Κυριακή 5 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Δημοφιλής και επίκαιρος ο... «Πλούτος»

Με τη δημοφιλή και πάντα επίκαιρη κωμωδία του Αριστοφάνη «Πλούτος» συμμετέχει φέτος (την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο), στα Επιδαύρια, το «Θέατρο Τέχνης - Κ. Κουν». Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Γιώργη Γιατρομανωλάκη, σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή, σκηνικά - κοστούμια Δημήτρη Μυταρά, μουσική Χρήστου Λεοντή, χορογραφίες Μαίρης Τσούτη. Οι στίχοι των τραγουδιών στα εμβόλιμα είναι της Μαριανίνας Κριεζή.

Το ρόλο του Πλούτου ερμηνεύει ο γνωστός καραγκιοζοπαίχτης Ευγένιος Σπαθάρης. Παίζουν επίσης: Δημήτρης Οικονόμου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Σοφία Φιλιππίδου, Χρήστος Σαπουντζής, Ξένια Φερεντίνου, Νίκος Μόσχοβος, Κώστας Βελέντζας, Χριστίνα Τσάφου, Αλέξης Σαρηπανίδης, Θαμαστής Αλευράς, Ανέστης Κατούνης κ.ά.

Το όραμά του για την κοινωνική μεταρρύθμιση, ένα παλαιό αλλά παντοτινό όνειρο για αλλαγή, καταθέτει ο Αριστοφάνης στον «Πλούτο», στον οποίο, με τον καυστικό και γεμάτο χιούμορ λόγο του, κριτικάρει τα ήθη των Αθηναίων, τους ψέγει για τον τρόπο που ζούσαν, βουτηγμένοι μέσα στην αδικία και τον ανήθικο πλουτισμό.

Ο Χρεμύλος, ένας τίμιος αλλά φτωχός Αθηναίος, παίρνει εντολή από τον Απόλλωνα να ακολουθήσει τον πρώτο άνθρωπο που θα συναντήσει βγαίνοντας από το μαντείο και αυτός είναι ο τυφλός Πλούτος. Ο Χρεμύλος και οι φίλοι του, μεταφέρουν τον τυφλό Θεό στο ναό του Ασκληπιού για να ξαναβρεί το φως του. Γίνεται το θαύμα, ο Πλούτος βλέπει και μπορεί να ελεεί τους δίκαιους και να αποφεύγει τους απατεώνες. Παρουσιάζεται όμως η Πενία που αντιδρά στον πλουτισμό των ανθρώπων, γιατί έτσι θα οδηγηθούν στη φαυλότητα και την τεμπελιά.

Οι παραστάσεις στην Επίδαυρο αρχίζουν στις 9 το βράδυ. Εισιτήρια πωλούνται στα κεντρικά ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ (Σταδίου 4, στοά Σπυρομήλιου, τηλ. 32.21.459) και στα ταμεία του θεάτρου της Επιδαύρου (τηλ. 0753/ 22026).


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org