμβάσεις, στο οποίο θα συμμετάσχουν Ελληνες και ξένοι θεωρητικοί του θεάτρου και δραματουργοί, καθώς και εικαστικό γεγονός με θέμα «Ζωολογικοί Κήποι», που θα φιλοξενηθεί στην Πινακοθήκη Καλλιτεχνών της Φλώρινας. Τέλος, ηθοποιοί και περφόρμερς από αυτούς που θα διευθύνουν τα εργαστήρια, μαζί με άλλους διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, θα παρουσιάσουν στο κοινό τα αποτελέσματα της δουλιάς των εργαστηρίων ή θα πραγματοποιήσουν ατομικές εμφανίσεις.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org